Ετσι θα  καθαρισετε τα μαρμαρα σας και θα αστραψουν ξανα!

Τα μάρμαρα, ανάλογα με τους χώρους στους οποίους έχουν τοποθετηθεί, μπορεί να λεκιάσουν από πολλές αιτίες. Για παράδειγμα, λάδια και λίπη, καφές, τσάι, κρασί, χυμοί φρούτων, σάλτσες και άλλα τρόφιμα, αν έρθουν σε επαφή με μάρμαρα μπορούν να δημιουργήσουν αντιαισθητικούς και δύσκολους λεκέδες. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να αφαιρέσετε όλων των ειδών τους λεκέδες από την επιφάνεια του μάρμαρου, αλλά και να το διατηρείτε πάντα καθαρό.

Ετσι θα  καθαρισετε τα μαρμαρα σας και θα αστραψουν ξανα!

Πατώματα

Αποφεύγετε τα όξινα καθαριστικά ή τα οικιακά προϊόντα, όπως το ξίδι. Μπορεί να γδάρουν την επιφάνεια, μιας και το μάρμαρο χαράσσεται από τα οξέα. Χρησιμοποιείτε ειδικά καθαριστικά που θα σας συστήσει ο κατασκευαστής.
Ετσι θα  καθαρισετε τα μαρμαρα σας και θα αστραψουν ξανα!
Για τον εβδομαδιαίο καθαρισμό, πλένετε τη μαρμάρινη επιφάνεια με χλιαρό νερό. Για σκληρούς λεκέδες προτιμάτε υλικά όπως το ασετόν και η αμμωνία. Αφού καθαρίσετε τη μαρμάρινη επιφάνεια, γυαλίστε την με κάποιο υγρό που περιέχει κασσίτερο.
Μία με δύο φορές τον χρόνο πλένετε το μαρμάρινο πάτωμα μ’ ένα μαλακό απορρυπαντικό και ζεστό νερό, αλλά μην αμελείτε να το στεγνώνετε και μ’ ένα πανί. Μια ελαφριά στρώση άχρωμου κεριού θα το προστατεύσει.

Αναψυκτικά

Τα ζάχαρα και οι τυχόν χρωστικές ουσίες που περιέχονται στα αεριούχα ποτά μπορούν να δημιουργήσουν έντονους λεκέδες. Οι αναγκαίες επεμβάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η άμεση απομάκρυνση του χυμένου ποτού από την πέτρινη επιφάνεια. Ο καθαρισμός της επιφάνειας γίνεται με καθαρό νερό και ουδέτερο καθαριστικό.

Αίμα

Το αίμα περιέχει άλατα και πρωτεΐνες. Αν η επιφάνεια καθαριστεί άμεσα, συνήθως δε δημιουργείται λεκές. Αν το αίμα παραμείνει και στεγνώσει πάνω στην επιφάνεια, ο λεκές είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να καθαρίσετε με νερό και ουδέτερο καθαριστικό.

Αλκοολούχα ποτά

Οι χρωστικές που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά μπορούν να διεισδύσουν σε βάθος με τη βοήθεια του οινοπνεύματος, το οποίο στη συνέχεια εξατμίζεται. Για την αφαίρεση τέτοιων λεκέδων μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιθέματα από σεπιόλιθο και ελαφρύ πετρέλαιο.

Καπνός

Η νικοτίνη και η πίσσα από την καύση του καπνού δημιουργούν κίτρινους λεκέδες που δεν αφαιρούνται εύκολα. Για την αφαίρεση λεκέδων από καπνό καθαρίζετε τη λερωμένη επιφάνεια με νερό και ένα ουδέτερο καθαριστικό.

Καφές – τσάι

Ετσι θα  καθαρισετε τα μαρμαρα σας και θα αστραψουν ξανα!
Οι τανίνες που περιέχονται στον καφέ και στο τσάι δημιουργούν λεκέδες που μπορούν να διεισδύσουν σε βάθος με αποτέλεσμα να αφαιρούνται πολύ δύσκολα. Για την αφαίρεση τέτοιων λεκέδων καλύπτεται ο λεκές με υπεροξείδιο του υδρογόνου 35 – 40%, στο οποίο προστίθενται μερικές σταγόνες υδατικού διαλύματος αμμωνίας και το μείγμα αφήνεται να δράσει για λίγο.

Κραγιόν

Οι λεκέδες αυτού του είδους δημιουργούνται από έλαια, κεριά και χρωστικές που περιέχονται στο κραγιόν και αφαιρούνται δύσκολα. Για την αφαίρεση λεκέδων από κραγιόν απομακρύνεται η περίσσεια του κραγιόν από την επιφάνεια με μια λάμα. Καθαρίζεται η επιφάνεια με ένα λευκό πανί βρεγμένο με ασετόν.

Κρασί

Οι τανίνες, ειδικά εκείνες των κόκκινων κρασιών, δημιουργούν λεκέδες στα διακοσμητικά πετρώματα που διεισδύουν σε βάθος. Συνιστάται άμεσο καθάρισμα της λερωμένης επιφάνειας με ένα πανί βρεγμένο με ασετόν.

Λάδι και λίπος

Το λάδι διεισδύει βαθιά στους πόρους των διακοσμητικών πετρωμάτων και δημιουργεί λεκέδες που πρέπει να αφαιρεθούν το συντομότερο δυνατόν, γιατί σε αντίθετη περίπτωση γίνονται ιδιαίτερα επίμονοι. Στην περίπτωση που χυθεί λάδι ή λίπος, αυτά πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα με ένα πανί ή με απορροφητικό χαρτί.

Μπύρα

Ετσι θα  καθαρισετε τα μαρμαρα σας και θα αστραψουν ξανα!
Οι πρωτεΐνες και τα ζάχαρα της μπύρας μπορούν να δημιουργήσουν λεκέδες σε ανοιχτόχρωμα υλικά. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο με τις μαύρες μπύρες. Οι αναγκαίες επεμβάσεις για τέτοιους λεκέδες είναι καθαρισμός της επιφάνειας με καθαρό νερό και ουδέτερο καθαριστικό.

Σάλτσα ντομάτας

Η ντομάτα δημιουργεί λεκέδες κόκκινου χρώματος, ενώ οι σάλτσες ντομάτας με λάδια δημιουργούν λεκέδες σκούρου χρώματος. Πρέπει να καθαρίσετε την επιφάνεια με νερό και ουδέτερο καθαριστικό. Αν ο λεκές δεν αφαιρεθεί, χρησιμοποιείται υδατικό διάλυμα αμμωνίας πάνω στον λεκέ για μερικά λεπτά.

Σοκολάτα

Οι λεκέδες που δημιουργούνται από σοκολάτα είναι έντονοι, ειδικά σε ανοιχτόχρωμα μάρμαρα. Καθαρίζεται η επιφάνεια με νερό στο οποίο έχει προστεθεί ουδέτερο καθαριστικό. Εναλλακτικά, εφαρμόζεται υδατικό διάλυμα αμμωνίας που αφήνεται για λίγα λεπτά να δράσει και στη συνέχεια ξεπλένεται με καθαρό νερό.

Τσίχλες

Η αποκόλληση της τσίχλας μπορεί να γίνει ευκολότερα αν ψυχθεί η τσίχλα με ξηρό πάγο ή με ψυκτικό σπρέι. Το ελαστικό, στη συνέχεια, μπορεί να αφαιρεθεί με λεπτή σπάτουλα. Σε περίπτωση παρουσίας υπολειμμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπερχλωροαιθυλένιο, σε συνδυασμό με σεπιόλιθο.

Χυμοί φρούτων

Τα ζάχαρα και οι χρωστικές ουσίες που περιέχονται στους χυμούς φρούτων δημιουργούν λεκέδες που οξειδώνονται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται δυσκολότερη η αφαίρεσή τους. Για την αφαίρεση τέτοιων λεκέδων απαιτείται καθαρισμός της επιφάνειας με καθαρό νερό στο οποίο έχει προστεθεί ουδέτερο καθαριστικό.

– See more at: https://www.mama365.gr/18682/pos-katharizei-to-marmaro.html#sthash.TBZE7FZC.dpuf

Close