Clean tips για να καθαρίσεις τις σχάρες, την σούβλα & τα ταψιά από τα καμμένα λίπη

Μπορεί η φετινή Ανάσταση και η Κυριακή του Πάσχα να μην είναι όπως τις προηγούμενες χρονιές, όμως ένα πράγμα θα μείνει ο,τι κι αν γίνει στη χώρα μας: τα δείπνα της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα. Η μαγειρίτσα και το αρνί είτε στη σούβλα είτε στον φούρνο θα είναι εδώ για άλλη μια χρονιά!

Άλλωστε, δεν απαγορεύθηκε το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα αλλά η συγκρότηση πολλών ατόμων σε έναν μικρό χώρο. Αν πιστεύετε λοιπόν ότι μπορείτε να…καταφέρετε ένα αρνί μόνο 2 άτομα, τότε δεν βρίσκουμε τον λόγο να μην το σουβλίσετε.

Επιπλέον ο κορονοϊός, όσο σοβαρός κι αν είναι, δε θα μείνει για πάντα τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες του εξωτερικού. Οπότε, τα clean tips που θα δείτε παρακάτω δεν είναι χρήσιμα μόνο για φέτος, αλλά και για τις χρονιές που θα έρθουν και θα μας βρουν και πάλι, να γιορτάζουμε την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα άρθρο με έξυπνα clean tips έτσι ώστε να καθαρίσετε αποτελεσματικά την σχάρα που θα ψήσετε τα κρεατικά σας, τον φούρνο σας, την σούβλα σας αλλά και τα ταψιά σας.

Άλλωστε, το αρνί είναι πολύ νόστιμο κρέας, όμως όλοι ξέρουμε ότι είναι αρκετά λιπαρό και πολλές φορές λερώνει με δύσκολους λεκέδες τα σκευή και τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε για να το ετοιμάσουμε. Δείτε παρακάτω:

5 έξυπνα clean tips για να καθαρίσετε τη σχάρα του barbecue

Καθαρίστε την σχάρα με καφέ!

Ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα των περισσότερων ανθρώπων. Παρόλα αυτά, λίγοι ξέρουν ότι ο ελληνικός καφές ιδιαίτερα μπορεί να είναι ένα πολύ καλό καθαριστικό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τη σχάρα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και βρασμένο ελληνικό καφέ.

Αξίζει να θυμάσαι ότι επειδή θα χρειαστείς μια αρκετά μεγάλη ποσότητα, καλά θα κάνεις να χρησιμοποιήσεις ελληνικό καφέ φθηνής μάρκας, έτσι ώστε να μη νιώσεις ότι ξοδεύεις πολλά χρήματα. Αφού αφήσεις λοιπόν τη σχάρα σου να μουλιάσει για αρκετή ώρα ξεβγάζεις με νερό και σαπούνι για τα πιάτα.

Clean tips για να καθαρίσεις τις σχάρες, την σούβλα & τα ταψιά από τα καμμένα λίπη

Photo via: lifo.gr

Καθάρισε τη σχάρα με ξερά κρεμμύδια! 

Η συγκεκριμένη τακτική δεν πιάνει σε πολύ λερωμένες και κρύες σχάρες. Παρόλα αυτά είναι ένας πολύ πρακτικός και εύκολος τρόπος να απολυμάνεις και να καθαρίσεις τη σχάρα σου. Κόψε λοιπόν ένα ξερό κρεμμύδι στη μέση, ενώ η σχάρα είναι ακόμη καυτή.

Τρύπησε το ένα κομμάτι του κομμένου κρεμμυδιού και με το υγρό του κομμάτι ξεκίνα να τρίβεις την επιφάνεια της σχάρας. Με αυτόν τον τρόπο, αφαιρείς τα λίπη, καθαρίζεις σε βάθος τη σχάρα και φυσικά απολυμαίνεις. Στη συνέχεια, μπορείς να την ξεπλύνεις με λίγο σαπούνι για τα πιάτα.

Clean tips για να καθαρίσεις τις σχάρες, την σούβλα & τα ταψιά από τα καμμένα λίπη

Photo via: exypnes-idees.gr

Καθάρισε τη σχάρα σου με ξύδι και αλουμινόχαρτο!

Ακόμη ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσεις τη σχάρα του barbecue είναι και ο συγκεκριμένος. Ψεκάζεις τη σχάρα σου με μια μεγάλη ποσότητα ξυδιού. Το ξύδι ως γνωστόν αφαιρεί τους δύσκολους λεκέδες, απολυμαίνει και καταπολεμά τις μυρωδιές.

Στη συνέχεια, φτιάξε μια μικρή μπάλα από αλουμινόχαρτο και ξεκίνησε να τρίβεις την επιφάνεια της σχάρας, αφού αφήσεις το ξύδι να φουσκώσει τα λίπη, για λίγη ώρα. Θυμήσου μόνο, ότι πριν χρησιμοποιήσεις την συγκεκριμένη τακτική, πρέπει να διαβάσεις τις οδηγίες χρήσης της σχάρας, γιατί μπορεί να μην είναι ανθεκτική στο αλουμινόχαρτο.

Clean tips για να καθαρίσεις τις σχάρες, την σούβλα & τα ταψιά από τα καμμένα λίπη

Photo via: mea-colpa.com

Καθάρισε τη σχάρα σου με ξύδι και μαγειρική σόδα! 

Η μαγειρική σόδα και το ξύδι είναι ο τέλειος συνδυασμός καθαρισμού και το έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν. Και στη περίπτωση της σχάρας λοιπόν, αν προσθέσεις σε μια λεκάνη ένα λίτρο καυτό νερό, μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μια κουταλιά της σούπας ξύδι, δημιουργείς το τέλειο μείγμα για να καθαρίσεις τη σχάρα σου.

Τοποθέτησε την σχάρα στο συγκεκριμένο μείγμα και άστην εκεί μέχρι να φουσκώσουν τα λίπη της. Στη συνέχεια ξέβγαλε την με λίγο νερό ή και σαπούνι, αν το θεωρείς απαραίτητο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το ξύδι καταπολεμά τις μυρωδιές έτσι και αλλιώς και φυσικά η συγκεκριμένη συνταγή, συνιστάται πάνω από όλα στους δύσκολους λεκέδες.

Clean tips για να καθαρίσεις τις σχάρες, την σούβλα & τα ταψιά από τα καμμένα λίπη

Photo via: exypnes-idees.gr

Καθάρισε επιπλέον τη σχάρα σου με λεμόνι!

Αφού καθαρίσεις πολύ καλά τη σχάρα, μπορείς να την περάσεις με μια φέτα λεμονιού. Συγκεκριμένα, κόβεις ένα λεμόνι στα δυο και με το ένα κομμάτι λεμονιού τρίβεις την επιφάνεια της σχάρας. Με αυτόν τον τρόπο την απολυμαίνεις και καταπολεμάς σε βάθος τις μυρωδιές.

2 clean tips για να καθαρίσετε την σχάρα του φούρνου

Καθάρισε τη σχάρα του φούρνου με μαγειρική σόδα και νερό 

Φτιάχνεις μια κρέμα βάζοντας μισή κούπα μαγειρική σόδα και μερικές σταγόνες νερού. Αφού ανακατέψεις το μείγμα, ξεκινάς να καθαρίζεις με αυτό την σχάρα του φούρνου σου. Στη συνέχεια, αφήνεις την κρέμα καθαρισμού πάνω και κλείνεις την σχάρα σε μια σακούλα.

Την επόμενη μέρα, ξέβγαλε την σχάρα του φούρνου με νερό και θα δεις ότι ακόμη και τα πιο δύσκολα λίπη θα έχουν αφαιρεθεί αποτελεσματικά. Ένας αρκετά diy τρόπος για να έχεις πεντακάθαρη σχάρα φούρνου! Δοκίμασε το και θα μας θυμηθείς.

Clean tips για να καθαρίσεις τις σχάρες, την σούβλα & τα ταψιά από τα καμμένα λίπη

Photo via: spirossoulis.com

Καθάρισε τη σχάρα σου με απορρυπαντικό πιάτων και νερό 

Όχι, δεν εννοούμε τον παραδοσιακό τρόπο. Σε μισό φλιτζάνι υγρού πιάτου ρίχνεις υγρό πιάτων μέχρι να διαλυθεί τελείως. Στη συνέχεια, τρίβεις με το μείγμα την επιφάνεια και κλείνεις την σχάρα σε μια σακούλα. Αφού την αφήσεις για ένα βράδυ να φουσκώσουν οι λεκέδες, το πρωί ξεβγάζεις με λίγο νερό.

Πως να καθαρίσουμε εύκολα τα καμένα λίπη από τα ταψιά μας

Τα ταψιά είναι μαγειρικά σκεύη τα οποία τα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στη καθημερινότητα μας. Παρόλα αυτά, βρομίζουν πολύ εύκολα και πολλές φορές μάλιστα γεμίζουν καμένα λίπη που δεν αφαιρούνται εύκολα. Αποφασίσαμε λοιπόν μέσα από μερικά απλά βήματα να σας δείξουμε πως μπορείτε εύκολα και αποτελεσματικά να τα καθαρίσετε.

Βήμα πρώτο

Ξεκινήστε να πλένετε το ταψί όπως θα κάνατε όλες τις προηγούμενες φορές. Χρησιμοποιήστε άφθονο νερό και απορρυπαντικό πιάτων και τρίψτε την επιφάνεια του με σφουγγάρι ή σύρμα.

Βήμα δεύτερο 

Στη συνέχεια, φτιάξτε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ξύδι. Η υφή του μείγματος θα πρέπει να είναι κρεμμώδης.

Clean tips για να καθαρίσεις τις σχάρες, την σούβλα & τα ταψιά από τα καμμένα λίπη

Photo via: mama365.gr

Βήμα τρίτο 

Απλώνετε το μείγμα πάνω στην επιφάνεια και ξεκινάτε να πουδράρετε την επιφάνεια με πούδρα καθαρίσματος για ανοξείδωτα σκεύη. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε τη μπανιερά και όχι το νεροχύτη, αν το ταψί σας είναι μεγάλο και δεν έχετε ελευθερία κινήσεων.

Clean tips για να καθαρίσεις τις σχάρες, την σούβλα & τα ταψιά από τα καμμένα λίπη

Photo via: mamapeinao.gr

Βήμα τέταρτο

Στη συνέχεια με ένα σφουγγάρι – κατά προτίμηση με σκληρή επιφάνεια – ξεκινήστε να τρίβετε τους λεκέδες, αφού πρώτα έχετε αφήσει το μείγμα να δράσει για 10 λεπτά. Βέβαια, αν τα λίπη βρίσκονται πολύ καιρό εκεί, μην περιμένετε να επανέλθει το ταψί στην αρχική του μορφή. Σίγουρα πάντως, πολλοί από αυτούς θα αφαιρεθούν με επιτυχία.

Clean tips για να καθαρίσεις τις σχάρες, την σούβλα & τα ταψιά από τα καμμένα λίπη

Photo via: mama365.gr

Πως μπορείς να καθαρίσεις τη σούβλα γρήγορα και αποτελεσματικά

Η φετινή Κυριακή του Πάσχα θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Οι περισσότεροι από εμάς δε θα σουβλίσουμε αρνί, αφού απαγορεύθηκαν οι συνωστισμοί στα σπίτια και δύσκολα 2 άτομα, μπορούν να φάνε ένα ολόκληρο αρνί.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν μπορούν να μείνουν μακριά από τις παραδόσεις, οπότε ακόμη κι αν είναι μόνο δυο άτομα, θα σουβλίσουν το αρνί του κι ας το τρώνε για τον υπόλοιπο μήνα. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν θα σας δείξουμε μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία, για να καθαρίσετε τη σούβλα σας!

Θα χρειαστείς

  1. Καυτό νερό
  2. Σύρμα
  3. Υγρό σαπούνι
  4. Σφουγγάρι για τα πιάτα
  5. Λεμόνι

Διαδικασία:

Για αρχή, πρέπει να περάσεις τη σούβλα με καυτό νερό. Το καυτό νερό θα λιώσει τα λίπη και τους δύσκολους λεκέδες και θα κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία καθαρισμού. Στη συνέχεια με ένα σύρμα τρίψε τους δύσκολους λεκέδες της σούβλας. Δεν χρειάζεται απορρυπαντικό πιάτων.

Έπειτα, σε ένα μπολάκι με νερό αραιώνεις λίγο υγρό πιάτων και με ένα σφουγγάρι ξεκινάς να καθαρίζεις τη σούβλα σου τρίβοντας περισσότερο εκεί που πιστεύεις, ότι υπάρχει ανάγκη. Με άφθονο νερό ξεπλένεις τη σούβλα και στη συνέχεια κόβεις ένα λεμόνι στα δυο και με το ένα κομμάτι, παίρνεις την επιφάνεια της σούβλας.

Το λεμόνι θα απολυμάνει την επιφάνεια πιο αποτελεσματικά από ότι το υγρό πιάτων. Επίσης, γνωρίζοντας ότι το αρνί έχει πολύ έντονη μυρωδιά, το λεμόνι είμαστε σίγουροι ότι θα καταπολεμησει τις μυρωδιές με επιτυχία!

Clean tips για να καθαρίσεις τις σχάρες, την σούβλα & τα ταψιά από τα καμμένα λίπη

Photo via: oneman.gr

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close