Απαγορευμένος ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών και φαρμάκων

Είναι γνωστό, πως, σε πολλές περιπτώσεις, είναι απαγορευμένος ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών με φάρμακα. Και ίσως πολλά από αυτά να τα γνωρίζετε ήδη, ωστόσο παρακάτω θα διαβάσετε πιο αναλυτικά τόσο ποιοι είναι αυτοί οι συνδυασμοί, όσο και τους λόγους που δεν επιτρέπεται να τα λαμβάνουμε μαζί.

Η χρήση αυτών των συνδυασμών μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβήματα, το σημαντικότερο των οποίων αποτελεί η σημαντική βλαβερή επίπτωση στην υγεία μας.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για τη λήψη φαρμάκων που υπερβαίνουν τις δοσολογίες. Αυτοί οι κανόνες ισχύουν επίσης και για τη διατροφή μας όταν παίρνουμε φάρμακα, σύμφωνα με το meygeia.gr.

Δείτε επίσης Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία της καρδιάς

Βρογχοδιασταλτικά και καφεΐνη

Απαγορευμένος ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών και φαρμάκων
βρογχίτιδα, νόσος πνεύμονα- τροφές και φάρμακα
Ασθενείς με άσθμα, βρογχίτιδα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με πνεύμονες χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο φαρμάκων.

Εάν παίρνετε αυτό το είδος φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωση ποτών και τροφών που περιέχουν καφεΐνη.

Και ο λόγος είναι γιατί:
Αυτά τα φάρμακα έχουν διεγερτική δράση στο νευρικό σύστημα. Έτσι, για να αποφύγετε την υπερβολική νευρικότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης.
Πάνω απ ‘όλα, πρέπει να προσέχετε πολύ με τη θεοφυλλίνη, επειδή η καφεΐνη αυξάνει την τοξικότητα αυτού του φαρμάκου.
Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τις λιπαρές τροφές επειδή αυξάνουν τη βιοδιαθεσιμότητα της θεοφυλλίνης.

Δείτε επίσης 7 συμπτώματα που μαρτυρούν ότι το παιδί πάσχει από μηνιγγίτιδα

Φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Τα φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση είναι κατάλληλα για τη θεραπεία και πρόληψη των καρδιακών και νεφρικών νόσων.

Αυτά τα φάρμακα είναι η καπτοπρίλη, η εναλαπρίλη και η ραμιπρίλη. Πρέπει να αποφεύγετε την ανάμειξη αυτών των φαρμάκων με τροφές πλούσιες σε κάλιο.

Και ο λόγος είναι γιατί:
Τα φάρμακα αυτού του τύπου αυξάνουν την ποσότητα του καλίου στο αίμα. Η υπερβολική ποσότητα καλίου μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και δύσπνοια.

Έτσι, είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφών:

Μπανάνες
Πατάτες
Σόγια
Σπανάκι

 

Αντιαρρυθμικά φάρμακα

Απαγορευμένος ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών και φαρμάκων
καρδιά, πόνος στην καρδιά- τροφές και φάρμακα
Τα αντιαρρυθμικά είναι μια σειρά φαρμάκων (όπως η διγοξίνη) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας.

Το πρόβλημα προκύπτει εάν καταναλώνετε μια σειρά προϊόντων που είναι πλούσια σε γλυκυρριζικό οξύ, όπως η γλυκόριζα, για παράδειγμα. Αυτή η ουσία βρίσκεται σε γλυκά και αρτοσκευάσματα, καθώς και στα συστατικά της μπύρας.

Και ο λόγος είναι γιατί:
Αυτή η ένωση μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή ακόμα και καρδιακή προσβολή όταν έρχεται σε επαφή με τη διγοξίνη.
Με τη σειρά τους, οι ίνες μειώνουν επίσης την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου. Επομένως, θα πρέπει να τη καταναλώνετε μόνο 2 ώρες πριν ή μετά το φαγητό.
Επίσης, ορισμένα βότανα, όπως το βαλσαμόχορτο και η σέννα, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της διγοξίνης.

Δείτε επίσης Καρδιακή προσβολή: Η πιο επικίνδυνη ημέρα να συμβεί!

Τα φάρμακα για τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL)
Οι παχύσαρκοι ή όσοι πάσχουν από διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις χρησιμοποιούν αυτό το είδος φαρμάκου.

Μερικά παραδείγματα αυτού του τύπου φαρμακευτικής αγωγής είναι η ατορβαστατίνη, η φλουβαστατίνη, η λοβαστατίνη, η σιμβαστατίνη, η ροσουβαστατίνη και η πραβαστατίνη.

Δεν πρέπει να αναμειγνύετε αυτά τα φάρμακα με εσπεριδοειδή.

Και ο λόγος είναι γιατί:
Τα εσπεριδοειδή αυξάνουν σημαντικά την απορρόφηση των φαρμάκων, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα υπερδοσολογίας και εμφάνισης παρενεργειών.

Η επίδραση μόνο ενός χαπιού συνδυασμένου με χυμό πορτοκάλι είναι ίση με εκείνη μιας υψηλότερης δόσης που καταναλώνεται με μεταλλικό νερό.

Δείτε επίσης Αλλαγές στην Υγεία: Οριστική κατάργηση του βιβλιαρίου – Εξετάσεις πλέον και στα φαρμακεία

 

Αντιπηκτικά και βιταμίνη Κ

Απαγορευμένος ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών και φαρμάκων
φλέβες, πόδια, θρόμβοι- τροφές και φάρμακα
Τα αντιπηκτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και πρόληψη της θρόμβωσης. Μεταξύ αυτών είναι η βαρφαρίνη.

Αυτός ο τύπος φαρμάκου δεν πρέπει να καταναλώνεται με τις τροφές που αραιώνουν το αίμα και είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ.

Και ο λόγος είναι γιατί:
Όταν παίρνετε αυτό το είδος φαρμακευτικής αγωγής, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωσή βατόμουρων, σκόρδου, τζίντζερ και μερικών μπαχαρικών (πιπέρι καγιέν, κανέλα, κουρκούμας, για παράδειγμα).

Αυτές οι τροφές είναι αντιπηκτικές και μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία ενισχύοντας την επίδραση της βαρφαρίνης.

Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη Κ μειώνει την αποτελεσματικότητα αυτού του φαρμάκου. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε σπανάκι, γογγύλι, λάχανο ή μπρόκολο.

 

Δείτε επίσης Πώς Οι Σχέσεις Με Τη Μητέρα & Τα Αδέρφια Μας Επιδρούν Στην Ψυχική Υγεία Της Μέσης Ηλικίας;

Αναλγητικά φάρμακα
Τα αναλγητικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του οιδήματος και των πονοκεφάλων.

Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου φαρμάκων για το οποίο όλοι γνωρίζουν είναι η ιβουπροφαίνη. Θα πρέπει να αποφύγετε να την πάρετε αν έχετε πιει σόδα.

Και ο λόγος είναι γιατί:
Η ιβουπροφαίνη είναι ασυμβίβαστη με γλυκά ανθρακούχα ροφήματα, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα και το οξύ που περιέχεται σε αυτά αυξάνουν την απορρόφηση και τη συγκέντρωση αυτού του φαρμάκου στο αίμα.

Στην περίπτωση αυτή, είναι αδύνατον να ελέγξετε τη δόση. Ως εκ τούτου, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τον κίνδυνο δημιουργίας ενός τοξικού αποτελέσματος που επηρεάζει κυρίως τα νεφρά.

Photo via Typosthes.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close