πως-βγάζουμε-λεκέ-από-μελάνι-από-τα-ρούχα-και-τα-έπιπλα-και-τους-τοίχους-

Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξουμε όλους τους τρόπους για να αφαιρέσετε λεκέδες από μελάνι από ρούχα, από υφασμάτινα έπιπλα και καναπέδες και τοίχους.

Το σημερινό άρθρο είναι σωτήριο για ανθρώπους που μεγαλώνουν παιδιά. Πολύ συχνά τα αγγελούδια μας κόβουν βόλτες μέσα στο σπίτι και λερώνουν με μελάνι τοίχους, έπιπλα, ρούχα και άλλα. Το μελάνι είναι δύσκολος λεκές αλλά στο σημερινό άρθρο θα δούμε τους πιο εύκολους, ανέξοδους και αποτελεσματικούς τρόπους να το καθαρίσετε.

Πώς μπορείτε λοιπόν να βγάλετε τον λεκέ από μελάνι από τοίχους, υφασμάτινα έπιπλα όπως καναπέδες και πολυθρόνες αλλά και τοίχους; Ο σημερινός αναλυτικός οδηγός θα σας λύσει τα χέρια για να μπορούν και τα παιδιά σας να… καλλιτεχνούν ελεύθερα. Διαβάστε παρακάτω: 

Πως βγάζουμε τον λεκέ από μελάνι από τα ρούχα

Με γάλα

Για αρχή θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι ο λεκές από μελάνι δεν θα εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του ρούχου ή σε επιφάνειες του σπιτιού. Για τον λόγο αυτό, βάζεις το ρούχο σε μία επιφάνεια που δεν κινδυνεύει να καταστραφεί. Οπότε μπορείς να ντύσεις αυτήν την επιφάνεια με άχρηστα πανιά και άλλα υλικά που δεν σας νοιάζει να λερωθούν.

Αν ο λεκές είναι μικρός, τοποθετήστε ένα κομμάτι βαμβάκι κάτω από το ρούχο, στο σημείο που βρίσκεται ο λεκές. Έπειτα βυθίστε ένα δεύτερο κομμάτι βαμβάκι σε χλιαρό γάλα και τρίψτε τον λεκέ. Αν ο λεκές είναι μεγάλος, βυθίζουμε τον λεκέ σε ένα δοχείο με ζεστό γάλα.

Αφήνουμε το γάλα να δράσει για αρκετές ώρες ή και ένα ολόκληρο βράδυ. Στο τέλος ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τρίβουμε λίγο λεμόνι πάνω του. Αν η διαδικασία δεν πετύχει την πρώτη φορά, μπορείς να επαναλάβεις την διαδικασία.

πως-βγάζουμε-λεκέ-από-μελάνι-από-τα-ρούχα-και-τα-έπιπλα-και-τους-τοίχους-

Με γάλα και λευκό ξύδι

Παίρνουμε ένα βαθύ δοχείο, τοποθετούμε το λεκιασμένο σημείο του ρούχου μέσα στο μπολ και στην συνέχεια καλύπτουμε τον λεκέ με ζεστό γάλα. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι. Αφήνουμε το μείγμα να δράσει για ένα ολόκληρο βράδυ.

Το επόμενο πρωί ξεπλένουμε το ύφασμα με νερό. Αν ο λεκές δεν έχει εξαφανιστεί τελείως, τον τρίβουμε με λίγο λεμόνι και μπορούμε να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία.

πως-βγάζουμε-λεκέ-από-μελάνι-από-τα-ρούχα-και-τα-έπιπλα-και-τους-τοίχους-

Με γλυκερίνη

Η γλυκερίνη, είναι ένα υλικό που θα βρεις στα φαρμακεία και που θα πρέπει να σε βοηθήσει αρκετά να λύσεις το πρόβλημα σου. Η χρήση της είναι απλούστατη και γρήγορη, οπότε δεν πρόκειται να σε κουράσει.

Μπορείς να ζεστάνεις λίγο τη γλυκερίνη και να απλώσεις μια μικρή ποσότητα πάνω στο λεκέ. Φυσικά, πρέπει να έχεις τοποθετήσει χαρτί κουζίνας κάτω από το ύφασμα, πριν απλώσεις τη γλυκερίνη.

Δείτε ακόμα Σπρέι για να καθαρίσεις τα πάντα στο σπίτι: Από άλατα και λίπη μέχρι μούχλα

Άφησε τη γλυκερίνη να δράσει για λίγα λεπτά και τρίψε το ρούχο. Τέλος, ξέπλυνε με νερό και λίγο λευκό ξύδι, ή αμμωνία και πλύνε στο πλυντήριο. Αν η λύση δεν πετύχει, μπορείς να επαναλάβεις, ή να δοκιμάσεις να καθαρίσεις με λακ, όπως προτείνεται παρακάτω.

πως-βγάζουμε-λεκέ-από-μελάνι-από-τα-ρούχα-και-τα-έπιπλα-και-τους-τοίχους-

Με λακ για τα μαλλιά

Πάνω σε υγρό ύφασμα με λεκέ από μελάνι ψεκάζουμε αρκετή ποσότητα λακ και τρίβουμε τον λεκέ με ένα σφουγγαράκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να διαλυθεί ο λεκές. Θα πρέπει να προσέξουμε να μην στεγνώσει το ρούχο.

Λοιπόν, αφού τρίψεις το ύφασμα που έχει δεχθεί τη λακ μαλλιών, μπορείς να το μουλιάσεις σε ένα πολύ απλό μείγμα. Ανάμειξε σε ένα δοχείο χλιαρό νερό με λίγο υγρό καθαριστικό για τα πιάτα και λίγες σταγόνες λευκό ξύδι.

Δείτε ακόμα 10 κόλπα από επαγγελματίες για να καθαρίσετε το σπίτι σε χρόνο dt

Μέσα στο δοχείο, τοποθέτησε το λεκιασμένο σημείο του ρούχου. Άφησε το μείγμα σου να δράσει για περίπου μισή ώρα και πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο. Αυτό το κόλπο, το κάνουμε και με τα υφασμάτινα έπιπλα.

πως-βγάζουμε-λεκέ-από-μελάνι-από-τα-ρούχα-και-τα-έπιπλα-και-τους-τοίχους-

Με καθαρό οινόπνευμα

Η λύση αυτή ενδείκνυται κυρίως για βαμβακερά και σατέν υφάσματα. Μπορείς να τρίψεις καλά το λεκέ με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Θα χρειαστεί να επαναλάβεις μερικές φορές, με καινούρια κομμάτια βαμβάκι, μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.

Στη συνέχεια, μπορείς να ξεπλύνεις το ύφασμα με νερό και λεμόνι, για να καθαρίσει εντελώς. Πλύνε κανονικά στο πλυντήριο και αν ο λεκές δεν εξαφανιστεί, επανάλαβε τη διαδικασία.

Αν το ρούχο είναι λευκό, μπορείς να το μουλιάσεις σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και χλωρίνη, αφήνοντας το για περίπου μια ώρα. Ωστόσο, μη δοκιμάσεις τη χλωρίνη σε χρωματιστά ρούχα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεθωριάσει το χρώμα τους. Αυτό το κόλπο, το κάνουμε και με τα υφασμάτινα έπιπλα.

πως-βγάζουμε-λεκέ-από-μελάνι-από-τα-ρούχα-και-τα-έπιπλα-και-τους-τοίχους-

Πως να αφαιρέσουμε από τους τοίχους το μελάνι

Μελάνι από ανεξίτηλους μαρκαδόρους

Τα παιδιά μας πολλές φορές ζωγραφίζουν. Το πρόβλημα είναι, ότι μερικές φορές ξεφεύγουν από το χαρτί και καταλήγουν στους τοίχους. Αν το παιδί σας έχει λερώσει τον τοίχο με ανεξίτηλο μαρκαδόρο, μπορείτε να ρίξετε μία μικρή ποσότητα οινοπνεύματος εντριβής σε ένα βαμβάκι.

Σκουπίζουμε τον λεκέ με το βαμβάκι. Διαφορετικά ψεκάζουμε με λίγη λακ και στο τέλος σκουπίζουμε την περιοχή με ένα πανί για να απορροφηθεί η λακ.

πως-βγάζουμε-λεκέ-από-μελάνι-από-τα-ρούχα-και-τα-έπιπλα-και-τους-τοίχους-

Κλασικό μελάνι

Για οποιοδήποτε άλλο λεκέ από μελάνι μπορούμε να τον αφαιρέσουμε είτε με ασετόν, είτε με αφρό ξυρίσματος. Σε κάθε περίπτωση στο τέλος θα πρέπει να σκουπίσετε την περιοχή με ένα καθαρό πανί για να απομακρύνετε τα υπολείμματα ασετόν ή αφρού ξυρίσματος.

πως-βγάζουμε-λεκέ-από-μελάνι-από-τα-ρούχα-και-τα-έπιπλα-και-τους-τοίχους-

All photos via: Pinterest

Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close