Τα μυστικά του ξεσκονίσματος
Η σκόνη είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα στο σπίτι. Δες πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις πιο αποτελεσματικά.
Βασική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχνάς -και που ισχύει για όλα τα κομμάτια του νοικοκυριού- είναι ότι “όσο το αφήνεις, το πρόβλημα μεγαλώνει”. Που σημαίνει ότι καλό είναι αραιά και που να το “περνάς” ένα χεράκι το σπίτι με το ξεσκονόπανο. Εντάξει, αλλά πώς; Ιδού η απορία.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
Τα ξεσκονιστήρια τύπου “φτερό” το μόνο που κάνουν είναι να διασκορπίζουν τη σκόνη η οποία αρχικά μπορεί να φεύγει από εκεί που τη διώχνουμε, όμως τελικά, απλά κάθεται σε άλλα σημεία. Οπότε… δώρον άδωρον και τζάμπα ο κόπος!
Μερικά εργαλεία νεότερης τεχνολογίας που μοιάζουν με φτερό, αλλά υπόσχονται ότι κρατούν επάνω τους τη σκόνη είναι σίγουρα καλύτερα από το παλιό φτερό, όμως μάλλον όχι η πιο αποτελεσματική λύση..
Σημασία έχει αρχικά να ξεκινάς το ξεσκόνισμα από ψηλά, έτσι ώστε ό,τι είναι να πέσει να μαζευτεί στη συνέχεια. Και βέβαια στη συνέχεια, το “παιχνίδι” παίζεται στο “όπλο”.
* Μια πιο ενδεδειγμένη λύση είναι τα πανάκια με μικροΐνες που κυκλοφορούν στην αγορά με τα οποία μπορείς όχι μόνο να ξεσκονίσεις αλλά και να καθαρίσεις διάφορες επιφάνειες από δαχτυλιές και άλλες βρωμιές όπως πόρτες, τοίχους και αλουμίνια χωρίς άλλο καθαριστικό προϊόν, παρά με σκέτο νεράκι.
* Μάλιστα, αν μέσα στο νερό ρίξεις και λίγο ξίδι με λεμόνι, τότε ταυτόχρονα θα κάνεις και την απολύμανσή σου μια χαρά. (μια αναλογία που συνιστάται μιλά για ένα μέρος νερό, ένα μέρος ξίδι και ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού)
* Άλλες νοικοκυρές δίνουν την εξής συμβουλή ώστε να “καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται το επόμενο ξεσκόνισμα”: Αντί για λεμονόξιδο, βάζεις στο νερό όπου μουσκεύεις το πανάκι σου 3-4 σταγόνες από το μαλακτικό ρούχων που χρησιμοποιείς, το οποίο ως αντιστατικό, θα κρατήσει τη σκόνη μακριά από τα έπιπλα για περισσότερο καιρό.
Πρόσεξε μόνο μην το παρακάνεις με το προϊόν γιατί ενδέχεται να κάνεις κακό αντί για καλό, και μην ξεχνάς να στραγγίζεις πολύ καλά πριν το χρησιμοποιήσεις.
* Επίσης, κλειδί σε όλα αυτά είναι να διατηρείς τα πανιά σε καλή κατάσταση ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσεις και συντήρησης του εκάστοτε κατασκευαστή.
Καλή επιτυχία!

Close