10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει

Μητρικοί φόβοι – όλες τους έχουμε  σε κάποιο βαθμό. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με τους φόβους μιας νέας μαμάς. Ακόμα και η καθημερινή φροντίδα ενός μωρού μπορεί να φαίνεται τρομακτική για μια νέα μανούλα. Όταν μίλησα με άλλες μητέρες για τους μεγαλύτερους φόβους σχετικά με την φροντίδα του μωρού τους, χάρηκα που δεν ήμουν η μόνη που αντιμετώπισα τους ίδιους φόβους. Οι πιο συνηθισμένες ανησυχίες είναι δικαιολογημένες, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και λύσεις προκειμένου να τις αποφύγουμε.

Γνωρίζατε ότι μερικές μαμάδες δαγκώνουν προσεκτικά τα νύχια του μωρού τους επειδή φοβούνται τους νυχοκόπτες; Και όσο αφορά το πρώτο μπάνιο του μωρού  αυτό μπορεί να κάνει μερικές μαμάδες να τρομοκρατηθούν; Για άλλες μαμάδες, η πρώτη φορά που θα βγάλουν έξω  το νεογέννητο τους είναι περισσότερο αγχωτική παρά συναρπαστική.

Το να προστατεύουμε τα μικροσκοπικά, ευάλωτα παιδιά μας, είναι φυσικό μέρος της μητρότητας και επειδή τα αγαπάμε τόσο πολύ, μερικές φορές δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για το κάθετι.

Θα σας παρουσιάσουμε μερικούς από τους μεγαλύτερους φόβους που έχουν οι μητέρες όταν πρόκειται για τη φροντίδα του νεογέννητου μωρού τους. Και μερικές χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια. Με κάποια έξυπνα hacks και συμβουλές, όλα θα σας φανούν πιο εύκολα.

Και θα σας γίνει ξεκάθαρο οτι δεν είστε οι μόνες που αντιμετωπίζετε αυτούς τους φόβους.

Το κόψιμο των νυχιών

10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει

Όταν λέω στις νέες μαμάδες για το κόψιμο των νυχιών, συνήθως όλες μου απαντάνε οτι είναι ένα πράγμα που φοβούνται.

” Φοβάμαι να βάλω οτιδήποτε κοφτερό στα δάχτυλα της κόρης μου, έτσι  κάθε φορά καταλήγει να κόβει τα νύχια του μωρού μου ο άνδρας μου. Μια άλλη μανούλα αναφέρει οτι, κάθεται και ξεφλουδίζει τα νύχια του μωρού της. Αλλά αυτές τις επιλογές δεν τις έχει ο καθένας.

”Φοβόμουν τόσο πολύ να κόψω τα νύχια του μωρού μου. Έβαζα τον άνδρα μου να το κάνει ενώ εγώ θήλαζα. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά και όταν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό ή όταν το μωράκι σας βρίσκεται σε μια χαλαρή κατάσταση. Μπορείτε επίσης, να κόψετε τα νύχια του μωρού σας όσο αυτό κοιμάται.. αν δεν σας πειράζει το γεγονός οτι εκείνη την στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος το μωράκι σας να ξυπνήσει.

Δείτε ακόμη: Ήταν έγκυος στις 14 εβδομάδες, όταν ένιωσε ένα οξύ και αφόρητο πόνο. Τότε γέννησε το μωρό της μέσα στο ίδιο της το χέρι…

Κάνοντας μπάνιο το μωρό

10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει

Όταν έρθει η ώρα να κάνετε μπάνιο το μωράκι σας , η στιγμή αυτή μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική και χαλαρωτική, ωστόσο υπάρχει κάτι που κάνει τους νέους γονείς να ανησυχούν για το πρώτο μπανάκι του μωρού τους. Το γεγονός οτι τα μωρά γλιστράνε όταν είναι βρεγμένα και μπορεί να χτυπήσουν στην μπανιέρα ή στο νεροχύτη, επιφάνειες οι οποίες είναι πολύ σκληρές.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλές νέες μαμάδες καταλήγουν να κάνουν μπάνιο το μωρό τους με σφουγγάρι ή με ένα πανί, βάζοντας το μωράκι τους σε ένα βαθύ λεκανάκι. Μια μαμά που το έχει δοκιμάσει πιστεύει οτι είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε μπάνιο ένα μωρό. Πριν δοκιμάσει αυτό το τρόπο, φοβόταν πολύ να κάνει μπάνιο το μωράκι της. Τώρα το προτείνει σε όλους. Βάλτε ένα αντιολησθητικό πατάκι στη μπανιέρα ή στο νεροχύτη. Έτσι θα πλένετε το μωρό σας χωρίς να νιώθετε το κίνδυνο οτι αυτό μπορεί να γλιστρήσει.

Φροντίδα του ομφάλιου λώρου.

10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει

Μερικοί γονείς δεν έχουν πρόβλημα με την φροντίδα του ομφάλιου λώρου ενώ για άλλους η φροντίδα του ομφάλιου μπορεί να είναι μπελάς. ”Φοβόμουν τόσο πολύ μην πέσει πριν έρθει η ώρα και για αυτό δεν το καθάριζα. Είναι τόσο παράξενο όλο αυτό..”

Αν και εσείς κάνετε το ίδιο δεν είστε οι μόνοι. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Η φύση θα κάνει τα δικά της μαγικά και ο ομφάλιος θα πέσει 2 εβδομάδες μετά την γέννα. Εν τω μεταξύ, μην αφήνετε την πάνα να τρίβει αυτό το σημείο. Μερικές μαμάδες προτείνουν να αναδιπλώνετε την πάνα στο τέλος. ” Αναδιπλώστε το μπροστινό μέρος της πάνας πριν την κλείσετε” Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αφήσετε την συγκεκριμένη περιοχή καθαρή χωρίς να ανησυχείτε συνέχεια για αυτό το θέμα.

”Φοβόμουν τόσο πολύ να κόψω τα νύχια του μωρού μου. Έβαζα τον άνδρα μου να το κάνει ενώ εγώ θήλαζα

Αλλαγή πάνας

10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει

«Δεν έχω αλλάξει ποτέ την πάνα ενός αγοριού μέχρι που γεννήθηκε ο γιός μου. Δεν ήξερα πώς να καθαρίσω καλά την περιοχή εκεί κάτω». Πολλές από μας μπορούν να έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο θέμα! Όσο για τα κορίτσια, αρκετές μητέρες προσπαθούσαν να επιδείξουν στους άνδρες τους οτι έπρεπε να καθαρίζουν την κόρη τους πάντα  από “μπρός προς τα πίσω”!

Τα νεογέννητα μωρά είναι τόσο μικροσκοπικά και τόσο εύθραυστα που ακόμη και η αλλαγή μιας πάνας μπορεί να μας κουράσει. Κοινός φόβος των περισσοτέρων είναι το πώς να σηκώσουν το μωρό και να του βάλουν την πάνα.

“Το μωρό μου γεννήθηκε πρόωρα και εγώ πραγματικά αγχωνόμουν κάθε φορά που έπρεπε να του σηκώσω τα μικρά ποδαράκια του προκειμένου να του βάλω την πάνα από κάτω”ανέφερε μια μαμά.

Η ώρα του ύπνου

10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει

Επειδή τα μωρά ζουν στη μήτρα μιας μαμάς για περίπου εννέα μήνες, το να μην κοιμούνται μαζί με το μωρό τους είναι κάτι που αγχώνει πολλές μαμάδες. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες που διαπερνούν το μυαλό μιας νέας μαμάς είναι: Μήπως κλάψει και δεν το ακούσω; Τι θα συμβεί αν αλλάξει πλευρό; Τι θα γίνει αν αισθανθεί οτι το άφησα μόνο του;  Τι θα συμβεί αν με χρειαστεί και είμαι στο άλλο δωμάτιο;

“Φοβόμουν τόσο αν το μωρό μου άλλαζε πλευρό και ασφυκτιούσε. Νομίζω ότι είχα διαβάσει πολλά άρθρα που με είχαν φοβίσει”. “Τα πάντα όσα αφορούσαν τον ύπνο και το μωρό μου με φρικάρουν, ΄΄ ανέφερε μια άλλη μανούλα.

Η καλύτερη απάντηση είναι να εμπιστευθείτε το μητρικό ένστικτό σας. «Πετάγομαι στο δωμάτιο του μωρού μου όταν παίρνει έναν υπνάκο περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε – καθώς αυτό με βοηθάει στο να ηρεμώ». Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε τις οδηγίες ενός ασφαλούς ύπνου .

Η πρώτη βόλτα του μωρού

10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει

To νέφος, τα στοιχεία της φύσης, η μόλυνση ο θόρυβος!! Οι άγνωστοι που πλησιάζουν το καρότσι και θέλουν να αγγίξουν το μωρό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις όταν θα βγείς βόλτα έξω για πρώτη φορά με το μωρό. Όλοι αυτοί οι φόβοι είναι κατανοητοί και τους συμμερίζονται κι άλλοι. Μια μαμά εξομολογείται.  “Επειδή μένω στην πόλη, δεν ανησυχώ μόνο για τη ρύπανση και το θόρυβο των αυτοκινήτων και των φορτηγών, αλλά και το πως να διασχίσω το δρόμο. Τα πάντα φαίνονται πιο τρομακτικά και δύσκολα με ένα μωρό. ” Συμφωνούμε, οτι όλα είναι λίγο πιο δύσκολα και πιο τρομακτικά, αλλά αξίζει τον κόπο.

Οι μητέρες μπορούν να καλύψουν το καροτσάκι με ένα ελαφρύ ύφασμα ή μουσελίνα επιτρέποντας έτσι την διέλευση του αέρα, δημιουργώντας ένα μικρό εμπόδιο στη ρύπανση. Επίσης, το ύφασμα θα κάνει τους ξένους να μην κοιτάζουν και να αγγίζουν το μωράκι σας. Οι μητέρες επίσης μπορούν να φορούν μάρσιπο το οποίο είναι άνετο και θα αποτρέψει του άλλους να πλησιάζουν τόσο.

Δείτε ακόμη: 16 μαμάδες αποκαλύπτουν τα πιο ντροπιαστικά πράγματα που τους συνέβησαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το να αφήσετε κάποιον άλλο να κρατήσει το μωρό σας

10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει

Έρχεται εκείνη η στιγμή που κάποιος άλλος θέλει να κρατήσει το μωρό σας – ένα μέλος της οικογένειας, ένα αγαπημένο σας πρόσωπο – αλλά κάτι κάνει μια μαμά να θέλει να πει αμέσως ΟΧΙ! Κανείς άλλος δεν μπορεί να κρατάει το μωρό μου παρά μόνο εγώ! Ο φόβος όντως υπάρχει. Οι περισσότερες μαμάδες ανησυχούσαν όταν κάποιος άλλος θέλησε να κρατήσει το μικρό τους – οι απαντήσεις που έδωσαν οι περισσότερες μαμάδες ποίκιλαν από το οτι κάποιος δεν κρατούσε σωστά το μωρό ή δεν στήριζε καλά το λαιμό του ή το οτι ανησυχούσαν οτι το άτομο που κρατούσε το μωρό τους φορούσε υπερβολικό άρωμα, χρησιμοποιούσε συνθετικά απορρυπαντικά ή ήταν καπνιστής. “Η μητέρα μου καπνίζει”, δήλωσε μια  νέα μαμά. “Αυτό με έκανε να ανησυχώ ότι ο καπνός θα έκανε κακό στο μωρό μου.”

Αυτές είναι βάσιμες ανησυχίες. ‘Η λύση μια μαμάς ήταν να τυλίξει το μωρό της σε μια κουβέρτα  πριν αφήσει τη μητέρα της να το κρατήσει. Μια άλλη μαμά δήλωσε: “Με ηρεμεί να κάθομαι δίπλα στο άτομο που κρατά το μωρό μου, έτσι θα είμαι εκεί, αν κάτι πάει στραβά.”

Το να οδηγείς στο αυτοκίνητο με ένα μωρό

10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει

Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόσο τρομοκρατημένη ήμουν στο δρόμο από το νοσοκομείο για το σπίτι με το μωρό μου στο αυτοκίνητο για πρώτη φορά”, ανέφερε μια νέα μαμά. “Ένιωθα κάθε τράνταγμα  σαν ένας κρατήρα και μου φαινόταν οτι όλοι οι άλλοι οδηγούσαν απερίσκεπτα (αν και δεν το έκαναν). Ο σύζυγός μου φοβόταν επίσης να πάει πάνω από 40 km/h”.

Πολλές μαμάδες που μιλήσαμε αισθάνθηκαν ακριβώς το ίδιο όταν είχαν το μωρό τους μέσα στο αυτοκίνητο για πρώτη φορά. Και πολλές φορές αισθάνονταν το ίδιο και αργότερα. Ένας τρόπος για να ηρεμήσει μια μαμά είναι να πάρει ένα ειδικό παιδικό κάθισμα από έναν πιστοποιημένο εμπειρογνώμονα, φροντίζοντας οτι το μικρό της θα είναι σωστά ασφαλισμένο και οτι αυτό είναι όσο πιο ασφαλές γίνεται.

Το τάισμα του μωρού

10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει

Δεν έχει σημασία με ποιο τρόπο μια μαμά θα ταΐσει το μωρό της, αν θηλάσει ή αν του δώσει μπιμπερό. Το τάισμα του μωρού είναι κάτι που προκαλεί άγχος σε κάθε μαμά. Οι μητέρες ανησυχούν εάν το μωρό έχει φάει αρκετά, ή πάρα πολύ, ή αν την ώρα που τρώει μην πνιγεί. «Ανησυχούσα πραγματικά κάθε φορά που του έδινα το μπιμπερό, παρόλο που το γάλα δεν έβγαινε με γρήγορο ρυθμό από αυτό» “Νομίζω ότι έλεγχα σχεδόν όλη την ώρα”, πρόσθεσε. Δεν είναι κακό το να το ελέγχετε που και που, και μπορείτε να δώσετε προσοχή στην κατάποση του μωρού σας προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι το κάνει με σωστό ρυθμό.

Δείτε ακόμη: Αυτή η μαμά που γέννησε 3 μωράκια σε ένα χρόνο, δεν νιώθει καθόλου ντροπή για το σώμα της!

Το να αφήσετε το μωρό σας με κάποιον άλλον

10 φόβοι που κάθε νέα μαμά έχει και πως μπορεί να τους ξεπεράσει

Οι νέοι γονείς χρειάζονται και αξίζουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους (ή για να πάνε στη δουλειά), αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος πρέπει να προσέχει το μωρό. Το αν μια μαμά προσλαμβάνει μια γυναίκα να προσέχει το μωρό της, το πάει σε ένα παιδικό σταθμό, ή ακόμα και αν αφήνει το μωρό στα πεθερικά είναι κάτι που μπορεί να είναι τρομακτικό.

Μια μαμά εξομολογείται οτι απλά δεν μπορεί να αφήσει το μικρό της με οποιονδήποτε άλλο εκτός από τους στενούς φίλους ή την οικογένειά της. «Ανησυχώ πολύ να αφήσω το μωρό με κάποιον άγνωστο, ανεξάρτητα το πόσες συστάσεις μπορεί να έχει», είπε. Πολλές μητέρες αφήνουν μια λεπτομερή λίστα με πληροφορίες και αυτό τους βοηθά να αισθάνονται καλύτερα όταν φεύγουν. Ενώ άλλες καλούν συχνά προκειμένου να απαλλαγούν από τις ανησυχίες τους.

“Είμαι οκτώ χρόνια μαμά και εξακολουθώ να ανησυχώ όταν αφήνω τα παιδιά μου με άλλους ανθρώπους”, δήλωσε μια άλλη μητέρα. Η ανησυχία είναι ασφαλώς ένα μόνιμο μέρος της γονικής μέριμνας.

thestir.cafemom.com

Close