6 λάθη στο καθάρισμα που δεν ξέρεις ότι κάνεις!

 

Μάθε πώς μπορείς να διορθώσεις συνηθισμένα λάθη στο καθάρισμα χάρη στα μυστικά της Carolyn Forté, Διευθύντριας του Τμήματος Καθαριστικών Προϊόντων και Οικιακών Συσκευών του GHRI (Good Housekeeping Research Institute). Γιατί οι συνήθειες που έχεις χρόνια στο καθάρισμα μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές όσο νομίζεις…
Πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα
 Από τα πολύ συχνά λάθη στο καθάρισμα; γεμίζεις το πλυντήριο πιάτων λες και παίζεις Τέτρις. Όταν τα μαχαιροπίρουνα μπαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο, δεν πλένονται επαρκώς, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τοποθετείς εναλλάξ τη λαβή με το κάτω μέρος αφήνοντας τα πιρούνια με τις μύτες προς τα πάνω για καλύτερο καθάρισμα. Επιπλέον, βεβαιώσου ότι τα ασημικά και τα ανοξείδωτα μπαίνουν ξεχωριστά για ν’ αποφύγεις ανεπιθύμητη φθορά από την επαφή. Επίσης, απόφυγε να στοιβάζεις τα κουζινικά γιατί το νερό που εκτοξεύεται μέσα  στο πλυντήριο δεν μπορεί να φτάσει τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω από άλλα. Βάλε τα πολύ βρώμικα πιατικά στο κάτω ράφι με κατεύθυνση προς το κέντρο ώστε να βρίσκονται κοντά στην περιστρεφόμενη πηγή νερού και, αν χρησιμοποιείς καθαριστικές κάψουλες, βάλτες στην ειδική θήκη αντί να τις ρήξεις απευθείας στον κάδο όπου θα διαλυθούν πολύ γρήγορα.
Κουρτίνα μπάνιου
 Μην πετάς στα σκουπίδια την κουρτίνα του μπάνιου μόνο και μόνο επειδή είναι βρώμικη, λέει η Forté. Ρίξ ‘ τη στο πλυντήριο ρούχων μαζί με μερικές παλιές πετσέτες και μια δόση χλωρίνης για ν’ απομακρύνεις τη μούχλα, και πλύνε τη σε υψηλή θερμοκρασία σε ήπιο κύκλο. Άπλωσέ την για να στεγνώσει καλά ή βάλ’ τη στο στεγνωτήριο για 1-2 λεπτά αν θες να επιταχύνεις τη διαδικασία.
Λεκέδες σε χαλιά και ταπετσαρίες επίπλων
 Τα λάθη στο καθάρισμα των χαλιών μπορεί να σου στοιχίσουν πολλά χρήματα, γι’ αυτό πρόσεχε πολύ. Μπορεί το ένστικτό σου να σου λέει να ψεκάσεις το καθαριστικό απευθείας στον λεκέ, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα βρέξεις υπερβολικά το χαλί ή το ύφασμα με αποτέλεσμα να το ξεβγάλεις με δυσκολία. Αντί αυτού, ψέκασε ένα πανί με λίγο καθαριστικό προϊόν και ταμπόναρε ελαφρά την περιοχή του λεκέ ώσπου να εξαφανιστεί. Ξέβγαλε χρησιμοποιώντας πάλι ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό.
Παράθυρα
 Απόφυγε να καθαρίσεις τα τζάμια μια ηλιόλουστη μέρα γιατί θα στεγνώσουν πολύ γρήγορα αφήνοντας σημάδια. Προτίμησε μια συννεφιασμένη μέρα και ξεκίνησε σκουπίζοντας το τζάμι, το κούφωμα και την υπόλοιπη επιφάνεια με μια βούρτσα, ή εναλλακτικά χρησιμοποίησε το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας για να διώξεις τη βρωμιά και ν’ αποφύγεις τις λάσπες που θα δημιουργηθούν με το νερό. Παρότι μερικοί συνιστούν τη χρήση εφημερίδων σαν καθαριστικό εργαλείο, η αλήθεια είναι ότι ίσως κάνει την όλη διαδικασία πιο δύσκολη. Διάλεξε πανάκια από μικροΐνες και τα τζάμια σου θα αστράφτουν!
Ρούχα
 Ένα από τα συνηθισμένα λάθη στο καθάρισμα είναι η προσθήκη μεγάλων δόσεων απορρυπαντικού ή μαλακτικού στο πλυντήριο, αφού τόσο μεγάλη ποσότητα προϊόντος δεν ωφελεί τα ρούχα, τη συσκευή ή το δέρμα. Μέτρησε πάντα προσεκτικά τις δόσεις κι ακολούθησε την προτεινόμενη δοσολογία της συσκευασίας για το βάρος και το επίπεδο βρωμιάς της μπουγάδας (τις περισσότερες φορές είναι από μέτριο έως υψηλό), λέει η Forté. Αν η μπουγάδα είναι πολύ μεγάλη ή ιδιαίτερα βρώμικη, πρόσθεσε ακόμη λίγο απορρυπαντικό και/ή μαλακτικό.
Ηλεκτρικές συσκευές
 Κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που χειρίζεσαι με τα χέρια τείνουν να λερώνονται και να κολλάνε, αλλά το ψέκασμα με κάποιο καθαριστικό δεν είναι καλή ιδέα. Η καλύτερη λύση για τις οθόνες LCD είναι τα πανάκια με μικροΐνες, ή εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα στεγνό Swiffer για ν’ αφαιρέσεις απλά τη σκόνη και τα σημάδια.
 πηγή:helloladies.gr.

 

Close