Πως να βγάλετε τους λεκέδες από λάδι από τα ρούχα σας;

Οι λεκέδες λαδιού είναι πολύ δύσκολο να βγούν από τα ρούχα. Ειδικά τα τηγανητά τρόφιμα και το φυτικό έλαιο είναι γευστικά αλλά αποτελούν κίνδυνο για τα ρούχα μας. Υπάρχουν πολλά κόλπα για να ξεφορτωθείτε τους λεκέδες λαδιού από τα ρούχα σας. Υπάρχουν πολλά επίσης, και διάφορα απορρυπαντικά και προϊόντα που διατίθενται στην αγορά για να αφαιρέσετε αυτούς τους λεκέδες. Κάποια απορρυπαντικά είναι, ωστόσο πολύ δυνατά για το ύφασμα. Και οι κηλίδες λαδιού αφήνουν, επίσης, ένα σκοτεινό μπάλωμα σαν κηλίδα πάνω στο ύφασμα.

Τα δυνατά απορρυπαντικά είναι από τα χειρότερα για τα υφάσματα, καθώς τα κάνουν να φαίνονται θαμπά και μερικές φορές ξεθωριάζουν το χρώμα. Υπάρχουν διάφορα κόλπα για να καθαρίσετε το λάδι  από το ύφασμα, χωρίς να καταστρέψετε ταυτόχρονα το ύφασμα. Έτσι, εδώ σε αυτό το άρθρο, θα δείτε κάποιους τρόπουμε τους οποίους μπορείτε να απομακρύνετε το λάδι από τα ρούχα. Και παρόλου που είναι δύσκολο να αφαιρέσετε τους λεκέδες λαδιού, υπάρχουν μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι που αφαιρούν το λάδι από τα ρούχα σας χωρίς να βλάψουν το ύφασμα των ρούχων σας.

Δείτε ακόμη: 7 κόλπα για τα ρούχα σας που θα ευχόσασταν να ξέρατε νωρίτερα

Δείτε λοιπόν κάποιους αποτελασματικούς τρόπους απομάκρυνσης των λεκέδων λαδιού από τα ρούχα σας:

 • Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό

Καθώς οι κηλίδες του λαδιού έχουν λιπαρό χαρακτήρα είναι και δύσκολες στο να αφαιρεθούν. Συνήθως το να ξηράνετε το λεκέ μπορεί να σας βοηθήσει στην αφαίρεση του. Αυτό δεν επιτρέπει στο ύφασμα να απορροφήσει πλήρως το λάδι. Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από λίπη πλύντε τα ρούχα με ζεστό νερό. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται, αλλά να είστε προσεκτικοί με το ύφασμα. Δείτε αν επιτρέπεται στο ύφασμα αυτό να πλυθεί με ζεστό νερό και πράξτε αναλόγως.  Εάν ανησυχείτε αρκετά για το ύφασμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ζεστό νερό ώστε να μουλιάσει η συγκεκριμένη περιοχή του λεκέ ή αλλιώς τοποθετήστε το σημείο του λεκέ κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό.

 • Χρησιμοποιήστε σκόνη

Υπάρχουν υφάσματα που μπορούν να υποστούν φθορά κατά τη διαδικασία του πλυσίματος. Αυτά τα ευαίσθητα υφάσματα μπορεί να υποστούν ζημιά αν τα τρίψετε ή αν χρησιμοποιείτε δυνατά απορρυπαντικά. Έτσι, αντί να τρίψετε τους λεκέδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα τεχνάσματα για να απομακρύνετε τους λεκέδες από τα ρούχα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταλκ στις κηλίδες λαδιού.

 1. Καλύψτε το ρούχο ή το λεκέ με ταλκ ή με κορν φλάουρ
 2. Αφήστε το για μερικές ώρες ή αν θέλετε να κρατήστε το για μια νύχτα σε ένα ζεστό μέρος. Το ζεστό περιβάλλον θα βοηθήσει τη σκόνη να απορροφήσει το λάδι. Αυτό θα καταστήσει ευκολότερο για σας να απομακρύνετε το λεκέ λαδιού
 3. Αργότερα, μπορείτε να απομακρύνετε τη σκόνη.
 4. Επαναλάβετε αν ο λεκές παραμένει. Στο τέλος πλύνετε το ύφασμα με απορρυπαντικό ή βάλτε το στο πλυντήριο

Δείτε ακόμη: Πες στο στη Λένα: Πως θα φύγει η τσιγαρίλα απο τα ρούχα;

Υπάρχουν πολλά επίσης, και διάφορα απορρυπαντικά και προϊόντα που διατίθενται στην αγορά προκειμένου να αφαιρέσετε τους λεκέδες λαδιού.

 • Απορροφήστε το λάδι 

Εάν θέλετε να απομακρύνετε τους λεκέδες λαδιού από το φόρεμά σας θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα. Το στέγνωμα θα σας βοηθήσει  αρκετά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτομάντιλο ή μια χαρτοπετσέτα ή  ένα άλλο ένα κομμάτι βαμβάκι για να καθαρίσετε το λάδι.

 1. Απλά τοποθετήστε το χαρτομάντηλο ή την χαρτοπετσέτα πάνω από το λεκέ και πιέστε απαλά. Αυτό θα βοηθήσει να απορροφηθεί το λάδι από το πανί.
 2. Στεγνώστε το λεκέ απαλά πρώτα προκειμένου να απομακρυνθεί η περισσεία λίπους. Μην τρίβετε την επιφάνεια.
 3. Αργότερα πλύνετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.
 4. Μην στεγνώσετε τα ρούχα στο στεγνωτήριο αν έχουν λεκέ από λάδι. Το στεγνωτήριο ρούχων θα προκαλέσει την παραμονή του λεκέ στο ύφασμα. Πριν από τη χρήση ζεστού νερού δείτε την ετικέτα του ρούχου πρώτα. Αυτό θα σας δώσει οδηγίες για τον τύπο του υφάσματος και μετά θα γνωρίζετε πως να ενεργήσετε.

Δείτε ακόμη: Πες στο στη Λένα:Πως μπορώ να στεγνώσω τα ρούχα μου πιο εύκολα τώρα που είναι χειμώνας

 • Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων 

Υπάρχουν πολλά προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε το λάδι από τα ρούχα σας. Μερικά από αυτά είναι σε υγρή μορφή, και μερικά είναι σε μορφή σκόνης. Μερικές ιδιότητες του υγρού είναι παρόμοια με εκείνη του λευκαντικού. Οι χημικές ουσίες δρουν ως λευκαντικό για τα ρούχα και αφαιρούν τους λεκέδες.

 1. Προεπεξεργαστείτε το λεκέ πρώτα με το απορρυπαντικό σύμφωνα με τις οδηγίες.
 2. Αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.
 3. Τρίψτε ήπια το λεκέ κάτω από ζεστό νερό,
 4. Πλύντε το ρούχο στο πλυντήριο σύμφωνα με την ετικέτα του ρούχου
 • Χρησιμοποιήστε κάψουλες πλυντηρίου πιάτων

Οι κάψουλες αυτές είναι αποτελεσματικές στους λεκέδες λαδιού.

 1. Η χρήση ζεστού νερού, μαζί με τις κάψουλες αυτές που έχουν ως βάση το λεμόνι είναι οι καταλληλότερες για αυτές τις περιπτώσεις ή διαφορετικά το υγρό πιάτων.
 2. Εφαρμόστε το υγρό πιάτων σωστά και χρησιμοποιήσετε απαλά μια παλιά, καθαρή οδοντόβουρτσα πάνω στο λεκέ. Τρίψτε χρησιμοποιώντας τη βούρτσα με κυκλικές κινήσεις για να τρίψετε το προϊόν στο λεκέ.
 3. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το προϊόν σε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή πρώτα.
 4. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Επαναλάβετε αν ο λεκές επιμένει.

Μόλις το λάδι έχει εμφανώς αφαιρεθεί βάλτε τα ρούχα σας στο πλυντήριο και ακολουθώντας τις οδηγίες πλύσης του ρούχου. Αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τους λεκέδες λαδιού από τα ρούχα.

Close