Ένας τρόπος για να αυξήσουμε την αξία των τροφίμων είναι να τα συντηρήσουμε σωστά. Αν κάτι φρέσκο που παράγουμε στον κήπο ή αγοράζουμε οικονομικά σε μεγάλη ποσότητα μπορούμε να το συντηρήσουμε για πολύ καιρό η αξία του αυξάνεται. Όλα τα τρόφιμα έχουν μία ημερομηνία λήξης που ισχύει εφόσον τα συντηρήσουμε με τον τρόπο που μας προτείνει ο κατασκευαστής ή παραγωγός. Σε πολλές όμως περιπτώσεις είναι εφικτό να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής κάποιων τροφίμων ακολουθώντας μερικές από τις παρακάτω συμβουλές.
.
Σημείωση: Ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας καταναλώνοντας κάτι που έχει λήξει και που υπάρχει κίνδυνος να έχει αλλοιωθεί. Ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος και πολύ προσεκτικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.
.
Είναι πάντα καλύτερα να αντικαθιστούμε κάτι που έχει χαλάσει και να παίρνουμε καινούριο. Το θέμα όμως τι γίνεται αν έχουμε πρόβλημα και δεν έχουμε κανένα περιθώρια απώλειας τροφίμων, αν αυτά έχουν κάποια πιθανότητα να είναι φαγώσιμα. Σε αυτό λοιπόν το άρθρο λαμβάνουμε υπόψη το υποθετικό σενάριο που λέει ότι έχουμε ξεμείνει με τα τρόφιμα που έχουμε στο σπίτι μας και δεν έχουμε πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ ή αγορές, κάτι που σημαίνει ότι δεν πετάμε τίποτα!! Μπορεί αυτό το σενάριο να φαίνεται ακραίο αλλά θα μας βοηθήσει να αναλύσουμε πιο αποτελεσματικά τη θεματολογία αυτού του κειμένου.
Πριν προχωρήσουμε πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται καλή διαχείριση, απογραφή και οργάνωση ώστε τα τρόφιμα να καταναλώνονται πριν από την ημερομηνία λήξης. Αν κάτι πλησιάζει την ημερομηνία λήξης θα πρέπει να το καταναλώνουμε, να το δίνουμε σε άπορους ή να το συντηρούμε με τρόπο που παρατείνει τον χρόνο ζωής.
Ελαιόλαδο Τα λάδια έχουνε ημερομηνία λήξης 1 με το πολύ 2 χρόνια. Αν έχεις δικές σου ελιές, αυτό που χρειάζεσαι είναι να μπορείς να το φυλάξεις για ένα χρόνο. Το ελαιόλαδο φυλάσσεται καλύτερα μέσα σε ντενεκεδένια κουτιά και πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένα. Τα σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή. Το σημαντικό είναι να τα έχουμε σε μέρος σκιερό, χωρίς υγρασία. Το σημαντικό όμως είναι ότι όλα τα λάδια διατηρούνται για περισσότερο καιρό αν φυλαχτούν στο ψυγείο. Και για ακόμα περισσότερο επέκταση του χρόνου ζωής, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη μπορείς να συντηρήσεις ελαιόλαδο χωρίς να ταγκιάσει για τουλάχιστον 5 χρόνια.
Αλάτι Πρέπει νά αποθηκεύσετε πολύ αλάτι, τόσο γιά τήν γεύση όσο καί γιά τήν συντήρηση των τροφίμων,
Ρύζι Ό χρόνος πού μπορεί νά διατηρηθεί είναι περίπου οκτώ έτη.
Αλεύρι, διατηρείται γιά δύο ή τρία χρόνια.
Ξύδι δε χαλάει σχεδόν ποτέ
Ξηρή Μαγιά μεχρι δυο χρονια
Καλαμπόκι Τά ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο άπό τά σπυριά τού καλαμποκιού ή τό καλαμποκάλευρο. γι’ αυτό νά αποθηκεύετε ολόκληρα καλαμπόκια καί νά αλέθετε μόνοι σας όσα χρειάζεστε. Υπολογίστε 25 κιλά ανά ενήλικα τόν χρόνο. Ό χρόνος αποθήκευσης τού ολόκληρου καλαμποκιού είναι οκτώ έως δώδεκα χρόνια, άλλά τό σπασμένο ή αλεσμένο καλαμπόκι διατηρείται μόνο δεκαοκτώ μέ τριάντα έξι μήνες.
Βρώμη Ό χρόνος αποθήκευσης της βρώμης είναι τρία μέ έπτά χρόνια, ανάλογα μέ τήν ποικιλία καί τήν μέθοδο συσκευασίας.
Γάλα σέ σκόνη και σε κονσερβες
Φρούτα καί Λαχανικά σέ Κονσέρβες
Κρέας σέ Κονσέρβες Οι κονσέρβες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής έτσι κι αλλιώς. Αν είναι καλής ποιότητας και τις φυλάξουμε σωστά, σε σκιερό και ξηρό μέρος, μακριά από φως και υγρασία, τότε θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε το χρόνο ζωής τους. Σημαντικό είναι οι κονσέρβες να μην έχουν χτυπήματα, τσαλακώματα ή ανοίγματα. Αν τύχει να έχουμε μία κονσέρβα που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης είναι καλή ιδέα να την ανοίξουμε και να περιεργαστούμε το εσωτερικό, προσπαθώντας να αξιολογήσουμε αν έχει πραγματικά χαλάσει.
.
Σάκχαρα Προτιμώ τό μέλι (έκτος, ασφαλώς, γιά τά βρέφη), άλλά ανάλογα μέ τά γούστα σας μπορεί επίσης νά θέλετε νά δημιουργήσετε ένα απόθεμα μέ ζάχαρη, μελάσσα, σόργον, σιρόπι σφένδαμου,
Ζυμαρικά και οσπρια Όλα τα τρόφιμα αυτού του είδους, από φασόλια και φακές, μέχρι ζυμαρικά, ρύζι, βρώμη, σιτάρι άλλα ολόκληρα δημητριακά κινδυνεύουν από την υγρασία και την οξείδωση, δηλαδή την επαφή με το οξυγόνο. Για να διατηρηθούν περισσότερο από όσο γράφουν στη συσκευασία και να μην υπάρχει κίνδυνος να μαζευτούν ζουζούνια, πρέπει να κλείσουν αεροστεγώς σε ειδική σακούλα ή πλαστικό δοχείο τροφίμων. Αν και υπάρχουν στην αγορά κάποιες συσκευασίες που σφραγίζουν αεροστεγώς τα τρόφιμα, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία μόνοι μας. Για αυτό χρειαζόμαστε «απορροφητές οξυγόνου» (oxygen absorbers) που τοποθετούμε σε ειδική σακούλα ή δοχείο μαζί με τα τρόφιμα, πριν τα κλείσουμε και τα σφραγίσουμε. Σε περιβάλλον χωρίς καθόλου οξυγόνο όλα αυτά τα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ πολύ καιρό. Για παράδειγμα λέγεται ότι σπόροι από ολόκληρο σιτάρι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και για 25 χρόνια αν βρίσκονται σε εντελώς αποξυγονωμένο περιβάλλον. Εμένα μου ακούγονται πολλά τα 25 χρόνια, και ελπίζω ποτέ να μη χρειαστεί να φάω τόσο παλιό σιτάρι!!
Μπαχαρικα μεχρι και πεντε χρονια
Πελτές ντομάτας περιπου δυο χρόνια
Η δημιουργία σπορείου καθώς και η αποθήκευση τους,κυρίως με τη χρήση “εύκολων” σπόρων, όπως είναι: τομάτα, πιπεριά, αγγούρι, καρότο, κολοκύθι, μελιτζάνα, πατάτα κ.λ.π
Το σημαντικό είναι να φυλάμε τα τρόφιμα κλεισμένα σε ξηρό και σκιερό μέρος. Το φως, η υγρασία και η επαφή με το οξυγόνο προκαλεί φθορά. Το ψυγείο και η κατάψυξη επιμηκύνουν το χρόνο ζωής όλων των τροφίμων με το κόστος του ηλεκτρικού που χρειαζόμαστε για να λειτουργεί.
.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις