Μεσογειακή σάλτσα για ζυμαρικά με λουκάνικα και λαχανικά

Μεσογειακή σάλτσα για ζυμαρικά με λουκάνικα και λαχανικά

Αρωματική σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά με καπνιστό λουκάνικο, λαχανικά και μεσογειακά μυρωδικά- Μια πεντανόστιμή συνταγή που θα λατρέψεις

Πεντανόστιμη η  καρμπονάρα, αλλά μέσα στο καλοκαίρι μας πέφτει λίγο βαριά. Αν λοιπόν ψάχνεις μια εναλλακτική σάλτσα για τα ζυμαρικά σου σου έχω την ιδανική. Με πλούσια σάλτσα ντομάτας, καλοκαιρινά λαχανικά και  καπνιστό λουκάνικο, είναι ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο, χορταστικό και άκρως μεσογειακό πιάτο. Συνδυάζεται τέλεια με σπαγγέτι, ριγκατόνι , ακόμη και με πένες ολικής. Γιατί το καλοκαίρι δεν είναι να τρώμε ώρες μέσα στη κουζίνα.

Τη συγκεκριμένη συνταγή μπορείς να την φτιάξεις ακόμη και σε κάμπινγκ

Υλικά 6 μέτριες ντομάτες, τριμμένες

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 πιπεριές, ψιλοκομμένες

1 κολοκύθι, ψιλοκομμένο

4 καπνιστά λουκάνικα, κομμένα σε μικρές λωρίδες

1 κ.σ. πελτές ντομάτας διαλυμένος σε ½ κούπα νερό

Αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κύμινο

Φρέσκος βασιλικός και δυόσμος

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, προσθέτουμε το κολοκύθι. Το αφήνουμε να μαλακώσει και να πάρει ελαφρύ χρώμα. Αμέσως μετά, ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για να σοταριστούν ελαφρά και να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πιπεριές, που δίνουν χρώμα και γλυκάδα, και ανακατεύουμε καλά.

Μόλις τα λαχανικά μαραθούν ελαφρώς, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον διαλυμένο πελτέ και όλα τα μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και κύμινο. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθούν τα υγρά της και να αρχίσει να δένει. Τότε προσθέτουμε τα καπνιστά λουκάνικα, που θα βγάλουν τα αρώματά τους μέσα στη σάλτσα και θα της δώσουν πιο βαθιά γεύση. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Δείτε ακόμα: Η πιο τέλεια σάλτσα φέτας (ένα δροσερό ντιπ για τα πάντα)

Λίγο πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρέσκο δυόσμο και βασιλικό για το τελικό άρωμα. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τα βρασμένα ζυμαρικά της επιλογής μας και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστή – με λίγο τριμμένο τυράκι αν το σηκώνει η μέρα.

Χρυσουλα Κυπραιου