Ο τσακωμός με μια φίλη μου για την επιλογή μου μην θηλάσω

Όταν ήμουν έγκυος στο πρώτο μου παιδί μόλις έμαθα πως θα γίνω μανούλα,δεν είχα καταλάβει τη σημασία και την δύναμη την ισχυρή που κατείχε η μητρική φιγούρα στη ζωή μου μέχρι που έγινε η αιτία να με απομακρύνει και να παγώσει τις σχέσεις που είχα με μία πολύ καλή μου φίλη.

Πριν μείνω έγκυος, ήμουν μια γυναίκα πολύ δυναμική και είχα πολύ αυτοπεποίθηση. Αλλά μόλις έμεινα έγκυος , συνειδητοποίησα ότι πάτησα σε ένα κόσμο που δυσκολευόμουν πολύ πραγματικά να κατανοήσω. Τα μωρά μου έμοιαζαν σαν να ήταν εξωγήινοι. Λόγω και της έλλειψης των γονιών μου από το σπίτι στην παιδική μου ηλικία ένιωθα εντελώς απροετοίμαστη για το καταιγισμό ερωτήσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα το σκεπάζεις το μωρό; Θα το αφήνεις να έχει πιπίλα; Θα το αφήνεις να βάζει στολή τις απόκριες;

Δείτε ακόμη:Μητρικός θηλασμός: Πόσο πρέπει να διαρκεί, ποια είναι τα οφέλη

Παρά το γεγονός ότι δυσκολευόμουν αρκετά να απαντήσω σε αυτές για κάποιους απλές ερωτήσεις αυτό το μοναδικό πράγμα που ήξερα ήταν ότι δεν ήθελα να θηλάσω. Ναι λοιπόν το θέμα με μένα είναι οτι έχω πολύ μεγάλο στήθος.. Δυσκολεύομαι να το χωρέσω σε απλά μπλουζάκια, στο σουτιέν μου και είναι θέαμα για πολλά αδιάκριτα βλέμματα στο δρόμο… Ωστόσο αυτά είναι ένα από τα δυνατά σημεία πάνω μου.. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα σχετικά με το θηλασμό το έχω μόνο με τα δικά μου στήθη καθώς δε με ενοχλεί να βλέπω έξω γυναίκες που το κάνουν.. Αλλά η ιδέα οτι ο θηλασμός θα γίνεται στα δικά μου στήθη πάντα με ενοχλούσε..

Παρά το γεγονός οτι ήξερα οτι ενδιαφέρον για τα στήθη δείχνουν οι άντρες δεν μπορούσα να πιστέψω ποτέ το τι θα κάνω με αυτά θα ήταν αιτία να μου κοστίσει μια φίλη.

Ενώ ήμουν έξι μηνών έγκυος, κάλεσα μια φίλη μου που είχε γιο που μόλις είχε μπει στο πρώτο του έτος. Το παιδάκι της για πρώτη φορά είχε αρρωστήσει με μια κοινή γριπούλα. Έτσι λοιπόν μόλις άκουσα ότι το παιδάκι της ήταν άρρωστο της είπα πόσο στεναχωρήθηκα γι αυτό και οτι ήλπιζα το δικό μου παιδί να μην αρρωστήσει τόσο γρήγορα. Αλλά με ένα νευριασμένο ύφος η φίλη μου, μου απάντησε ”οτι αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί”.

Δείτε ακόμη:Θηλασμός: Όσα χρειάζεται να ξέρει ο μπαμπάς

Τότε διαισθάνθηκα οτι η φίλη μου πειράχτηκε και προσπάθησα να μην είμαι αμυντική απέναντι της.”Γιατί το λές αυτό; Τι εννοείς;”τη ρώτησα. ”Δεν το ξέρεις οτι αφού δεν θα θηλάσεις το παιδί σου είναι πιο εύκολο να αρρωστήσει καθώς δεν θα πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από το μητρικό γάλα;”, είπε.”Τι;” της είπα, σαστισμένη.

Και αυτή συνέχισε να λέει τα δικά της, “Σου μιλάω πολύ σοβαρά. Η απόφαση σου να μην θηλάσεις είναι πολύ εγωιστική. Αν το μωρό σου αρρωστήσει να ξέρεις οτι εσύ θα φταίς και να έχεις τύψεις.”

Με αυτά που άκουγα δεν μπορούσα να απαντήσω. Στεκόμουν εκεί με το στόμα ανοιχτό και το κεφάλι μου ήταν έτοιμο να εκραγεί.

“Δεν έχεις δεί μελέτες που δείχνουν όλα τα οφέλη του θηλασμού για το παιδί;.Πρέπει να είσαι σίγουρη για αυτό που θές να κάνεις………..”   Συνέχισε να μιλάει, αλλά μετά από κάποιο σημείο κουράστηκα τόσο που έπαψα να την ακούω. Ένιωθα τόσο μπερδεμένη. Δεν είχα μπερδευτεί για το άν πρέπει τελικά να θηλάσω ή όχι. Αλλά είχα εκνευριστεί γιατί κάποιος άλλος ενδιαφερόταν τόσο πολύ για αυτό και το είχε κάνει τόσο μεγάλο θέμα.

Στη συνέχεια κούνησα το κεφάλι μου για να συνέλθω από αυτά που άκουγα τόση ώρα και της είπα «Όπα λίγο…να σε διακόψω λίγο,αλλά λυπάμαι, αυτό δεν είναι δική σου δουλειά το τι θα κάνω εγώ με το παιδί μου. Θα κάνω αυτό που θεωρώ εγώ σωστό και όχι οτι λες εσύ.

Εκείνη τότε μου είπε ”κάνεις λάθος δεν είναι καθόλου δική σου δουλειά”. νευριασμένη καθώς ήμουν τις είπα”Τι λές που δεν με αφορά εμένα. Εγώ έκανα το παιδί, εγώ είμαι που έχω συνέχεια τις πρωινές αδιαθεσίες, και εγώ είμαι αυτή που πρέπει να γεννήσει το μωρό. Στην πραγματικότητα όλα εμένα αφορούν”της είπα.

Τότε αυτή συνέχισε και έλεγε οτι«Αλλά μόλις το μωρό θα γεννηθεί δεν θα αφορά εσένα, και εσύ θα πρέπει να σκεφτείς τι είναι πιο καλό γι αυτό και όχι πλέον τον εαυτό σου».

Δείτε ακόμη:Πώς θα ξέρω εάν το παιδί μου πίνει αρκετό γάλα όταν θηλάζω;

“Και τι είναι καλύτερο είναι στο χέρι μου της είπα. Όταν γίνεσαι μάνα ,είσαι εσύ που αποφασίζεις το τι είναι σωστό.

Στη συνέχεια η φίλη μου άρχισε να μου κάνει διάλεξη για τα οφέλη του θηλασμου , αλλά στο τέλος, βρήκα μια δικαιολογία πως έπρεπε να φύγω και της έκλεισα το τηλέφωνο. Τελικά δεν με ξανακάλεσε από τότε και έτσι μετά από καιρό σταμάτησα και εγώ να περιμένω τη συγγνώμη της για όλα αυτά που είπε.

Αλλά έμαθα κάτι από όλα αυτά.

Έμαθα ότι δεν υπάρχει “σωστός” τρόπος να κάνεις το οτιδήποτε, όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών σου. Δεν υπάρχει”σωστός” τρόπος για να κάνετε ένα μωρό να κοιμηθεί ή να περπατήσει, και σίγουρα δεν υπάρχει “σωστός” τρόπος για το πώς να το ταΐσετε. Πρέπει όλοι μας να βρούμε το δικό μας δρόμο. Και στο τέλος, αυτό  που θέλω είναι να ξέρουν τα παιδιά μου οτι το σημαντικό στη ζωή, είναι να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον,  ακόμη και όταν θα έχει κάνει ο καθένας μας τις επιλογές του ακόμη και αν αυτές δεν θα μας αρέσουν.

Μαρίνα

Στείλτε μας και σεις τις δικιές σας μαμαδίστικες ιστορίες εδώ!

 

 

Close