Πλυντήριο Ρούχων: Πλήρης οδηγός για να το καθαρίσετε από το συρτάρι μέχρι τον κάδο

Ένας πλήρης οδηγός για το πλυντήριο ρούχων για να καθαρίσετε όλα τα μέρη του, έτσι ώστε να μην μυρίζουν τα ρούχα, να μην πιάνει μούχλα και άλατα και να είναι η διάρκεια ζωής του μεγαλύτερή.

Μερικά έξυπνα κόλπα καθαριότητας για το πλυντήριο ρούχων που θα το κάνουν να λάμψει. Έτσι ώστε να μην ξανά ανοίξετε την πόρτα του και κάνετε “ΠΦΦΦΦ” από την βρώμα!

Το πλυντήριο ρούχων είναι μία από τις πιο χρήσιμες και πολυχρησιμοποιημένες ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι. Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα το χρησιμοποιούμε, για να μην πούμε και παραπάνω αν έχουμε παιδιά!

Αυτό σημαίνει ότι πολύ συχνά λερώνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και αυτό μειώνει την απόδοσή του, λερώνει τα ρούχα μας αντί να τα ξεπλένει και φυσικά το κάνει να χαλάει πιο γρήγορα. Αν θέλετε έναν πλήρη οδηγό για την καθαριότητα του πλυντηρίου ρούχων, αυτό το άρθρο θα σας λύσει τα χέρια. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμη Πώς να διορθώσετε ένα πλυντήριο ρούχων που «χορεύει»

πλήρης οδηγός-για-να-καθαρίσετε-το-πλυντήριο ρούχων-

Πώς να καθαρίσουμε το πλυντήριο ρούχων: Θα πρέπει να καθαρίζετε συχνά το φίλτρο αντλίας

Ξεκινάμε το σημερινό μας άρθρο με το φίλτρο αντλίας. Το φίλτρο αντλίας του πλυντηρίου εμποδίζει κουμπιά, κέρματα και άλλα πράγματα να κολλήσουν στον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης. Βρίσκεται πίσω από ένα κάλυμμα στην κάτω γωνία της συσκευής και πρέπει να το καθαρίζεται κάθε 3-4 μήνες.

Για να το καθαρίσετε θα πρέπει αρχικά να ανοίξετε το κάλυμμα για να δείτε το φίλτρο. Μερικά πλυντήρια διαθέτουν ένα μικρό και εύκαμπτο σωλήνα κολλημένο πίσω από το κάλυμμα, για την αποστράγγιση του νερού, στο εσωτερικού του φίλτρου.

Μερικά άλλα εκκενώνουν το νερό όταν τραβάτε το φίλτρο προς τα έξω. Μία καλή ιδέα και στις δύο περιπτώσεις είναι να τοποθετείτε ένα μπολ ή μερικές πετσέτες κάτω από το φίλτρο. Αν λοιπόν δείτε τον εύκαμπτο σωλήνα θα πρέπει να τον τραβήξετε προς τα έξω.

Πλυντήριο Ρούχων: Πλήρης οδηγός για να το καθαρίσετε από το συρτάρι μέχρι τον κάδο

Δείτε ακόμα 11 hacks για το σπίτι που θα σας εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα

Αποσυνδέστε τον και περιμένετε να τρέξει όλο το νερό. Διαφορετικά μπορείτε να γυρίσετε το φίλτρο αριστερόστροφα και να το τραβήξετε προς τα έξω. Θα πρέπει να βγαίνει το νερό ενώ το κάνετε αυτό. Γι’ αυτό και χρειάζονται οι πετσέτες ή το μπολ.

Αφού τελειώσει το νερό θα πρέπει να απομακρύνετε τυχόν ακαθαρσίες, τρίχες κι άλλα ξένα σώματα από το φίλτρο. Στην συνέχεια ξεπλύνετε το με άφθονο νερό βρύσης και φυσικά δείτε προσεκτικά αν κάποια βρωμιά ή οτιδήποτε άλλο έχει κολλήσει μέσα.

Έπειτα στεγνώνουμε το φίλτρο με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί και το βάζουμε και πάλι στην θέση του. Ασφαλίζουμε το φίλτρο, περιστρέφοντας το δεξιόστροφα και στην πορεία βάζουμε και πάλι το κάλυμμα στην θέση του.

πλήρης οδηγός-για-να-καθαρίσετε-το-πλυντήριο ρούχων-

Photo via: nelsonsobrero.com.uy

Πώς να καθαρίσουμε το πλυντήριο ρούχων:  Πώς να καθαρίσουμε τα στεγανοποιητικά στις πόρτες (Τα λάστιχα του πλυντηρίου)

Τα στεγανοποιητικά υπάρχουν σε κάθε πλυντήριο και λερώνονται πολύ γρήγορα αφού στο εσωτερικό τους πολλές φορές φυλακίζεται βρωμιά, χνούδια και άλλα. Αν δεν καθαριστούν, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σχηματιστεί μούχλα και συνήθως τα βρώμικα στεγανοποιητικά είναι ο λόγος που το πλυντήριό μας σε μερικές στιγμές μυρίζει άσχημα.

πλήρης οδηγός-για-να-καθαρίσετε-το-πλυντήριο ρούχων-

Photo via: fanpage.gr

Σε μια λεκάνη προσθέστε ένα φλιτζάνι λευκαντικού υγρού και 500 ml ζεστό νερό. Έτσι δημιουργήσατε το απολυμαντικό σας δείγμα. Στη συνέχεια βουτήξτε μέσα ένα καθαρό πανί και ξεκινήστε με αυτό το πανί να καθαρίζετε το λάστιχο του πλυντηρίου.

Πώς να καθαρίσουμε το πλυντήριο ρούχων: Πώς να καθαρίσουμε εξωτερικά το πλυντήριο

Το εξωτερικό μέρος του πλυντηρίου βρωμίζει πολύ εύκολα. Για αρχή, κάθε φορά που πέφτει απορρυπαντικό στο πλυντήριο θα πρέπει να καθαρίζετε πολύ γρήγορα αφού μπορεί να διαβρώσει την εξωτερική εικόνα του πλυντηρίου.

Σε κάθε περίπτωση το να καθαρίσετε το εξωτερικό μέρος του πλυντηρίου είναι και το πιο εύκολο. Απλά, γεμίζετε έναν μικρό κουβά με χλιαρό νερό και βάζετε λίγο απορρυπαντικό για τα πιάτα. Με ένα μαλακό πανί καθαρίζετε τους λεκέδες από άκρη σ’ άκρη και το πλυντήριο θα λάμψει.

πλήρης οδηγός-για-να-καθαρίσετε-το-πλυντήριο ρούχων-

Photo via: mothersblog.gr

Πώς να καθαρίσουμε το πλυντήριο ρούχων: Πώς να καθαρίσουμε τα συρτάρια του απορρυπαντικού

Και τα συρτάρια του απορρυπαντικού βρωμίζουν εύκολα, αφού πολλές φορές το απορρυπαντικό, είτε μιλάμε για σκόνη, είτε για υγρό, αφήνει υπολείμματα. Αν θέλετε λοιπόν να καθαρίσετε τα συρτάρια του απορρυπαντικού θα πρέπει να τα βγάλετε με προσοχή από την θέση τους.

Στην συνέχεια ξεπλύνετε τα συρτάρια του απορρυπαντικού στον νεροχύτη φροντίζοντας να απομακρύνετε λεκέδες αλλά και τυχόν υπολείμματα. Αυτή η δουλειά μπορεί να γίνεται μία φορά τον μήνα και να είναι αρκετή.

Αν τα συρτάρια δεν ξέρετε πως να τα αφαιρέσετε, μπορείτε με ένα υγρό πανί από ζεστό νερό να κάνετε την ίδια διαδικασία, τρίβοντας την επιφάνεια.

Δείτε ακόμη Ξέχασα τα ρούχα στο πλυντήριο και μυρίζουν άσχημα. Τι να κάνω;

πλήρης οδηγός-για-να-καθαρίσετε-το-πλυντήριο ρούχων-

Photo via: fanpage.gr

Πώς να καθαρίσουμε το πλυντήριο ρούχων: Κάντε τον κάδο του πλυντηρίου να λάμψει

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να θέσετε το πλυντήριο στους 90 βαθμούς Κελσίου. Όταν ο κάδος γεμίσει με νερό, τότε προσθέστε δυο κούπες λευκό ξίδι στην θήκη του απορρυπαντικού και αφήστε τα όλα, στο…αγαπημένο μας ξύδι.

Μόλις τελειώσετε, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε δεύτερη πλύση χωρίς ρούχα, μόνο με νερό, για να διώξετε την μυρωδιά του ξυδιού. Μπορείτε επίσης να περάσετε την επιφάνεια του κάδου με ένα πανάκι βουτηγμένο σε ξύδι.

Μια δεύτερη εναλλακτική είναι η μαγειρική σόδα. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα μας, η μαγειρική σόδα πρόκειται για ένα…πολυεργαλείο! Και πάλι η διαδικασία είναι η ίδια.

Δείτε ακόμα Λεκές από κερί στα ρούχα σου: Ο πιο εύκολος τρόπος για να τον αφαιρέσεις

Πλύση σε υψηλή θερμοκρασία, ποσότητα μαγειρικής σόδας ίση με αυτήν που θα χρησιμοποιούσατε στο απορρυπαντικό, στην θήκη του απορρυπαντικού, πλύσιμο και στράγγισμα και ξέπλυμα στο ίδιο πρόγραμμα με καθαρό νερό.

πλήρης οδηγός-για-να-καθαρίσετε-το-πλυντήριο ρούχων-

Photo via: Pinterest

Φίλτρο παροχής νερού

Πλυντήριο Ρούχων: Πλήρης οδηγός για να το καθαρίσετε από το συρτάρι μέχρι τον κάδο

κλείστε τη βάνα παροχής νερού του πλυντηρίου σας. Αν έχει κολλήσει χρησιμοποιήστε έναν κάβουρα ή πένσα στρίβοντας το σιγά σιγά με ελαφριές κινήσεις, γιατί από την αχρησία μπορεί να έχει κολλήσει και να σπάσει. Έπειτα, ακολουθήστε το λάστιχο της παροχής και ξεβιδώστε το (πίσω όψη πλυντηρίου).

Στο σημείο που αφαιρέσατε το λάστιχο παροχής νερού υπάρχει ένα στρόγγυλο φίλτρο (εικόνα 1). Με την βοήθεια μιας πένσας αφαιρέστε το (δείτε τη θέση του ώστε να το ξανά τοποθετήσετε με τον ίδιο τρόπο) και καθαρίστε το με νερό. Τοποθετήστε το φίλτρο και το λάστιχο παροχής νερού.

Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close