Δερματικές παθήσεις: τι είναι και ποια τα συμπτώματά τους;

Τα δερματικά προβλήματα δεν απασχολούν μόνο τον τομέα της αισθητικής. Υπάρχουν και δερματικά προβλήματα που έχουν μεγάλη ιατρική σημασία. Υπάρχουν αρκετές παθήσεις από τις οποίες μπορεί να προσβληθεί το δέρμα και αξίζει να δίνουμε προσοχή σε ό,τι έχει το δέρμα να μας πει. Μάθετε σε αυτό το άρθρο ποια είναι τα φυσικά σημάδια που σας στέλνει το δέρμα σας και πώς να τα αναγνωρίζετε.
Δερματικές παθήσεις: τι είναι και ποια τα συμπτώματά τους;
Αυτές οι παθήσεις σχετίζονται με το δέρμα μας. Υπάρχουν αρκετές, από ακμή μέχρι και καρκίνο (μελάνωμα) και σχετίζονται επίσης με τα νύχια, το ζωικό λίπος, τα μαλλιά και τον ιδρώτα σας. Οι δερματολόγοι φροντίζουν εκείνα που προέρχονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς έχουν άμεση επίδραση στο δέρμα μας (όπως το HIV και η σύφιλη).
Τα συμπτώματα επίσης διαφέρουν αν και έχουν μερικά κοινά κριτήρια. Βασικά, η εμφάνιση, το χρώμα, η υφή και η θερμοκρασία μιας συγκεκριμένης περιοχής παρουσιάζουν αλλαγές. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να εκδηλωθούν με κηλίδες, σπυράκια, μικρά εξογκώματα, πύον, ξεφλούδισμα, εξανθήματα, έλκη, κνησμό, πόνο ή κάψιμο.

ed72dfd2f6d18b2d0b941d6c9087565d

Η πλειοψηφία των αιτιών αυτών των παθήσεων είναι άγνωστη, αλλά είναι γνωστό ότι το στρες και η εκτεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία φέρουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Επιπλέον, η διατροφή σας, οι κακές συνήθειες και εξωτερικοί παράγοντες όπως προϊόντα καθαρισμού και η αιθαλομίχλη μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του δέρματός σας. Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη τα σημάδια και να επισκεφτείτε το δερματολόγο σας το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά στον ψυχολογικό τομέα, το άγχος και ο φόβος μπορούν να προκαλέσουν κηλίδες στην επιδερμίδα σας, το εξωτερικό στρώμα του σώματός σας. Αν ένα άτομο αισθανθεί ότι δέχεται επίθεση ή απειλείται από οτιδήποτε, θα αντιδράσει με ένα φυσικό φράγμα. Όταν το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κι εσείς οι ίδιοι αισθάνεστε κατ’ αυτό τον τρόπο. Όταν το δέρμα είναι σκληρό τότε αυτό σημαίνει ότι και το άτομο είναι σκληρό. Όταν το δέρμα είναι κόκκινο τότε το άτομο είναι ενθουσιασμένο και όταν ιδρώνει πολύ υποδεικνύει σημάδια ανασφάλειας.

Γάλα γαιδούρας το θαυματουργό για το δέρμα μας.Δες πως θα φτιάξεις κρέμα για το πρόσωπο

Να δίνετε προσοχή στις αλλαγές του χρώματος στο δέρμα σας. Για παράδειγμα, αν είναι πολύ χλωμό τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει σημάδια κόπωσης ή αναιμίας. Αν έχει μπλε χρώμα τότε αυτό οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου στο αίμα σας. Αν είναι κιτρινωπό τότε αυτό οφείλεται στην αυξημένη ποσότητα χολερυθρίνης.

7fd7ebd69739029b4a679eb7a39d59c9

Σημάδια που πρέπει να έχετε υπόψη σας
Θα πρέπει να κάνετε περιοδικούς ελέγχους για να αποκλείετε κάθε είδος πάθησης και να έχετε πάντα υπόψη σας μερικά συμπτώματα όπως αυτά που αναγράφονται παρακάτω.

Υπερβολικά βαθιές ρυτίδες
Οι ρυτίδες δεν είναι κακές μόνο από άποψη αισθητικής αλλά μπορεί να συνδέονται και με τον κίνδυνο σπασμένων οστών. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που έχουν περισσότερες ρυτίδες στο λαιμό και το πρόσωπο είναι περισσότερο επιρρεπείς στη μείωση της οστικής πυκνότητας στις φτέρνες, στη σπονδυλική στήλη και στους γοφούς. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη κολλαγόνου που δεν βρίσκεται μόνο στο δέρμα μας αλλά και στα οστά μας.

4 DIY τεχνάσματα για να απαλύνετε τις σκούρες κηλίδες του δέρματος

Εξανθήματα παρειών τύπου «πεταλούδας»
Αυτό είναι ένα εξάνθημα σε σχήμα αυτού του εντόμου που εμφανίζεται στο πρόσωπο και είναι το πρώτο σύμπτωμα του συστηματικού ερυθηματώδη λύκου. Δεν χρειάζεται να τρέξετε για να το εξετάσετε καθώς μπορεί να οφείλεται σε δερματίτιδα ή στη ροδόχρους ακμή ή από την επαφή με κάποιο προϊόν ή ρούχο. Μπορείτε να κάνετε κλινικές εξετάσεις για να δείτε που μπορεί να οφείλονται.

85dbdc43aaa954924cad98c8c36a1587

Κάλοι στα χέρια
Αυτή είναι μια δερματική πάθηση κατά την οποία το δέρμα γίνεται παχύ και δερματοειδές, αποκτά λευκό χρώμα και έντονες ρυτίδες. Μπορεί να οφείλονται σε κάποια επαναληπτική ενέργεια ή όχι. Το 90% περίπου των περιπτώσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εμφάνισή τους συνδέονται με τον καρκίνο. Αν έχετε κάλους μόνο στις παλάμες σας τότε μπορεί να οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, αν πάσχετε από μελανίζουσα ακάνθωση τότε μπορεί να οφείλονται στον καρκίνο του στομάχου.

 

Σημάδια με μαλακή υφή
Τα σημάδια ή λεκέδες με μαλακή υφή στο λαιμό ή τις μασχάλες μπορεί να οφείλονται στο διαβήτη. Η επιστημονική ονομασία αυτής της πάθησης είναι «μελανίζουσα ακάνθωση» και μπορεί να είναι καλοήθη ή να οφείλονται στην παχυσαρκία. Μπορείτε να την εντοπίσετε κάνοντας με μια εξέταση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Κόκκινες κηλίδες στους καρπούς
Ο κνησμός και οι ερυθρές κόκκινες κηλίδες σε αυτή την περιοχή είναι γνωστά ως ομαλός λειχήνας και μπορεί να εμφανιστεί επίσης στους αστραγάλους, το στόμα, το λαιμό, τα πόδια, τη μέση και στα γεννητικά όργανα. Η αιτία εμφάνισής του δεν είναι γνωστή αλλά είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην ηπατίτιδα C.

3551c78cef36c1510b1b955dc7134a40

Σκληρά, λευκά σημάδια
Αυτές οι υπόλευκες ή στο χρώμα του δέρματος κηλίδες στην πλάτη έχουν παρόμοιο σχήμα με αυτό του πορτοκαλιού και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν οβάλ σχήμα στη μια πλευρά και μυτερό στην άλλη. Είναι σημάδια μιας σπάνιας, γενετικής πάθησης που ονομάζεται οζώδης σκλήρυνση και προκαλεί καλοήθεις όγκους σε διάφορα ζωτικά όργανα, όπως στον εγκέφαλο για παράδειγμα.

derma

 

Εξαφανίστε τις ουλές από το δέρμα σας με αυτή την μοναδική σπιτική αλοιφή!

Πολύ θαμπό και ξηρό δέρμα
Αυτό μπορεί να υποδεικνύει μια έλλειψη σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3 που βελτιώνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, περιορίζουν τις φλεγμονές και την πιθανότητα εμφάνισης άλλων παθήσεων όπως αρθρίτιδα, αρρυθμία και καρκίνο. Αυτή η πάθηση προκαλεί επίσης μια καθυστέρηση στο φυσιολογικό κύκλο απολέπισης του δέρματος που εκδηλώνεται ως ξηρότητα ή ξεφλούδισμα. Αν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, δύσπνοια, πρήξιμο και πόνο στους λεμφαδένες ή κόπωση τότε μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο.

99255bc549028ef517f387e83849306a

πηγη:meygeia.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close