Η μηνιγγίτιδα είναι, ουσιαστικά, μια σοβαρή λοίμωξη των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο ή/και τον νοτιαίο μυελό. Η ιογενής μηνιγγίτιδα αντιμετωπίζεται αργά αλλά αποτελεσματικά και δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ατόμου που ασθενεί, ενώ η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα -και ιδιαίτερα αυτή που οφείλεται στο μηνιγγιτιδόκοκκο- είναι πιο σοβαρή και ενέχει μέχρι και κίνδυνο θανάτου του ασθενούς. Αυτό το δεύτερο είδος μηνιγγίτιδας είναι που προσβάλλει ιδιαίτερα βρέφη και εφήβους και θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική.
Δείτε επίσης: Έτσι δεν θα κολλήσουμε γρίπη
7 συμπτώματα που μαρτυρούν ότι το παιδί πάσχει από μηνιγγίτιδα
Τα συμπτώματα ποικίλουν και, δυστυχώς, είναι παρόμοια μ’ αυτά της κοινής γρίπης –σ’ αυτό έγκειται και η δυσκολία έγκαιρης διάγνωσης.
Κάθε παιδί που έχει τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να εξετάζεται άμεσα από γιατρό ή να μεταβαίνει στο νοσοκομείο.
Ξαφνικός, υψηλός πυρετός
Το παιδί θα παραπονεθεί ότι κρυώνει πολύ, θα νιώσει υπνηλία και η όρεξή του θα μειωθεί. Ο πυρετός θα είναι αιφνίδιος και υψηλός και ένας τρόπος να αντιληφθείτε ότι πρόκειται για μηνιγγίτιδα και όχι για κάποια άλλη νόσο -εκτός απ’ την παρατήρηση άλλων συμπτωμάτων- είναι να δείτε ότι η νωθρότητα του παιδιού συνεχίζεται παρά την πτώση του πυρετού.
Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., «Ο πυρετός εμφανίζεται σε 76% -100% των ασθενών και μπορεί να είναι διφασικός: στην αρχή παρουσιάζεται με μη ειδικά συμπτώματα (εμέτους, ανορεξία, διάρροια, βήχα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό και μυαλγίες), εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται με την έναρξη των μηνιγγικών συμπτωμάτων.»
Δείτε επίσης: Ιος κοξάκι: Oλα οσα πρέπει να γνωρίζετε!
Πονοκέφαλος
Η κεφαλαλγία είναι ένα κλασικό σύμπτωμα που μαρτυρά ότι δεν πρόκειται για μια κοινή γρίπη. Συχνά, ο πονοκέφαλος δεν είναι απλώς έντονος, αλλά ανυπόφορος και μπορεί να επηρεάσει και τον αυχένα του ασθενούς.
Σύγχυση και κακή επικοινωνία με το περιβάλλον
Το παιδί ενδέχεται να βλέπει «θολά» και να βιώσει σύγχυση. Η μηνιγγίτιδα μπορεί, επίσης, να μεταβάλει τη νοητική κατάσταση του ασθενούς, επομένως θα πρέπει να προσέξετε αλλαγές στη συμπεριφορά και την αντίληψη του παιδιού.
Ναυτία, στομαχόπονος και έμετος
Εκτός από την απώλεια όρεξης για φαγητό, το άτομο που νοσεί από μηνιγγίτιδα μπορεί να νιώθει επίμονη ναυτία που συνοδεύεται από πόνους στο στομάχι αλλά και εμετούς.
Δείτε επίσης: Ίωση. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει
Φωτοφοβία
Η έλλειψη ανοχής στο φως συνήθως εντοπίζεται στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ωστόσο καλό θα ήταν να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για ένα απ’ τα κλασικά συμπτώματα.
Αυχενική δυσκαμψία
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς παρουσιάζουν αυχενική δυσκαμψία, γι’ αυτό σημειώστε νοερά να τσεκάρετε αν το παιδί έχει αυτό το σύμπτωμα σε περίπτωση που υποψιάζεστε τη μηνιγγίτιδα, ρωτώντας το αν μπορεί να ακουμπήσει το πιγούνι στο στέρνο του ή να «ρίξει» πίσω το κεφάλι. Ενδέχεται να συνοδεύεται και από πόνο στον αυχένα.
Εξάνθημα
Η μηνιγγίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από εξάνθημα στα χέρια τα πόδια και το στόμα ή μόνο στη στοματική κοιλότητα.
Το τεστ με το ποτήρι: πιέστε ένα διάφανο ποτήρι πάνω στο σημείο του δέρματος που έχει εμφανίσει εξάνθημα. Αν το εξάνθημα δεν υποχωρεί/ «ξεθωριάζει» παρά την συνεχόμενη πίεση που ασκείτε με το ποτήρι, τότε ίσως πρόκειται για εξάνθημα μηνιγγίτιδας.
Δείτε επίσης: Γρίπη ή κρυολόγημα; Αυτές είναι οι 9 διαφορές στα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Το παραπάνω τεστ δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την εξέταση από γιατρό! Αν εντοπίσετε κάποια απ’ τα παραπάνω συμπτώματα μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο προκειμένου να αναλάβουν οι ειδικοί τη θεραπεία του παιδιού.
Σημειώστε, επίσης, ότι η έντονη ανησυχία και το κλάμα καθώς και η επίμονη υπνηλία θα σας προειδοποιήσουν ότι δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη.
Πηγή: mama365.grΕιδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες