Το να γνωρίζεις αυτά τα πράγματα για την υγεία της μαμάς σου είναι πολύ σημαντικό.. Δείτε γιατί..

Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε πράγματα για την υγεία της μαμά σας; Ξέρετε τίποτα για το ιστορικό υγείας της μητέρας σας ή γενικότερα της οικογένεια σας; Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε στα σοβαρά και να αρχίσετε σιγά σιγά τις ερωτήσεις…

Τα περισσότερα άτομα, δεν γνωρίζουν το ιστορικό υγείας της μητέρας τους ή αν έχει περάσει παλαιότερα μια σοβαρή ασθένεια, ή αν έχει κάτι το οποίο είναι κληρονομικό. Όλα αυτά όμως είναι πολύ σημαντικά το να τα γνωρίζει ο καθένας, καθώς θα βοηθήσουν απίστευτα, την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία ασθενειών.

Δείτε ακόμη: Μια μητέρα με καρκίνο εξομολογείται – «Θέλω να συνεχίσω να είμαι η μαμά του γιου μου»

Το να γνωρίζει κάποιος το ιστορικό υγείας της οικογένειας του είναι κάτι που θα τον επηρεάσει γενικότερα στον τρόπο ζωής του. Καθώς, προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις θα αναθεωρήσει καταστάσεις προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Μήπως η μαμά σας έχει κατάθλιψη ή κάποια ψυχική ασθένεια;

Το να γνωρίζεις αυτά τα πράγματα για την υγεία της μαμάς σου είναι πολύ σημαντικό.. Δείτε γιατί..photo credit:discovermagazine

Ένα από τα βασικά πράγματα που είναι καλό να γνωρίζετε για τη μαμά σας είναι αν έχει έρθει ποτέ αντιμέτωπη με την κατάθλιψη ή κάποια άλλη ψυχική ασθένεια. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια δια βίου ασθένεια, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να μάθετε την ψυχική ασθένεια της μαμά σας το συντομότερο δυνατό.

Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε μέσα στην οικογένεια για θέματα ψυχικής υγείας, καθώς έτσι θα μπορέσετε να δείτε αν έχετε την προδιάθεση για κατάθλιψη και να ξέρετε πότε να ζητήσετε βοήθεια. Αν η μαμά σας είναι καταθλιπτική, ή αν βλέπετε σημάδια που μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης, ή της διπολικής διαταραχής, αν μάθετε αν υπάρχει προδιάθεση θα σας βοηθήσει ώστε να στηρίξετε τον εαυτό σας ή  την μητέρα σας.

Πολλές ψυχικές ασθένειες, πιστεύεται οτι είναι κληρονομικές. Τέτοιες είναι η  κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια, και η ελλειμματική προσοχή- υπερκινητικότητα. Αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να πανικοβληθείτε αν δείτε οτι κάποιο άτομο στην οικογένεια σας πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια. Όλο αυτό θα σας βοηθήσει σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε και εσείς κάτι παρόμοιο και θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Έχει παρουσιάσει η μητέρα σας κάποιο πρόβλημα γονιμότητας;

Το να γνωρίζετε αν η μαμά σας είχε θέματα γονιμότητας είναι πολύ σημαντικό. Καθώς, τα προβλήματα γονιμότητας μπορεί να τα αντιμετωπίσετε και εσείς οι ίδιες. Είναι σημαντικό να μάθετε για το αν αντιμετώπισε η μαμά σας κάποιο πρόβλημα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την γονιμότητα και την εμμηνόπαυση.

Αν η μητέρα σας είχε πρόβλημα στο να μείνει έγκυος, είναι ένα θέμα που μπορείτε να συναντήσετε και εσείς. Επίσης, γνωρίζοντας το πότε μπήκε η μητέρα σας στην εμμηνόπαυση, θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το πότε θα σταματήσει η εμμηνόρροια και πότε και εσείς θα μπείτε στην εμμηνόπαυση.

Επιπρόσθετα, γνωρίζοντας αν η μαμά σας είχε ή αντιμετώπισε συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την πάθηση αυτή σε εσάς και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι σημαντικό να διαγνωστεί, επειδή μπορεί να σχετίζεται με την αναισθησία στην ινσουλίνη και με το διαβήτη. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να είναι μια γενετική πάθηση , και η μαμά σας μπορεί να έχει μερικά από τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της στειρότητας.»

‘Εχει η μαμά σας αλλεργίες;

Είναι καλό να γνωρίζετε αν η μητέρα σας έχει κάποιες αλλεργίες καθώς μπορεί να έχετε και σεις τις ίδιες ή μπορεί να τις κληρονομήσουν και τα παιδιά σας. Μια μελέτη που έγινε σε 1500 παιδιά το 2012 έδειξε οτι  οι αλλεργίες, το άσθμα και το έκζεμα όλα αυτά είχαν γενετικές συνδέσεις, το οποίο ενισχύεται όταν ο γονέας με τις αλλεργίες έχει το ίδιο φύλο με το παιδί. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, «Έχουμε δείξει ότι η επίδραση του ιστορικού αλλεργίας της μητέρας και του πατέρα, ποικίλει ανάλογα το φύλο του παιδιού, ενώ το ιστορικό αλλεργιών των μητέρων αύξανε τον κίνδυνο άσθματος και εκζέματος στα κορίτσια ενώ το ιστορικό αλλεργιών του πατέρα αύξανε το κίνδυνο στα αγόρια. ”

Χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που θα λάβετε από την μητέρα σας και προστατεύστε τον εαυτό σας!

Υπάρχει στην οικογένειας της μαμά σας ιστορικό μελανώματος;

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που δυστυχώς επηρεάζει τις γυναίκες σε νεαρή ηλικία. Είναι η δεύτερη κύρια μορφή καρκίνου στις γυναίκες, ηλικίας 15 έως 29 ετών. Ενώ οι ακτίνες UV πιθανόν να ευθύνονται για το 86 τοις εκατό των περιπτώσεων, τουλάχιστον το 10 τοις εκατό των περιπτώσεων οφείλεται στη γενετική.» Δεδομένου ότι το μελάνωμα είναι τόσο διαδεδομένο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε αν η μαμά σας το έχει βιώσει, ώστε να κάνετε πιο τακτικούς ελέγχους.  Το μελάνωμα είναι θεραπεύσιμο – εφ ‘όσον το προλάβετε από νωρίς. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ιστορικό προκειμένου να κάνετε τακτικά ραντεβού στον δερματολόγο.

Είχε ποτέ η μαμά σας καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών;

Οι καρκίνοι του μαστού και των ωοθηκών έχουν και οι δυο γενετικές συνδέσεις.

Μάθετε αν η μαμά σας ή άλλα μέλη του στενού οικογενειακού σας κύκλου έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, ώστε να μπορείτε να πάρετε προληπτικά μέτρα.

Μήπως η μαμά σας έχει μια αυτοάνοση ασθένεια;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να καταστρέψουν την υγεία σας. Όταν αντιμετωπίζετε μια αυτοάνοση νόσο (εκ των οποίων υπάρχουν πάνω από 80), το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα σας. Αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως κόπωση, πυρετό, και φλεγμονή. Υπάρχουν τόσες πολλές αυτοάνοσες ασθένειες που είναι δύσκολο να διαγνωστούν, οπότε γνωρίζοντας αν η μαμά σας έχει μια αυτοάνοση ασθένεια θα βοηθήσει το γιατρό σας να καταλάβει καλύτερα τι συμβαίνει με την υγεία σας.

Δείτε ακόμη: Οι γιατροί είπαν σε αυτή την μαμά να τερματίσει την κύηση των σιαμαίων διδύμων της.. Δείτε τι έκανε..

Η αυτοάνοση νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες και συχνά αρχίζει μετά την ηλικία των 20. Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα περιλαμβάνουν: Νόσο του θυρεοειδούς, λύκο, ψωρίαση και κοιλιοκάκη. Υπάρχει μια γενετική συνιστώσα στα αυτοάνοσα νοσήματα, και μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε αυτό το οικογενειακό ιστορικό, όταν οι γιατροί θα προσπαθούν να κάνουν ορισμένες διαγνώσεις.»

Δυστυχώς, οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι ανίατες, ωστόσο, γνωρίζοντας το τι έχετε μπορεί να σας βοηθήσει με τη θεραπεία των συμπτωμάτων σας.

Έχει παρουσιάσει η μαμά σας προβλήματα καρδιάς;

Το να γνωρίζεις αυτά τα πράγματα για την υγεία της μαμάς σου είναι πολύ σημαντικό.. Δείτε γιατί..photo credit: ion.axa.com

Αν κάποιος από τους γονείς σας έχει ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, τότε διατρέχετε  κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Τα καρδιακά προβλήματα συνδέονται στενά με την κληρονομικότητα.

Καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη υπάρχουν στις οικογένειες (και συχνά για πολλές γενιές), γι ‘αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζετε το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας όσον αναφορά θέματα με τη καρδιά. Αν μάθετε οτι η μητέρα σας ή οι γονείς της είχαν αντιμετωπίσει μια ή περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις, τότε κάντε αμέσως τις κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Έχει η μαμά σας  διαγνωστεί με οστεοπενία ή οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή διαταραχή των οστών που πλήττει τις γυναίκες. Βλάπτει τα οστά σας τα αποδυναμώσει και τα κάνει να σπάνε πιο εύκολα. Επίσης συνδέεται στενά με τη γενετική – ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον 15 γονίδια , όπως τα γονίδια ευαισθησίας στην οστεοπόρωση.

Αν η μαμά ή η γιαγιά σας έχει ή είχε οστεοπόρωση, μπορείτε να αναλάβετε δράση νωρίς στη ζωή για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ισχυρότερη οστά, βάζοντας στη ζωή σας την λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και την τακτική άσκηση.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης , η λήψη προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της υγείας των οστών είναι πολύ σημαντική. «Γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του, εάν ένα άτομο βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης Ωστόσο, παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη των οστών σε νεαρά άτομα και το ρυθμό της οστικής απώλειας αργότερα στη ζωή.» Θα προτείνουμε να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καπνίσματος, να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D, και συμπληρώματα ασβεστίου.

Συλλέξτε οτι πληροφορίες χρειάζεστε!

Μπορεί να μην σας είναι και το πιο εύκολο πράγμα να κάνετε συζήτηση με τη μαμά σας για θέματα υγείας, αλλά πρέπει να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί της , προκειμένου να γνωρίζετε για τους κινδύνους υγείας που σας διατρέχουν.

Αν η μαμά σας είναι πολύ κλειστή σχετικά με την υγεία της, μπορεί να βοηθήσει να μοιραστείτε αυτό το άρθρο μαζί της και να της δείξετε  πώς αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει να πάρετε αποφάσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία σας.

Δείτε ακόμη: Μαμά έγινε viral στο facebook όταν έδειξε σε φωτογραφίες το τι πραγματικά συμβαίνει στην επιλόχεια κατάθλιψη

Κινητοποιηθείτε!

Το να γνωρίζεις αυτά τα πράγματα για την υγεία της μαμάς σου είναι πολύ σημαντικό.. Δείτε γιατί..photo credit :shutterstock.com

Αν μάθετε το ιατρικό ιστορικό της οικογένεια σας , όλο αυτό μπορεί να σας τρομάξει. Αλλά, δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο. Η γνώση σας αυτή πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση οποιαδήποτε κατάστασης. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να σας παρακινήσουν και όχι να σας μουδιάσουν.

Χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που θα λάβετε από την μητέρα σας και προστατεύστε τον εαυτό σας!

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close