Καμένα λίπη, μαυρίλες από τα κάρβουνα και ξεραμένοι λεκέδες στις σχάρες της ψησταριάς. Καν' τες να λάμψουν για να ψήσετε το κρέας σας τον Δεκαπενταύγουστο.
Καμένα λίπη και μαυρίλες στις σχάρες της ψησταριάς; Δείτε παρακάτω 5 tips για το πιο αποτελεσματικό καθάρισμα στο σπίτι. Αν θέλετε να ψήσετε κρέας στα κάρβουνα τον Δεκαπενταύγουστο, τώρα ήρθε η ώρα να πάρετε την απόφαση να ξεκινήσετε το καθάρισμα. Εμείς σας έχουμε τα πιο αποτελεσματικά κόλπα για να γίνει σωστά και σε βάθος ο καθαρισμός στις σχάρες.
Ο Δεκαπενταύγουστος έρχεται και το έθιμο στην Ελλάδα θέλει να ψήνουμε κρέας στα κάρβουνα. Γι’ αυτό και στο σημερινό άρθρο θα δούμε 5 από τα πιο αποτελεσματικά έξυπνα κόλπα καθαρίσματος, για να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε σε βάθος τις σχάρες αλλά και τη σούβλα, σε περίπτωση που θέλετε να ψήσετε αρνί, κατσίκι ή γουρουνοπούλα!
Αυτά τα κόλπα καθαρίσματος θα απαλλάξουν τις σχάρες σας από καμένα λίπη, ξεραμένους λεκέδες και μαυρίλες από τα κάρβουνα με τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο. Αν θέλετε λοιπόν να απολαύσετε ψητό κρέας στα κάρβουνα ξεκινήστε από τώρα να επιμελείστε την καθαριότητα στις σχάρες που θα τα ψήσετε. Διαβάστε παρακάτω:
Όλα τα clean tips για να κάνεις τις σχάρες σου να λάμψουν για τον Δεκαπενταύγουστο
Καθάρισε τις σχάρες με ελληνικό καφέ
Βράσε μία μεγάλη ποσότητα φθηνού ελληνικού καφέ και βύθισε τις σχάρες μέσα στον ελληνικό καφέ και σε επιπλέον ζεστό νερό. Άσε τις σχάρες εκεί ακόμη και για ένα ολόκληρο βράδυ αν η βρωμιά είναι πολύ σκληρή και την επόμενη μέρα ξέπλυνε με σαπούνι όπως κάνεις συνήθως. Ο καφές μαλακώνει ακόμη και τον πιο δύσκολο λεκέ.

Χρησιμοποίησε ξερά κρεμμύδια
Αυτή η μέθοδος δεν πιάνει στους δύσκολους λεκέδες. Βοηθάει όμως τις καθαρές σχάρες να καθαριστούν σε βάθος και να απομακρυνθούν τα μικρόβια μετά από κάθε χρήση. Έτσι δε θα χρειάζεται να τρίβεις με τις ώρες μετά από 2-3 μπάρμπεκιου στο σπίτι. Πάρε λοιπόν ξερό κρεμμύδι, κοψ’ το στη μέση και μετά το ψήσιμο, όσο οι σχάρες είναι ακόμη καυτές, τριψ’ τες με αυτό. Στη συνέχεια, αφού κρυώσει η σχάρα μπορείς να ξεπλύνεις και με σαπούνι για τα πιάτα αν το κρεμμύδι σου μυρίζει έντονα.

Κάνε τις σχάρες να λάμψουν με ξύδι και αλουμινόχαρτο
Αρχικά ψεκάζεις τη σχάρα με μία μεγάλη ποσότητα ξυδιού. Οπότε καλό θα είναι να μεταφέρεις το ξύδι σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Το ξύδι αφαιρεί τους δύσκολους λεκέδες, αντιμετωπίζει τις οσμές και απολυμαίνει. Στη συνέχεια τσαλάκωσε ένα αλουμινόχαρτο σε μπάλα και ξεκίνησε να τρίβεις με αυτό την επιφάνεια, αφού πρώτα άφησες το ξύδι να φουσκώσει τους λεκέδες για λίγη ώρα.

Χρησιμοποίησε ξύδι και μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα και το ξύδι είναι τέλειος συνδυασμός σπιτικών καθαριστικών. Στη περίπτωση της σχάρας λοιπόν προσθέτεις σε μία λεκάνη 1 λίτρο καυτό νερό, 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά της σούπας ξύδι. Ανακατεύεις μέχρι να πάρεις ένα ομογενές μείγμα και με το μείγμα περνάς τη σχάρα, αφήνεις να δράσει και ξεπλένεις με άφθονο νερό.

Μη ξεχνάς το λεμόνι
Τέλος άλλος ένας τρόπος πέρα από το κρεμμύδι για να απολυμάνεις τη σχάρα και να μειώσεις τις πιθανότητες με τον καιρό να αποκτήσει δύσκολους λεκέδες είναι να χρησιμοποιήσεις ξύδι πριν και μετά το ψήσιμο, όσο η σχάρα είναι ακόμη καυτή.
Με αυτόν τον τρόπο σκοτώνεις τα μικρόβια, προσφέρεις ένα όμορφο άρωμα και αφαιρείς τυχόν υπολείμματα που αν τα αφήσεις θα μετατραπούν σε δύσκολους λεκέδες στο μέλλον. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η σχάρα πρέπει να είναι καυτή τόσο πριν όσο και μετά το ψήσιμο αν θες να δράσει το λεμόνι. Και αυτό που κάνει την συγκεκριμένη τακτική πιο καλή από το κρεμμύδι, είναι το λεμόνι μυρίζει όμορφα. Οπότε η σχάρα δεν χρειάζεται πλύσιμο με σαπούνι μετά.
Bonus: Πώς να καθαρίσεις τη σούβλα
Κι αν είσαι μερακλής και θες τον Δεκαπενταύγουστο να ψήσεις αρνί, κατσίκι, γουρουνόπουλο, κοντοσούβλι ή κοκορέτσι θα σου παρουσιάσουμε έναν εύκολο και άκρως αποτελεσματικό τρόπο να καθαρίσεις και να απολυμάνεις σε βάθος τη σούβλα σου.

Θα χρειαστείς
- Καυτό νερό
- Σύρμα
- Υγρό σαπούνι
- Σφουγγάρι για τα πιάτα
- Λεμόνι
Διαδικασία βήμα προς βήμα
Για αρχή περνάς τη σούβλα με καυτό νερό. Το καυτό νερό θα λιώσει τα λίπη και τους δύσκολους λεκέδες και θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον καθαρισμό. Στη συνέχεια με το σύρμα τρίβεις τυχόν δύσκολους λεκέδες. Δεν χρειάζεται να βάλεις απορρυπαντικό.
Σε ένα μπολάκι αραιώνεις με νερό λίγο υγρό πιάτων και με ένα κοινό σφουγγάρι ξεκινάς να καθαρίζεις τη σχάρα, τρίβοντας περισσότερο εκεί που κρίνεις απαραίτητο. Με άφθονο νερό ξεπλένεις τη σούβλα και στη συνέχεια με ένα κομμάτι λεμόνι την τρίβεις σε όλη της την επιφάνεια. Έτοιμη για χρήση. Και του χρόνου με υγεία! Έχεις δοκιμάσει κάποια από αυτά τα έξυπνα κόλπα καθαρίσματος και στις δικές σου σχάρες; Πες μας την γνώμη σου στα σχόλια. Δες και πως να καθαρίσεις τον φούρνο από καμένα λίπη και δύσκολους λεκέδες.