Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της νηστείας
 Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα. Πολλοί είναι οι πιστοί που διατηρούν τα έθιμα και νηστεύουν κατά το σαρανταήμερο αυτό.

Όμως πέρα από τα πνευματικά οφέλη,η νηστεία κρύβει και κάποιους κινδύνους για την υγεία μας,εάν δεν εκτελείται μέσα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής όπως αδυναμία, πονοκεφάλους, ζαλάδες, απώλεια μυϊκής μάζας και ανεξέλεγκτη έκλυση τοξικών ουσιών στο αίμα.

υγεια

Η έλλειψη ζωικών προϊόντων από τη διατροφή μας κατά την διάρκεια της νηστείας,είναι πιθανόν να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου,καθώς ο σίδηρος που υπάρχει στα νηστίσιμα τρόφιμα  απορροφάται πιο δύσκολα .

Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο καταναλώστε  πράσινα φυλλώδη λαχανικά,όπως  η σόγια, το σπανάκι, οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια.Επίσης από το διατροφολόγιο σας δεν πρέπει να λείπουν τα  δημητριακά, το ψωμί, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. Πίνοντας ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού μετά από κάθε γεύμα αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου.

υγεια

 

Ακόμη ένας πιθανός κίνδυνος κατά την περίοδο της νηστείας είναι η αύξηση του βάρους που οφείλεται στα πλούσια σε λίπη νηστίσιμα τρόφιμα,όπως η ταραμοσαλάτα,  οι ξηροί καρποί και ο χαλβάς.

Για την αποφυγή της αύξησης του βάρους κατά την περίοδο της νηστείας θα πρέπει  να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά, να καταναλώνουμε πολλά ενδιάμεσα μικρογεύματα,να αποφεύγουμε τις υπερβολική κατανάλωση των παραπάνω προϊόντων και  να πίνουμε άφθονο νερό.

υγεια

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε και στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα,που αυξάνονται από την υπερκατανάλωση  ζυμαρικών, ψωμιού και ελαιόλαδου.

Τέλος προτιμάμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο,προς αποφυγήν έλλειψης του από τον οργανισμό, όπως αμύγδαλα, φασόλια, μπρόκολο, σπανάκι και μαύρο ψωμί.

Φυσικά η νηστεία προσφέρει και μεγάλα οφέλη στον οργανισμό μας αφού  μειώνονται τα κορεσμένα ζωικά λίπη με αποτέλεσμα να πέφτουν  τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκερίδιων στο αίμα.Επίσης η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα.

Τρόφιμα πλούσια σε Ω3 όπως καρύδια, φασόλια,ψωμί,  δημητριακά,ζυμαρικά,τόνος και σολωμός μειώνουν την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την διάθεση  και  μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου Ι.

υγεια

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως κατά την περίοδο της νηστείας,μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να μην βλάψουμε τον οργανισμό μας και να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα με ευλάβεια μεν αλλά και με ασφάλεια δε.

Σύνταξη επιμέλεια άρθρου Daddy-Cool

Περισσότερα άρθρα για την υγεία θα βρείτε εδώ

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close