Οι γυναίκες που γεννούν το χειμώνα είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με μια έρευνα

Ο χειμώνας μπορεί να είναι μελαγχολικός για πολλούς , αλλά μια νέα έρευνα δείχνει οτι μπορεί να είναι η καλύτερη εποχή για τις νέες μανούλες.

Μια έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που γεννούν το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη – όταν οι μέρες είναι σκοτεινές και οι νύχτες είναι μακρύτερες – είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη από τις μητέρες που γέννησαν μωρά σε άλλες εποχές του χρόνου. Θεωρείται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η οικογένεια και οι φίλοι είναι πιο πιθανό να «συσπειρωθούν και να βοηθήσουν» ο ένας τον άλλον όταν ο καιρός είναι πιο μελαγχολικός.

Η έρευνα

Η ομάδα εξέτασε τα ιατρικά αρχεία 20.169 γυναικών που είχαν γεννήσει από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2017 και διαπίστωσε ότι το 4,1% των γυναικών βίωσε επιλόχεια κατάθλιψη . Ο ερευνητής Jie Zhou, από το Brighan και το Γυναικολογικό Νοσοκομείο στη Βοστόνη, δήλωσε:

«Θέλαμε να μάθουμε αν υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που να επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της κατάθλιψης μετά τον τοκετό που μπορούν να αποφευχθούν προκειμένου να βελτιωθεί η σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών».

Δείτε ακόμη: Μαμά έγινε viral στο facebook όταν έδειξε σε φωτογραφίες το τι πραγματικά συμβαίνει στην επιλόχεια κατάθλιψη

Πρόσθεσε ότι, ενώ παραμένει ασαφές για ποιο λόγο η γέννηση των μωρών το χειμώνα ή την άνοιξη έχει ένα θετικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να συνδεθεί με  “την απόλαυση των εσωτερικών δραστηριοτήτων της εποχής της μητέρας με το νεογέννητο”.

Οι γυναίκες που γεννούν το χειμώνα είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με μια έρευνα

”Έχουμε κάποιες θεωρίες. Ο τοκετός περιορίζει τις μητέρες στις εσωτερικές δραστηριότητες με το νεογέννητο τους και αυτό γίνεται πιο φυσικά για τις γυναίκες το χειμώνα. Οι γιορτές την εποχή του χειμώνα είναι επίσης πολύ διασκεδαστικές. Η λογοτεχνία έχει συνδέσει επίσης την επιλόχεια κατάθλιψη με τη βιταμίνη D. Τα αποθέματα της βιταμίνης D μπορούν να εξαντληθούν μέσα σε λίγους μήνες χωρίς τα κατάλληλα συμπληρώματα ή την έκθεση στον ήλιο.”.

Ο χειμώνας μπορεί να είναι μελαγχολικός για πολλούς , αλλά μια νέα έρευνα δείχνει οτι μπορεί να είναι η καλύτερη εποχή για τις νέες μανούλες.

Δείτε ακόμη: Έγκυος γυναίκα βλέπει στον υπέρηχο έναν «άγγελο» να προσέχει την αγέννητη κόρη της!!!-ΦΩΤΟ

Επίσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που έκαναν νωρίς παιδί ήταν πιο πιθανό να πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη και άλλοι παράγοντες της είναι  η διάρκεια της εγκυμοσύνης,η λήψη επισκληριδίου ή μη και ο δείκτη μάζας του σώματος.

Δείτε ακόμη: H επιλόχεια κατάθλιψη και οι συνέπειές της στο παιδί

Επιλόχεια κατάθλιψη: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η επιλόχεια κατάθλιψη (PND) μπορεί να κυμαίνεται από μια ήπια περίοδο διαταραχής διάθεσης μετά τη γέννηση ενός παιδιού σε μια σοβαρή και συνεχιζόμενη κατάθλιψη. Προκύπτει από ένα συνδυασμό ορμονικών αλλαγών, ψυχολογικών προσαρμογών και κόπωσης. Τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται στην «κανονική» κατάθλιψη, όπως:

  • Το άτομο αισθάνεται άσχημα, βουρκώνει χωρίς κάποιο προφανή λόγο.
  • Το άτομο δεν μπορεί να χαρεί ή να απολαύσει την έλευση του μωρού.
  • Νεύρα με την οικογένεια, τους φίλους ή το νέο μωρό.
  • Πρόσθετες διαταραχές ύπνου (εκτός από αυτές που προκαλούνται από το μωρό).
  • Αυξημένα επίπεδα άγχους .
  • Αίσθημα ανικανότητας.
  • Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξουν αυτοκτονικές σκέψεις

Μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε επίσης ότι οι άνδρες μπορούν επίσης να υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη , με έναν στους 25 νέους μπαμπάδες να υποφέρουν από κατάθλιψη τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

womansday.com

Close