Η μέθοδος της καρφίτσας: Έτσι θα αντιμετωπίζεις όσους σε θυμώνουν!

Όλοι στην καθημερινότητα μας έχουμε αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουμε ανθρώπους δύσκολους, εκνευριστικους που μας θυμώνουν, μας νευριάζουν και ίσως μας πληγώνουν. Μπορεί να είναι ο σερβιτόρος που μας μίλησε απότομα και μας πέταξε τα ρέστα στο τραπέζι, ή το αφεντικό μας που καθημερινά μειώνει τη δουλειά μας και μας προσβάλει άνευ λόγου και αιτίας.

Καθημερινά πολλά πράγματα και πρόσωπα είναι εκείνα που μας φέρνουν εκτός εαυτού ή μας δημιουργούν ένταση και νεύρα, πως όμως μπορούμε να το διαχειριστούμε; Υπάρχει κάποιος τρόπος για να μάθουμε να φιλτράρουμε αυτά που μας συμβαίνουν και να αφήνουμε στην άκρη τους ανθρώπους που μας θυμώνουν; Είτε είναι ένας άγνωστος που δεν θα ξαναδούμε ποτέ, είτε ο συνάδελφος μας.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά νεύρα και τις εντάσεις που μας προκαλούν άλλοι; Τι είναι η λύση της καρφίτσας και πως βοηθάει στην ψυχική μας υγεία;

Η μέθοδος της καρφίτσας: Έτσι θα αντιμετωπίζεις όσους σε θυμώνουν!

Δείτε ακόμα Όταν το σώμα ξεσπάει-Αυτά είναι τα 4 σημάδια ψυχολογικής βiας στο σώμα! 

Τα κίνητρα
Ο βασικός λόγος που τέτοιου είδους συμπεριφορές μας θυμώνουν είναι η ερμηνεία που κάνουμε για τα κίνητρα πίσω από αυτές. Στη νομική, υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα σε ένα φόνο εξ αμελείας και ένα φόνο εκ προθέσεως. Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ένα πτώμα. Όμως όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί ως προς την ποινή για τα εγκλήματα εξ αμελείας.

Το ίδιο ακριβώς κάνουμε όταν ένα μωρό ή ένα μικρό παιδάκι συμπεριφέρεται με τρόπους οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εκνευριστικοί. Όταν πετάει κάτω το πιάτο με το φαγητό ή όταν ρίχνει επάνω μας την πορτοκαλάδα ή όταν αρχίζει και κλαίει δυνατά στη μέση της νύχτας. Εκείνη τη στιγμή θα είμαστε ιδιαίτερα γενναιόδωροι με την ερμηνεία μας, θα πούμε ότι ίσως πονάει το δοντάκι του, ή είναι κουρασμένο. Δε θα το πάρουμε προσωπικά.

Όταν όμως κάποιος από πίσω μας κορνάρει στο αμάξι, τότε η ερμηνεία που δίνουμε είναι πολύ διαφορετική. «Θέλει να μας σπάσει τα νεύρα. Νομίζει ότι είμαι ανίκανος; Δε βλέπει ότι ο δρόμος είναι μπλοκαρισμένος;».

Όταν το δύσκολο αφεντικό βρει κάτι για να μας κάνει παρατήρηση στη δουλειά, θα σκεφτούμε ότι «το κάνει για να με μειώσει». Θα το πάρουμε προσωπικά.

Γιατί το παίρνουμε προσωπικά;
Γιατί όμως είμαστε τόσο έτοιμοι να το πάρουμε προσωπικά; Η απάντηση είναι η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αρκετά χαμηλή αυτοπεποίθηση. Δεν αγαπάμε τον εαυτό μας και τόσο. Έτσι, πιστεύουμε ότι αξίζουμε να είμαστε οι στόχοι αρνητικών συμπεριφορών. Σκεφτόμαστε, πως είναι φυσιολογικό οι άλλοι να μας επιτίθενται. Ασυνείδητα ψάχνουμε γύρω μας διαρκώς για σημάδια ότι οι άλλοι μας φέρονται άσχημα, ώστε να επιβεβαιώσουμε την πεποίθησή μας αυτή.

Όταν πιστεύω ότι μου αξίζει να μου φέρονται άσχημα τότε κάθε ενοχλητική συμπεριφορά που ανιχνεύω γύρω μου θα την παίρνω προσωπικά. Εγώ ήμουν ο στόχος. Τα νεύρα του υπαλλήλου είναι εξ αιτίας μου. Ο γείτονας βάζει τη μουσική δυνατά για να μου τη σπάσει. Το αφεντικό μου αλλάζει συνέχεια γνώμη για να με μπερδεύει και μου κάνει διαρκώς παρατηρήσεις επειδή είμαι άχρηστος. Όλα έχουν να κάνουν με μένα επειδή κατά βάθος πιστεύω ότι παίρνω αυτό μου αξίζει. Η ερμηνεία είναι ξεκάθαρα προσωπική.

Η λύση της καρφίτσας
Ο Γάλλος φιλόσοφος Emile-Auguste Chartier, γνωστός ως Alain, επινόησε μια τεχνική για να μπορεί να παραμένει ήρεμος σε τέτοιες περιπτώσεις. Την τεχνική της καρφίτσας. «Ποτέ μη λες ότι οι άνθρωποι είναι κακοί», είπε. «Χρειάζεται μόνο να ψάξεις για την καρφίτσα». Αυτό που εννοούσε είναι πως χρειάζεται να ψάξεις για την αιτία που κάνει τον άνθρωπο απέναντί σου να συμπεριφέρεται με τον ενοχλητικό τρόπο.

Δείτε ακόμα Οι 10 πολυτιμότερες συμβουλές ψυχολόγων που θα σου αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι, μέσα από αληθινές μαρτυρίες! 

Η καθησυχαστική σκέψη είναι ότι υποφέρει εσωτερικά όταν είναι μόνος του, μακριά από τα μάτια των υπολοίπων. Μπορεί να φαίνεται ήρεμο και συγκροτημένο σαν άτομο, μπορεί να μην παρουσιάζει στοιχεία ψυχολογικής ασθένειας, μπορεί να φαίνεται σαν να είναι ένα άτομο γεμάτο αυτοπεποίθηση όμως η καρφίτσα πρέπει να είναι εκεί. Κάπου μέσα τους και να τους ενοχλεί. Αλλιώς δε θα συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο.

Συμπόνια
Όταν οι άλλοι μας τρελαίνουν, πρέπει να φανταζόμαστε την ανησυχία, τη θλίψη, τη μοναξιά, την αναταραχή κάτω από την επιθετική τους επιφάνεια. Κάτι δικό τους, τους ταλαιπωρεί και τους βασανίζει.

Ας δείξουμε συμπόνια σε αυτούς που μας εκνευρίζουν και μας θυμώνουν, καθώς σίγουρα μέσα τους υποφέρουν. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Αν αλλάξουμε οπτική τότε θα μεταλλαχθούν και τα συναισθήματά μας προς εκείνους. Η ερμηνεία θα πάψει να είναι προσωπική. Θα πάψουν να μας εκνευρίζουν. Θα αρχίσουμε να τους λυπόμαστε.

Εμπνευσμένο από video του School of Life

 

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

Close