Πλύνετε τα χαλιά σας στο σπίτι χωρίς χημικά με τον πιο οικονομικό τρόπο!

Το Καλοκαιράκι πλησιάζει και ήρθε η στιγμή να ανανεώσουμε το σπίτι μας. Τα χειμωνιάτικα χαλιά, πρέπει σιγά – σιγά να μαζευτούν, να πλυθούν και να αποθηκευτούν μέχρι του χρόνου τον Χειμώνα. Μπορεί λοιπόν ο ερχομός του Καλοκαιριού, να είναι ένα ευχάριστο γεγονός, όμως το πλύσιμο των χαλιών συνεχίζει να αποτελεί βράχνας.

Οι περισσότεροι από εμάς, αποφασίζουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω και κάθε χρόνο πηγαίνουμε τα χάλια μας στο καθαριστήριο! Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αφού η έλλειψη χρόνου και η υπερβολικά κουραστική διαδικασία, μας κάνει να μην θέλουμε να ασχοληθούμε παραπάνω.

Η έξαρση του κορονοϊού όμως οδήγησε στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα οικονομικά μας περνούν για άλλη μια φορά κρίση και τα ελληνικά νοικοκυριά μουδιασμένα, προσπαθούν να κάνουν περικοπές από όπου μπορούν, μέχρι να επανέλθουν όλα στους κανονικούς τους ρυθμούς.

Έτσι, σχεδόν κανείς δεν έχει χρήματα για καθαριστήρια και φαίνεται πως ο παραδοσιακός τρόπος πλυσίματος χαλιών, που μας έμαθε η γιαγιά και η μητέρα μας, θα έρθει και πάλι στη μόδα φέτος τον Μάιο! Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, όμως υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι να πλύνεις τα χαλιά σου με τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο.

Αποφασίσαμε λοιπόν να γράψουμε ένα άρθρο για να μοιραστούμε μαζί σας, τον τρόπο που θα πλύνουμε και τα δικά μας χαλιά φέτος τον Μάιο ενώ στο τέλος, θα αναλύσουμε και τον παραδοσιακό τρόπο με το…απορρυπαντικό, για εσάς που δεν έχετε προβλήμα με τα χημικά! Διαβάστε παρακάτω:

Tip για μεγαλύτερη ευκολία:

Το πλύσιμο των χαλιών είναι μια κουραστική διαδικασία για πολλές γυναίκες. Αυτό σημαίνει, ότι αν υπάρχει τρόπος να την κάνουμε λίγο πιο εύκολη, εμείς με τα χαράς θα τον υιοθετήσουμε. Πριν μαζέψουμε λοιπόν τα χαλιά μας έτσι ώστε να τα πλύνουμε, καλό θα ήταν να βάλουμε μια ηλεκτρική σκούπα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μαζέψουμε όλη την περιττή σκόνη και τα σκουπίδια κι έτσι, το πλύσιμο τους θα γίνει ακόμη πιο εύκολο για εμάς!

Πλύνετε τα χαλιά σας στο σπίτι χωρίς χημικά με τον πιο οικονομικό τρόπο!

Photo via: spirossoulis.com

Φυσικός τρόπος καθαρίσματος για ελαφρύ καθαρισμό:

Αν το χαλί σας δεν είναι ιδιαίτερα βρώμικο, δεν χρειάζεται να καταναλώσετε πολλές ώρες από την ζωή σας καθαρίζοντας το. Μπορείτε λοιπόν να πασπαλίσετε όλη του την έκταση με μαγειρική σόδα και να την αφήσετε να δράσει για 24 ώρες. Αν βιάζεστε αφήστε την τουλάχιστον για 2 ώρες.

Με αυτόν τον τρόπο το χαλί σας θα καθαριστεί σε βάθος και φυσικά θα επανέλθει το χρώμα του! Είναι ένας αρκετά φυσικός και οικονομικός τρόπος καθαρίσματος που μπορείτε να τον υιοθετήσετε και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Αφού περάσουν οι 24 ώρες, καθαρίστε την μαγειρική σόδα με μια ηλεκτρική σκούπα.

Πλύνετε τα χαλιά σας στο σπίτι χωρίς χημικά με τον πιο οικονομικό τρόπο!

Photo via: spirossoulis.com

Φυσικός τρόπος καθαρίσματος για βαθύ καθαρισμό:

Αν τα χαλιά σας είναι αρκετά ταλαιπωρημένα με λεκέδες τότε ο ελαφρύς καθαρισμός, δε θα σας ικανοποιήσει. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όμως. Μπορείτε να καθαρίσετε τα χαλιά σας σε βάθος και να καταπολεμήσετε και τους πιο επίμονους λεκέδες, με το παρακάτω σπιτικό διάλυμα.

Σε ένα μπουκάλι για σπρέι, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων, 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφού αναμίξετε τα υλικά και ανακατέψετε λίγο, ψεκάστε όλη την επιφάνεια του χαλιού και ξεκινήστε να τρίβετε καλά. Στη συνέχεια το αφήνετε να στεγνώσει.

Είναι πολύ σημαντικό να ψεκάσετε το διάλυμα σας με το μπουκάλι των σπρέι και όχι να μουλιάσετε το χάλι μέσα στο υγρό. Αν το μουλιάσετε, υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί το χρώμα των χαλιών σας! Το συγκεκριμένο διάλυμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο πλυντήριο – αντί για απορρυπαντικό – αν έχετε χαλιά που μπορούν να πλυθούν εκεί.

Πλύνετε τα χαλιά σας στο σπίτι χωρίς χημικά με τον πιο οικονομικό τρόπο!

Photo via: maypartners.com

Πως να το στεγνώσετε; 

Μόλις τελειώσετε το πλύσιμο τους, τα τοποθετείτε σε εξωτερικό χώρο σε οριζόντια θέση και τα αφήνετε να στεγνώσουν για 2 ημέρες. Μην βάλετε τα χαλιά να στεγνώσουν κατευθείαν στον ήλιο, γιατί υπάρχει φόβος να ξεθωριάσουν! Μόλις στεγνώσουν τα τυλίγετε σε ρόμβους και τα αποθηκεύετε.

Ο παραδοσιακός τρόπος! 

Αφού μαζέψουμε τα χαλιά, τα βρέχουμε με μπόλικο κρύο νερό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στα χαλιά την ειδική σκόνη πλυσίματος και ξεκινάμε με μια βούρτσα να τα τρίβουμε καλά! Αφού τελειώσουμε με το τρίψιμο, αφήνουμε την σκόνη να δράσει για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε καλά με νερό και τα μαζεύουμε.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη

Close