«CoroNation»: Το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ του Άι Γουέι Γουέι για τη Γουχάν της Κίνας (video)

«CoroNation»: Δείτε το trailer από το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ του Άι Γουέι Γουέι για τη Γουχάν της Κίνας

Η έξαρση του κορονοϊού έχει τρομάξει και παράλληλα διχάσει την ελληνική κοινωνία. Πολλοί είναι αυτοί που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού ενώ ακόμη περισσότεροι εκείνοι, που ασκούν έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για τις αποφάσεις της, σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κορονοϊός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη της Κίνας Γουχάν. Τότε, στην Ελλάδα βλέπαμε με συμπόνια τους πολίτες της Γουχάν να αναφέρουν ότι φοβούνται για τις ζωές τους. Κυκλοφορούσαν παντού με μάσκα ενώ είχαν μπει σε καραντίνα. Άνθρωποι έκαναν Πρωτοχρονιά μακριά ακόμη και από τους πιο στενούς συγγενείς τους.

Δείτε ακόμα ReMoved: Μια 10χρονη αφηγείται την ενδοοικογενειακή βiα σε μια ταινία μικρού μήκους

«CoroNation»: Δείτε το trailer από το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ του Άι Γουέι Γουέι για τη Γουχάν της Κίνας

Τότε παρακολουθούσαμε από τις τηλεοράσεις μας και κανένας από εμάς δεν φανταζόταν ότι λίγους μήνες αργότερα, ο κορονοϊός θα γινόταν και δική μας καθημερινότητα. Πλέον η Γουχάν φαίνεται πως έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και οι άνθρωποι εκεί, προσπαθούν να επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς.

Ο ακτιβιστής και καλλιτέχνης Άι Γουέι Γουέι δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ που κάνει λόγο για την περίοδο της καραντίνας στην πόλη της Γουχάν. Μάλιστα φαίνεται πως το ντοκιμαντέρ CoroNation, μιλούσε με τόση ρεαλιστικότητα για την καθημερινότητα των ανθρώπων της καραντίνας, που στις αρχές θεωρήθηκε κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της Κίνας.

«CoroNation»: Δείτε το trailer από το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ του Άι Γουέι Γουέι για τη Γουχάν της Κίνας

Παρακάτω θα διαβάσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ντοκιμαντέρ CoroNation καθώς και μερικές δηλώσεις σχετικά γι’ αυτό, από τον δημιουργό του, Άι Γουέι Γουέι. Διαβάστε παρακάτω:

Το ντοκιμαντέρ CoroNation δημιουργήθηκε από τον ακτιβιστή και καλλιτέχνη Άι Γουέι Γουέι και κάνει λόγο για την καθημερινότητα των πολιτών της Γουχάν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.

Το ντοκιμαντέρ έχει διάρκεια δυόμιση ωρών και η πηγή για τα πλάνα του ήταν η καθημερινότητα των κατοίκων της Γουχάν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ τα πραγματοποίησαν κάτοικοι της πόλης. Ο Άι Γουέι Γουέι επιμελήθηκε την σκηνοθεσία και την παραγωγή από το σπίτι του στο Βερολίνο.

«CoroNation»: Δείτε το trailer από το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ του Άι Γουέι Γουέι για τη Γουχάν της Κίνας

Σύμφωνα με την The Art Newspaper, στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να «αποτυπώσει την κινεζική διαχείριση κρίσης και μηχανή κοινωνικού ελέγχου, μέσω επιτήρησης, ιδεολογικής πλύσης εγκεφάλου και βάναυσης αποφασιστικότητας να ελέγξουν κάθε πλευρά της κοινωνίας».

Οι σκηνές του ντοκιμαντέρ συγκλονίζουν και συγκινούν. Μερικές από αυτές δείχνουν κούριερ να παραδίδουν βασικά αγαθά σε σπίτια, στα οποία έμεναν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να βγουν από το σπιτι. Έναν γιατρό που εργαζόταν σε ένα προσωρινό κέντρο για τον κορονοϊό κάτω από μια βαριά στολή με πολλές στρώσεις.

Έναν γιο που θρηνεί πάνω από τις στάχτες του πατέρα του, ο οποίος έφυγε από την ζωή εξαιτίας του νέου κορονοϊού. Σκηνές που μιλούν για την δύσκολη καθημερινότητα εκείνων των ανθρώπων. Μια δύσκολη καθημερινότητα που μερικούς μήνες αργότερα, αφορούσε όλο τον πλανήτη.

Ο Άι Γουέι Γουέι μίλησε στη The Art Newspaper και τόνισε ότι βλέπει ομοιότητες ανάμεσα στην τωρινή έξαρση του κορονοϊού με αυτή με μία άλλη επιδημία που ξέσπασε 17 χρόνια πριν. Συγκεκριμένα δηλώνει:

«Η κυβέρνηση συγκάλυψε την κατάσταση, ο ιός άρχισε να μεταδίδεται και τότε εφαρμόστηκε το lockdown. Είναι πολύ πιθανό οι κινεζικές αρχές, έχοντας την εμπειρία του SARS, να εύχονταν απλά να εξασθενήσει (ο ιός) από μόνος του.

Στην αρχή είπαν ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε μια απόπειρα να αποτρέψουν τον πανικό του κόσμου. Πάγωσαν επίσης τη δημοσιοποίηση του ακριβούς αριθμού κρουσμάτων και νεκρών.»

Σύμφωνα με τον ίδιο τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και χρειάστηκαν δύο μήνες για να ολοκληρωθούν. Το μοντάζ τον γυρισμάτων επίσης, χρειάστηκε ακόμη δύο μήνες για να επιτευχθεί.

«CoroNation»: Δείτε το trailer από το απαγορευμένο ντοκιμαντέρ του Άι Γουέι Γουέι για τη Γουχάν της Κίνας

Εξήγησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπιζαν ήταν ότι τα γυρίσματα γίνονταν σε μία περιοχή η οποία είχε «στεγανοποιηθεί» ως προς την πληροφόρηση απ’ έξω, άρα τα γυρίσματα μπορούσαν να θεωρηθούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

«Καταφέραμε να τραβήξουμε τις καλύτερες σκηνές της πραγματικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της κλίμακας της πόλης και του lockdown, σκηνές στις ΜΕΘ διαφόρων νοσοκομείων, σκηνές του δωματίου παρακολούθησης με κάμερες του νοσοκομείου, και το πώς μεταφέρονταν τα αγαθά σε αυτές τις συνθήκες»

Το ντοκιμαντέρ «CoroNation» είναι εδώ και λίγες ημέρες διαθέσιμο διεθνώς στο Vimeo on Demand και, στις ΗΠΑ, στο Demand Alamo Drafthouse.

Δείτε το trailer παρακάτω:

Close