Πως να καθαρίσετε τα σκουλαρίκια σας εύκολα στο σπίτι;

Είτε πρόκειται για το αγαπημένο σας ζευγάρι ασημένιων σκουλαρικιών ή διαμαντένιων, τίποτα δεν ολοκληρώνει καλύτερα την εμφάνιση σας όπως ένα ζευγάρι πανέμορφα σκουλαρίκια. Η εύρεση ενός τέλειου ζευγαριού σκουλαρικιών μπορεί να σας συναρπάζει, αλλά η συλλογή σκουλαρικιών αποτελεί σίγουρα μια επένδυση, τόσο οικονομική όσο και συναισθηματική, έτσι σίγουρα θα θέλετε να τα περιποιηθείτε και να τα κάνετε να κρατήσουν για πολύ καιρό ακόμη.

Το να γνωρίζετε πως να καθαρίζετε τα σκουλαρίκια σας με ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την συντήρηση τους. Αυτά βρωμίζουν πολύ εύκολα και μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους μετά από πολλαπλές φθορές, γεγονός που είναι τόσο μη κολακευτικό όσο και ανθυγιεινό. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν πώς να καθαρίσουν τα σκουλαρίκια τους και να τα πηγαίνουν για καθαρισμό κάθε φορά στον κοσμηματοπώλη, γεγονός που μπορεί να τους κοστίσει μια περιουσία με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο εύκολο είναι να καθαρίσετε τα σκουλαρίκια σας. Στην πραγματικότητα, ίσως έχετε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για το καθαρισμό τους ήδη στο σπίτι.

Είτε πρόκειται για διαμαντένια, είτε ασημένια, είτε χρυσά, είτε μαργαριταρένια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε αυτές τις απλές οδηγίες βήμα προς βήμα για να καθαρίσετε με ασφάλεια τα σκουλαρίκια, μόνοι σας και να τα κάνετε να φαίνονται σαν καινούργια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

1. Διαμαντένια σκουλαρίκια

Πως να τα καθαρίσετε;;

Πως να καθαρίσετε τα σκουλαρίκια σας εύκολα στο σπίτι;Morgan Swofford για το LittleThings

 • Βυθίστε τα διαμαντένια σκουλαρίκια σας σε ένα ήπιο υγρό απορρυπαντικό που το έχετε αραιώσει με νερό και αφήστε τα εκεί για μισή ώρα
 • Μετά το μούλιασμα στο νερό, μπορείτε να βουρτσίσετε απαλά τα διαμαντένια σκουλαρίκια σας με μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα, την οποία θα έχετε αποκλειστικά για το σκοπό αυτό, όπως συνιστά το Piercing Shops . Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πίσω μέρος του διαμαντιού, όπου η βρωμιά και τα έλαια μπορεί να συσσωρευτούν. Αν τα σκουλαρίκια σας είναι παλιά, προσέξτε ιδιαίτερα να μην τα τρίβετε δυνατά.
 • Έπειτα ξεπλύνετε προσεκτικά τα σκουλαρίκια σας με νερό και στεγνώστε τα απαλά με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια. Εάν καθαρίζετε τα σκουλαρίκια σας στο νεροχύτη, βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει την τάπα πρώτα, προκειμένου να μην χάσετε τα σκουλαρίκια σε κανένα σωλήνα.
 • Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δύο φορές την εβδομάδα.

Δείτε ακόμη: Παίρνει ένα σύρμα και αρχίζει και το τυλίγει.. Το αποτέλεσμα είναι παραμυθένιο

Επιπλέον συμβουλές για τα διαμαντένια σκουλαρίκια σας

Πως να καθαρίσετε τα σκουλαρίκια σας εύκολα στο σπίτι;Morgan Swofford για το LittleThings

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε λειαντικά διαλύματα, όπως οδοντόκρεμα ή καθαριστικά που περιέχουν λευκαντικό, για να καθαρίσετε τα διαμαντένια σκουλαρίκια σας.

Τα καθαριστικά υπερήχων μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την απομάκρυνση της βρωμιάς, αλλά όσο αναφορά τα διαμαντένια σκουλαρίκια, μπορούν να τους προκαλέσουν χτυπήματα και να τα ραγίσουν.

Το να γνωρίζετε πως να καθαρίζετε τα σκουλαρίκια σας με ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την συντήρηση τους

2. Ασημένια σκουλαρίκια

Πώς να καθαρίσετε τα ασημένια σκουλαρίκια σας;

Πως να καθαρίσετε τα σκουλαρίκια σας εύκολα στο σπίτι;Morgan Swofford για το LittleThings

Πριν αποφασίσετε να καθαρίσετε τα ασημένια σκουλαρίκια σας και χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω μεθόδους, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για κράμα ασημιού πρότυπης αξίας και καθαρότητας και οτι δεν είναι επιχρυσωμένο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω μεθόδους για να καθαρίσετε τα επιχρυσωμένα σκουλαρίκια σας, αλλά πρέπει να προσέξτε ότι το υπερβολικό γυάλισμα μπορεί να τα βλάψει.

Εάν το ασημένιο κόσμημά σας περιέχει πέτρες, ειδικές μαλακές πέτρες όπως μαργαριτάρια, καλλαΐτη ή οπάλιο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πρώτα την πιο ήπια τεχνική καθαρισμού. Μην εκθέτετε τις παραπάνω πέτρες σε σκληρές χημικές ουσίες καθαρισμού ή μην τις τρίβετε.

Ένα ύφασμα για να γυαλίζετε τα ασημικά είναι ιδανικό για να τα σκουπίσετε απαλά τα ασημένια σκουλαρίκια σας, ενώ εύκολα μπορείτε να αποφύγετε με αυτό τον τρόπο το σκούριασμα τους. Εάν πάτε να τα γυαλίσετε με ένα πανί, η Novica προτείνει να κάνετε κινήσεις μπρος και πίσω και να αποφύγετε τις κυκλικές κινήσεις, επειδή οι κυκλικές κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν μικρές γρατζουνιές.

Δείτε ακόμη: 10 κολπα για το καθάρισμα που θα σε ξετρελάνουν

Τα σκληρά, εμπορικά προϊόντα για το καθαρισμό των ασημένιων αντικειμένων είναι καλύτερο να αποφεύγονται όταν καθαρίζετε λεπτά ασημένια κοσμήματα. Καθώς μπορούν πραγματικά να τα βλάψουν. Μερικά από αυτά τα καθαριστικά εκπέμπουν επίσης επικίνδυνα αέρια.

Σπιτικά  καθαριστικά για τα ασημένια σκουλαρίκια σας

Πως να καθαρίσετε τα σκουλαρίκια σας εύκολα στο σπίτι;Morgan Swofford για το LittleThings

Εδώ θα σας παρουσιάσουμε μερικούς εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καθαρίσετε τα ασημένια σκουλαρίκια σας.

Μαγειρική σόδα και νερό: Μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα καθαρισμού βάζοντας μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδα σε λίγο νερό. Στη συνέχεια, μπορείτε να γυαλίσετε τα σκουλαρίκια σας με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια και είναι μαλακό. Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα ή μια μαλακή οδοντόβουρτσα και αραιώστε την πάστα με επιπλέον νερό προκειμένου να μπορεί να εισχωρήσει σε μικρές, δύσκολες περιοχές. Ξεπλύνετε προσεκτικά και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.

Ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού: Για να καθαρίσετε το σκουριασμένο ασήμι, το Sfgate.com προτείνει να αναμείξετε ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μπολ. Βυθίστε ένα πανί μικροϊνών στο διάλυμα και γυαλίστε απαλά το ασήμι, έπειτα ξεβγάλετε και στεγνώστε.

Λευκό Ξύδι και Μαγειρική σόδα: Το Thekitchn.com αναφέρει οτι το λευκό ξύδι κάνει θαύματα με τον καθαρισμό των κοσμημάτων. Με προσοχή αναμείξτε ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι και 2 κουταλιές της σούπας μαγειρικής σόδας (αυτά προκαλούν μια χημική αντίδραση έτσι ανακατέψτε τα μαζί προσεκτικά!) και μουλιάστε σε αυτό το μείγμα τα σκουλαρίκια σας για δύο έως τρεις ώρες. Ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.

Μαγειρική σόδα, αλάτι, αλουμινόχαρτο και βραστό νερό: Αυτή είναι η αγαπημένη μου μέθοδος, από το Thebalance.com .Βάλτε σε ένα μπολ, σε μια κατσαρόλα, ή χτο νεροχύτη της κουζίνας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου με τη θαμπή πλευρά προς τα κάτω. Ρίξτε δύο κουταλιές της σούπας τόσο από το αλάτι όσο και από την μαγειρική σόδα. Μετά ρίξτε βραστό νερό μες στο μπολ και ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν. Τοποθετήστε απαλά τα ασημένια σας σκουλαρίκια στο νερό και περιμένετε δέκα έως δεκαπέντε λεπτά. Η σκουριά από τα σκουλαρίκια θα μεταφερθεί πάνω από το αλουμινόχαρτο με ένα μαγικό τρόπο! Έπειτα απλά αφαιρέστε την, ξεπλύνετε τα σκουλαρίκια και στεγνώστε τα.

3. Χρυσά σκουλαρίκια

Πώς να καθαρίσετε τα χρυσά σκουλαρίκια σας;

Πως να καθαρίσετε τα σκουλαρίκια σας εύκολα στο σπίτι;Morgan Swofford για το LittleThings

Υπάρχουν πολλά  σπιτικά καθαριστικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα χρυσά σκουλαρίκια σας. Ο χρυσός είναι ένα πολύ μαλακό μέταλλο, οπότε ακολουθήστε τις παρακάτω τεχνικές καθαρισμού, από τους Mathews Jewellers .

Σπιτικά καθαριστικά χρυσού

Πως να καθαρίσετε τα σκουλαρίκια σας εύκολα στο σπίτι;Morgan Swofford για το LittleThings

Απορρυπαντικό και νερό: Για άλλη μια φορά, το απορρυπαντικό και το νερό είναι ένα από τα ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά καθαριστικά! Μουλιάστε τα χρυσά σκουλαρίκια σας για μισή ώρα περίπου μέσα σε αυτό το μείγμα. Αφού τα μουλιάσατε μπορείτε να τα βουρτσίζετε απαλά με μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα – την οποία θα έχετε μόνο για αυτό το σκοπό! Ο χρυσός είναι πολύ μαλακός, οπότε ακολουθήστε αυτή την συμβουλή μόνο σε δύσκολα σημεία και μόνο αν είναι ανάγκη. Ξεπλύνετε προσεκτικά τα σκουλαρίκια σας με νερό και στεγνώστε απαλά με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια

Αμμωνία: Ένα διάλυμα έξι μερών νερού σε ένα μέρος αμμωνίας μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό για τον καθαρισμό των χρυσών σας σκουλαρικιών. Δεν πρέπει να αφήσετε τα σκουλαρίκια σας για περισσότερο από ένα λεπτό σε αυτό το διάλυμα προκειμένου να αποφύγετε την καταστροφή τους, έτσι πρέπει να βεβαιωθείτε οτι θα έχετε πλύνει καλά αμέσως μετά από την χρήση αυτού του διαλύματος τα σκουλαρίκια σας. Η χρήση της αμμωνίας θα πρέπει να θεωρείται περιστασιακή μέθοδος καθαρισμού και όχι η τακτική σας για τον καθαρισμό των χρυσών σκουλαρικιών σας, καθώς η επαναλαμβανόμενη χρήση αμμωνίας μπορεί να τα καταστρέψει.

Οινόπνευμα: Βάλτε οινόπνευμα για μερικά λεπτά στα χρυσά σκουλαρίκια σας το οποίο μπορεί να διαλύσει την βρωμιά και τα έλαια και επίσης είναι ένας σημαντικός απολυμαντικός παράγοντας. Μην χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο εάν τα χρυσά σκουλαρίκια έχουν πέτρες που συγκρατούνται στη θέση τους με οποιοδήποτε είδος κόλλας, καθώς αυτό μπορεί να τα διαλύσει.

Δείτε ακόμη: 5 κόλπα καθαρισμού που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ!

4. Μαργαριταρένια σκουλαρίκια

Πώς να τα καθαρίσετε;;

Πως να καθαρίσετε τα σκουλαρίκια σας εύκολα στο σπίτι;Morgan Swofford για το LittleThings

Τα μαργαριτάρια σκουλαρίκια είναι πολύ ευαίσθητα και πρέπει να καθαρίζονται με μεγάλη προσοχή. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε σε άψογη κατάσταση τα μαργαριτάρια σας είναι να τα καθαρίσετε μετά από κάθε φθορά.

Σπιτικά καθαριστικά 

Πως να καθαρίσετε τα σκουλαρίκια σας εύκολα στο σπίτι;Morgan Swofford για το LittleThings

Το JEWELv.com συνιστά τη μέθοδο που ακολουθεί:

 • Βρέξτε ελαφρώς ένα μαλακό λινάρι.
 • Περάστε απαλά το πανί σε κάθε μαργαριτάρι.
 • Απομακρύνετε τυχόν περίσσεια νερού και αποθηκεύστε τα σε ένα κουτί με ένα χαρτομάντιλο.

Εάν τα μαργαριτάρια χρειάζονται βαθύτερο καθαρισμό από ένα απλό γυάλισμα, για τον καθημερινό καθαρισμό τους χρησιμοποιήστε την παρακάτω μέθοδο από HowToCleanThings.com :

 • Γεμίστε ένα μικρό μπολ με χλιαρό νερό.
 • Προσθέστε μια σταγόνα από ένα πολύ ήπιο απορρυπαντικό.
 • Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό απορροφητικό ύφασμα, βυθίστε το στο διάλυμα απορρυπαντικού, και έπειτα σκουπίστε απαλά με αυτό τα μαργαριτάρια. Η βύθιση τους στο νερό μπορεί να τα βλάψει
 • Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό δέρμα ή ένα πανί μικροϊνών, και περάστε με αυτό απαλά και γυαλίστε τα μαργαριτάρια σας. Πολλές φορές, όταν αγοράζετε ωραία μαργαριτάρια, αυτά έρχονται με ένα από αυτά τα πανάκια. Αφήστε τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια να στεγνώσουν για τουλάχιστον είκοσι λεπτά, έτσι ώστε να έχουν στεγνώσει εντελώς.

Μπορείτε πλέον μετά από όλες αυτές τις μεθόδους να κρατήσετε τα σκουλαρίκια σας λαμπερά κάνοντας τα να μοιάζουν σαν καινούργια!!

Πηγή: littlethings.com
Close