Κοιλιοκάκη: 9 συμπτώματα που συνήθως αγνοούμε

Η κοιλιοκάκη επηρεάζει το 1% του αμερικανικού πληθυσμού σύμφωνα με το The University of Chicago Medicine . Εν ολίγοις, όσοι πάσχουν από αυτή την ασθένεια έχουν μια ανοσολογική απόκριση που ενεργοποιείται όταν καταναλώνουν οτιδήποτε περιέχει γλουτένη. Αυτή η ανοσολογική αντίδραση επιτίθεται στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου και μπορεί τελικά να προκαλέσει βλάβη σε αυτό.

Πολλά από τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης αλληλοεπικαλύπτονται από συμπτώματα άλλων ασθενειών, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση της.

Παρακάτω παρατίθενται 9 συχνά συμπτώματα της κοιλιοκάκης. Εάν εσείς ή κάποιος που αγαπάτε, εκδηλώνετε αυτά τα συμπτώματα, το να επισκεφτείτε ένα γιατρό και να εξεταστείτε είναι ο καλύτερος τρόπος για μια σωστή διάγνωση.

1. Πόνος στις αρθρώσεις. Συχνά συγχέεται με την αρθρίτιδα, η κλινική Mayo επισημαίνει ότι ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να σημάνει ότι και κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

Δείτε ακόμη: Κοιλιοκάκη σε παιδιά

2. Ζημιά στο σμάλτο. Εκτός αν έχετε κάποιο τραυματισμό, τα ενήλικα δόντια σας θα πρέπει να έχουν ένα γερό, υγιές σμάλτο. Εκείνοι που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν ελαττωματικό σμάλτο ή αποχρωματισμό στα μόνιμα δόντια.

3. Στοματικό έλκος. Οι πληγές μπορεί να προκληθούν απλά επειδή δαγκωθήκατε ή έχετε ερεθίσει το τρυφερό δέρμα του στόματος, αλλά αν αντιμετωπίζετε και κάποιο από τα άλλα συμπτώματα, τότε αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα κοιλιοκάκης.

Μην παραμελείτε την διάγνωση. Επισκεφθείτε το γιατρό σας και λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

4. Μυρμήγκιασμα χεριών και ποδιών. Το μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια μπορεί να είναι σημάδι κοιλιοκάκης.

5. Τριχόπτωση. ‘Όπως επίσης και η απώλεια τριχών από το κεφάλι ή το σώμα σας.

Δείτε ακόμη: 7 Σημάδια καμπανάκια που προειδοποιούν ότι το Παιδί σας χρειάζεται Επειγόντως Γιατρό!

6. Αναιμία. Δεδομένου ότι η κοιλιοκάκη επηρεάζει το λεπτό έντερο, επηρεάζεται η απορρόφηση της τροφής σας. Πολλοί που πάσχουν από κοιλιοκάκη υποφέρουν επίσης και από αναιμία σύμφωνα με την κλινική Mayo.

7. Εύθραυστα οστά. Τα οστά είναι “λεπτά” και μπορούν εύκολα να σπάσουν. Εάν υποφέρετε από έναν υψηλότερο από τον κανονικό αριθμό σπασιμάτων τότε αυτό σημαίνει οτι κάτι δεν πάει καλά.

8. Πονοκέφαλοι. Το να έχετε που και που πονοκέφαλο είναι φυσιολογικό, αλλά οι πολλοί πονοκεφάλοι ή ακόμα και οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από  την κοιλιοκάκη

Δείτε ακόμη: 7 συμπτώματα έλλειψης του φυλλικού οξέος που συχνά αγνοούμε

9. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Δεδομένου ότι η κοιλιοκάκη προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση στο λεπτό έντερο, μπορεί έτσι να προκαλέσει και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Παρόλο που κανένα από αυτά τα συμπτώματα από μόνο του δεν σημαίνει ότι έχετε κοιλιοκάκη, αν έχετε πολλά από αυτά μαζί, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας προκειμένου να συζητήσετε για αυτό το θέμα. Η κλινική Mayo επισημαίνει στους ανθρώπους να μην αλλάξουν την διατροφή τους σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη πριν δουν το γιατρό τους, καθώς αυτό μπορεί να τους κάνει να φανούν αρνητικοί στην κοιλιοκάκη κατά την εξέταση. Μην παραμελείτε την διάγνωση. Επισκεφθείτε το γιατρό σας και λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Πηγή: remedydaily.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close