Με 0.40 λεπτά καθάρισε τα Γαριασμένα και κιτρινισμένα ρούχα, λεκέδες από μούχλα και σκουριά

Με ένα σπιτικό υλικό με μόλις ο,40 λεπτά μπορείς να καθαρίσεις τα Γαριασμένα και κιτρινισμένα ρούχα, ρούχα που έχουν λεκέδες από μούχλα και σκουριά, λεκέδες κρασιού και ιδρώτα  και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για τα ξεθωριασμένα χρώματα σε κουρτίνες και χαλιά.

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να καθαρίσετε το σπίτι σας, χωρίς την χρήση χημικών καθαριστικών. Ένας από αυτούς είναι και το αλάτι. Το αλάτι εκτός από το να δίνει ωραία γεύση στα φαγητά μας, είναι και ένα πολύ χρήσιμο συστατικό που μας βοηθάει στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού ως φυσικό καθαριστικό.

10 Άγνωστες χρήσεις του αλατιού για καθάρισμα εντός και εκτός σπιτιού

Δείτε ακόμα: Μυστικά καθαρίσματος απο οικιακές βοηθούς για σπίτι λαμπίκο

Το αλάτι είναι είναι γνωστό συστατικό κυρίως για την ιδιότητά του να νοστιμίζει τα φαγητά μας. Φαίνεται, όμως, ότι αποτελεί χρήσιμο συστατικό και εκτός μαγειρικής, αφού σύμφωνα με το Salt Institute οι νοικοκυρές το χρησιμοποιούσαν σε καθημερινές δουλειές του σπιτιού ως φυσικό καθαριστικό, αλλά και ως βασικό συστατικό για την προσωπική φροντίδα τους, πριν την εμφάνιση των σημερινών καθαριστικών και προϊόντων περιποίησης αντίστοιχα. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις χρήσεις εξακολουθούν να είναι πρακτικές και οικονομικές.

Αλάτι: 9 +1 χρήσεις εντός και εκτός σπιτιού

10 Άγνωστες χρήσεις του αλατιού για καθάρισμα εντός και εκτός σπιτιού

Καθάρισε τους λεκέδες από κρασί

Ως γνωστόν, ο λεκές από κρασί είναι ένας από τους πιο δύσκολους και επίμονους λεκέδες. Ταμπονάρισε με χαρτί κουζίνας όσο γίνεται περισσότερο το λεκέ και έπειτα κάλυψε τον με αλάτι. Το αλάτι θα απορροφήσει τον υπόλοιπο λεκέ από κρασί. Έπειτα ξέπλυνε με κρύο νερό, ή, αν πρόκειται για χαλί, τρίψε αλάτι πάνω στο λεκέ και σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα.

Αλάτι για λαμπερά ρούχα

Σχεδόν κάθε απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων στην αγορά υπερηφανεύεται ότι διατηρεί τα χρώματα των ρούχων λαμπερά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο υπάρχει και άλλος τρόπος: Πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι στον κάδο του πλυντηρίου. Το αλάτι βοηθά να μένουν τα ρούχα λαμπερά και να «σφραγίζει» το χρώμα ώστε να μην ξεθωριάζει με τις επανειλημμένες πλύσεις.

Δείτε ακόμα: Το τέλειο καθάρισμα σπιτιού: Ποια είναι η σωστή σειρά που πρέπει να κάνεις δουλειές

10 Άγνωστες χρήσεις του αλατιού για καθάρισμα εντός και εκτός σπιτιού

Λεκέδες ιδρώτα

Ρίξε 4 κουταλιές της σούπας αλάτι σε 250 γραμμάρια ζεστό νερό. Βρέξε ένα σφουγγάρι και με αυτό τρίψε τα σημεία του υφάσματος που έχουν λεκιάσει από τον ιδρώτα. Οι λεκέδες θα εξαφανιστούν!

Γαριασμένα και κιτρινισμένα λευκά ρούχα

Δώσε πίσω το χαμένο λευκό στα γαριασμένα και κιτρινισμένα ασπρόρουχα με αυτό τον απλό τρόπο: Ρίξε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό αλάτι και μαγειρική σόδα και μούλιασε τα ρούχα για τουλάχιστον 1 ώρα.

10 Άγνωστες χρήσεις του αλατιού για καθάρισμα εντός και εκτός σπιτιού

Λεκές από αίμα σε βαμβακερά και λινά υφάσματα

Εάν τρίψεις το λεκέ από αίμα, ίσως να κάνεις χειρότερα τα πράγματα. Αντ’ αυτού, μούλιασε τα βαμβακερά και λινά υφάσματα σε κρύο αλατόνερο και στη συνέχεια πλύνε τα στο χέρι με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό.

Λεκέδες από μούχλα και σκουριά

Μούσκεψε τους λεκέδες από μούχλα και σκουριά με μείγμα από φυσικό χυμό λεμονιού και αλάτι. Έπειτα, πλύνε το ύφασμα στο χέρι με απορρυπαντικό ή πλύνε το στο πλυντήριο ρούχων.

Δείτε ακόμα: Αίμα και ούρα στο στρώμα, σκουριά στα ρούχα, σοκολάτα στα λευκά: Πως θα καθαρίσετε τους πιο δύσκολους λεκέδες

Καθάρισε εύκολα λεκέδες από μπογιά

Βάλε σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό ½ φλιτζάνι ξίδι και ½ φλιτζάνι αλάτι, και μούλιασε το ρούχο για τουλάχιστον 1 ώρα. Εάν ο λεκές επιμένει, επανέλαβε τη διαδικασία. Αν το ρούχο είναι χρωματιστό, προτίμησε τοπικό καθάρισμα.

Ξεθωριασμένα χρώματα σε κουρτίνες και χαλιά

Πλύνε τις χρωματιστές κουρτίνες και χαλιά που έχουν ξεθωριάσει με αλατόνερο και θα δεις να αποκτούν τη χαμένη ζωντάνια τους.

10 Άγνωστες χρήσεις του αλατιού για καθάρισμα εντός και εκτός σπιτιού

Για να μην στάζουν τα κεριά

Βούτηξε τα καινούργια κεριά σε αλατόνερο για λίγες ώρες και άφησε τα να στεγνώσουν καλά πριν τα ανάψεις για πρώτη φορά. Έτσι, όταν καίγονται δεν θα στάζουν.

Δείτε ακόμα: Δύσκολοι λεκέδες στα ρούχα: Πλήρης οδηγός για να καθαρίσεις όλα τα ρούχα

Διατήρησε φρέσκα τα λουλούδια στο βάζο

Μια ελάχιστη ποσότητα αλάτι στο νερό του βάζου σύμφωνα με το healthstories.gr βοηθάει τα λουλούδια σου να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο καιρό. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αλάτι για να καθαρίσεις τα ίχνη που αφήνουν το νερό και τα λουλούδια στο βάζο, τρίβοντας το με αλάτι, ή γέμισε το βάζο με αλατόνερο, άφησε το για λίγη ώρα και μετά ξέπλυνε το με νερό.

Close