15 συμβουλές που κάποτε μπορούν να σας σώσουν την ζωή

Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουμε περίπου τι πρέπει να κάνουμε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. ‘Όταν, όμως έρχεται αυτή η στιγμή είναι που αρχίζουμε και τα χάνουμε και δεν καταλαβαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε. Για αυτό το λόγο είπαμε να σας υπενθυμίσουμε τι πρέπει να κάνετε σε κάποιες κρίσιμες στιγμές προκειμένου να αποφύγετε τα χειρότερα

 • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας ενώ περπατάτε

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi1_

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο ενώ προχωράτε είστε απρόσεκτοι και δεν είναι δυνατό να αντιληφθείτε κάποιο κίνδυνο που πλησιάζει, όπως ένα αυτοκίνητο που μπορεί να σας πεταχτεί στο δρόμο ξαφνικά.

Δείτε ακόμη: Παιδί μόνο στο αυτοκίνητο: Οι θανάσιμοι κίνδυνοι 

 • Προσοχή στη ρύθμιση των καθρεφτών σας. Φτιάξτε τους με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν όλα τα τυφλά σημεία.

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi2_

Ρυθμίστε τον καθρέφτη του αυτοκινήτου έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε την άκρη του αυτοκινήτου.Έτσι θα καλύψετε τα τυφλά σημεία στις πλευρικές ζώνες. Ο ένας καθρέφτης πρέπει να είναι έτσι ρυθμισμένος ώστε να σας προειδοποιεί για τα αυτοκίνητα που έχετε πίσω σας. Η σωστή ρύθμιση των καθρεφτών θα γίνει μόνο αν καθίσετε στο κάθισμα του οδηγού.

 • ‘Όπου πάτε μην ξεχνάτε να παίρνετε μαζί σας αντισταμινικά φάρμακα

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi6_

Δυστυχώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποτέ κάποιος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια αλλεργική αντίδραση ή ακόμη και εσείς οι ίδιοι. Οπότε πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας αντισταμινικά φάρμακα όταν πρόκειται να πάτε ένα μεγάλο ταξίδι ή πεζοπορία.

 • Να θυμάστε οτι το σώμα του ανθρώπου περιορίζεται από ”τους 3 κανόνες”

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi7_

Πολλές μελέτες έχουν δείξει οτι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει μόνο 3 λεπτά χωρίς αέρα, 3 ώρες χωρίς στέγη σε άσχημες καιρικές συνθήκες, και 3 μέρες χωρίς νερό και φαγητό.

 • Σε περίπτωση φωτιάς από λάδι σε εστία γκαζιού, κινηθείτε γρήγορα κλείνοντας το γκάζι και καλύπτοντας το σκεύος με ένα καπάκι

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi8_

Ειδικοί τονίζουν ότι σε περίπτωση που έχει προκληθεί φωτιά από λάδι δεν πρέπει με τίποτα να πάμε να σβήσουμε την φωτιά με νερό. Γιατί αν κάνουμε κάτι τέτοιο θα δυναμώσουμε την φωτιά παρά θα την σβήσουμε λόγω των σωματιδίων του νερού τα οποία θα εξατμιστούν όταν θα έρθουν σε επαφή με το ζεστό σκεύος. Αλλά θα πρέπει να καλύψουμε το σκεύος με ένα καπάκι προκειμένου να αποδυναμώσουμε την φωτιά λόγω της έλλειψης οξυγόνου.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει οτι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει μόνο 3 λεπτά χωρίς αέρα, 3 ώρες χωρίς στέγη σε άσχημες καιρικές συνθήκες, και 3 μέρες χωρίς νερό και φαγητό.

 • Ποτέ δεν αφαιρούμε μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο από την πληγή

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi9_

Οι ειδικοί επισημαίνουν ποτέ να μην αφαιρούμε ένα αιχμηρό αντικείμενο από την πληγή. Αν το αφαιρέσουμε θα αυξήσουμε την αιμορραγία και αυτό μπορεί να έχει τα χειρότερα αποτελέσματα. Από την άλλη, όσο αφήνουμε το αντικείμενο μέσα στην πληγή αυτό θα κρατάει την αιμορραγία. Για αυτό σε τέτοια περίπτωση καλό είναι να δέσετε την πληγή και να περιμένετε να έρθει ιατρική βοήθεια.

 • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για τρία λεπτά μετά την απογείωση και οκτώ λεπτά πριν από την προσγείωση

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi10_

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών σε αυτό το χρονικό διάστημα γίνονται το 80% των αεροπορικών ατυχημάτων.Για αυτό να είστε σε επιφυλακή αυτό το διάστημα και να είστε έτοιμη και σίγουροι στο πως να αντιδράσετε σε μια περίπτωση ανάγκης.

 • Σε περίπτωση πυρκαγιάς μείνετε κοντά στο πάτωμα

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi11_

Οι ειδικοί επισημαίνουν οτι τα μεγαλύτερα προβλήματα σε μια πυρκαγιά είναι τα προβλήματα εισπνοής λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα και όχι λόγω εγκαυμάτων. Αποφύγετε τις τοξικές αυτές αναθυμιάσεις μένοντας κοντά στο πάτωμα, καθώς οι καπνοί θα πηγαίνουν προς τα πάνω και κινηθείτε με αυτό το τρόπο ώστε να βρείτε την κοντινότερη έξοδο.

 • Αν πάθετε κάποιο ατύχημα σε δημόσιο χώρο, ζητήστε την βοήθεια μόνο από ένα άτομο.

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi12_

Αυτό το γεγονός μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από το ψυχολογικό φαινόμενο,- τη μη ανάληψη της ευθύνης-, έτσι είναι πιο εύκολο να σας βοηθήσει ένα άτομο παρά να υπάρχει διάχυση της ευθύνης στο πλήθος.

 • Να κουβαλάτε μαζί σας ένα ”δυνατό” φακό

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi13_

Ο φακός μπορεί να σας σώσει σε μια περίπτωση επίθεσης ή παρενόχλησης. Αν αισθανθείτε οτι ένα άτομο σας πλησιάζει με κακές προθέσεις βγάλτε το φακό και ρίξτε το φως του πάνω στο πρόσωπο αυτού, αυτός θα τυφλωθεί στιγμιαία και θα σας δώσει την δυνατότητα να απομακρυνθείτε και να ζητήσετε βοήθεια.

 • Θυμηθείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi14_

Συνήθως όταν ένα άτομο έρχεται αντιμέτωπο πρώτη φορά σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ξεχνάει το πως πρέπει να αντιδράσει λόγω του σοκ της στιγμής. Για αυτό οι ειδικοί λένε όταν πάμε κάπου να τσεκάρουμε καλά τους εξόδους κινδύνου ώστε να μην είμαστε απροετοίμαστοι.

Δείτε ακόμη:Ελληνική έρευνα: Κίνδυνος για διαβήτη από τα αντιβιοτικά στην παιδική ηλικία 

 • Πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητα σας και τα ιατρικά σας έγγραφα

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi15_

Αν βρίσκεστε σε κατάσταση ανάγκης και έχετε μαζί σας π.χ έγγραφα για την ομάδα του αίματος σας ή ταυτότητα ή κάποιο διαβατήριο θα μπορεί πιο εύκολα κάποιος να σας βοηθήσει. Καλό θα ήταν να έχετε και μέσα στο πορτοφόλι σας ένα χαρτί με τα άτομα που πρέπει να ειδοποιήσει κάποιος σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος.

Δείτε ακόμη:Οι κανόνες ασφαλείας για τη χύτρα ταχύτητας

 • Μην φουσκώσετε το σωσίβιο σας ενώ είστε ακόμη μέσα στο αεροσκάφος

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi4_

Ειδικοί προειδοποιούν να φουσκώσετε το σωσίβιο ενώ θα έχετε βγεί έξω από το αεροπλάνο.Αν φουσκώσετε το σωσίβιο ενώ είστε μέσα αυτό θα έχει ώς αποτέλεσμα να δυσκολέψει την έξοδο σας καθώς θα σας ανεβάσει προς τα πάνω στην κορυφή της καμπίνας.

 • Φορέστε τα σωστά ρούχα, ανάλογα το τι καιρό έχει έξω

15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi3_

Για να μένετε πιο ζεστοί όταν έχει κρύο πρέπει να φοράτε μάλλινα ρούχα, έτσι η θερμοκρασία του σώματος σας δεν θα φεύγει πολύ γρήγορα θα διατηρείται. Αν φορέσετε ρούχα από βαμβάκι δεν θα απορροφούν την υγρασία και αυτό θα έχει ώς αποτέλεσμα να κρυώνετε.

 •  Αφαιρέστε το κομμάτι που φράζει το λαιμό κάποιου χρησιμοποιώντας την τεχνική Heimlich
  15-simvoules-pou-mia-mera-mporoun-na-sas-sosoun-tin-zoi5_

Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που κάποιος πνίγεται:

 • Δημιουργήστε μια γροθιά πάνω ακριβώς κάτω από το διάφραγμα και ακριβώς κάτω από την θωρακική κοιλότητα.Τοποθετήστε και το άλλο σας χέρι πάνω από τη γροθιά.
 • Πιέστε τη γροθιά προς τα μέσα και προς τα πάνω στην περιοχή του διαφράγματος και επαναλάβετε την διαδικασία όσο χρειαστεί.
 • Σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν τα παραπάνω, ακουμπήστε την κοιλιά στην πλάτη μια καρέκλας ή σε ένα τραπέζι , γύρτε προς τα κάτω και τοποθετείστε μεγάλες γροθιές κάτω από τη θωρακική κοιλότητα και ασκείστε πίεση.

Πηγή: adme.ru

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close