Οστεοπόρωση: παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και θεραπεία

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια των οστών που προκαλεί στους πληγέντες αδύναμα οστά τα οποία είναι πολύ εύθραυστα. ο οστικός ιστός συνεχώς διασπάται και να αντικαθίσταται γιατί είναι ένας ζωντανός ιστός. Αλλά όταν κάποιος πάσχει από οστεοπόρωση, η δημιουργία νέου οστού απλά δεν μπορεί να συμβεί όταν διασπάται το παλαιό οστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με οστεοπόρωση και να έχουν οστά τόσο αδύναμα και εύθραυστα τα οποία μπορούν να σπάσουν κατά τη διάρκεια μιας απλής πτώσης, ή ακόμη και με μικρές κινήσεις, όπως ένα σκύψιμο.

Η νόσος προσβάλλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες όλων των φυλών, αλλά είναι πιο συχνή στις γυναίκες λευκής και ασιατικής καταγωγής μετά την εμμηνόπαυση. Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί, όμως. Το WebMD σημειώνει ότι με τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και άσκησης, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο της εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Δείτε ακόμη: Πόσο ασβέστιο χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία (πίνακας)

Παράγοντες κινδύνου

Ενώ η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί,υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως το φύλο η ηλικία σας, που σας βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι επιλογές του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις πιθανότητές σας για την ανάπτυξη της ασθένειας των οστών, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσετε, που κυμαίνεστε!

οι παράγοντες κινδύνου οστεοπόρωσης εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
Αμετάβλητοι Κίνδυνοι

– Φύλο: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση.
– Ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος για οστεοπόρωση αυξάνεται.
– Οικογενειακό ιστορικό: . Έχοντας οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης σας βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου
– Σκελετός σώματος : Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έχουν μικρότερο σκελετό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση, επειδή μπορεί να έχουν μικρότερη οστική μάζα.

Ορμόνες

– Η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν πάρα πολύ ή πολύ λίγο, ορισμένες ορμόνες.
– Για τις γυναίκες, τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων,τα οποία εμφανίζονται συνήθως κατά την εμμηνόπαυση, τις βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
– Για τους άνδρες, η σταδιακή μείωση της τεστοστερόνης,όσο γερνούν μπορεί επίσης να προκαλέσει την οστεοπόρωση.
– θυρεοειδή προβλήματα, όπως και η πάρα πολύ ορμόνη του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας.
– υπερδραστηριότητα του παραθυρεοειδούς και των επινεφριδίων, έχει επίσης συνδεθεί με την οστεοπόρωση.

Δείτε ακόμη:Προσθέστε μια κουταλιά από αυτό το μείγμα στα ροφήματα σας και πείτε αντίο για πάντα στον πόνο των αρθρώσεων!

Διατροφή

– Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου στη διάρκεια της ζωής μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.
– Διατροφικές διαταραχές βάζουν επίσης τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης επειδή οι κατάλληλες θρεπτικές ουσίες δεν περνούν στα οστά.
– Γαστρεντερική χειρουργική επέμβαση, η οποία μειώνει το μέγεθος του στομάχου, περιορίζει την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που μπορεί να απορροφηθεί.

Στεροειδή και μερικά φάρμακα

– Η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων έρχεται σε επαφή με το τρόπο που το σώμα σας ανοικοδομεί  τα οστά σας.
– Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το καρκίνο και των απορρίψεων των μεταμοσχεύσεων  μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Οι επιλογές του τρόπου ζωής

– εκείνους που δεν είναι ενεργοί και οι οποίοι ξοδεύουν πολύ χρόνο στο να κάθονται έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπόρωσης.
– Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει στον κίνδυνο.
– Ο καπνός του καπνίσματος προκαλεί ασθενέστερα οστά.

Δείτε ακόμη:Δώσε τέλος στον πόνο στις αρθρώσεις μέσα σε 7 μέρες με αυτή την απίστευτη συνταγή με 1 υλικό!

Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν οστεοπόρωση μέχρι να πάθουν ένα κάταγμα. Αλλά υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορεί να σας ειδοποιήσουν

Συμπτώματα
– Οσφυαλγία
– Μια σταδιακή απώλεια ύψους και η κακή στάση του σώματος
– Τα κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, στον καρπό ή στο ισχίο

Μειώστε τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης

Ενώ η οστεοπόρωση μπορεί να συνδέεται με το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό σας  ακόμη και με το σωματότυπό σας, η μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης με:

– Τις σωστές ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία των οστών.
– Η άσκηση, η οποία είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος για τη βελτίωση της αντοχής των οστών, ακόμη και την αργή απώλεια οστικής μάζας. Να συνδυάζετε ασκήσεις ενδυνάμωσης με ασκήσεις με βάρη.

Θεραπεία

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με οστεοπόρωση, υπάρχουν μια σειρά από φάρμακα και θεραπείες για να βοηθήσουν στη διαχείριση της νόσου. Ανάλογα με το πόσο μακριά η οστεοπόρωση έχει προχωρήσει, μπορεί να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, αλλά αν είναι ακόμα νωρίς, ο γιατρός σας μπορεί να επικεντρωθεί σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης
– Διφωσφονικά: Αυτά  είναι φάρμακα πρόληψης της οστικής απώλειας και χρησιμοποιούνται από άνδρες και γυναίκες με οστεοπόρωση.
– Ορμονική θεραπεία: Αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της οστεοπόρωσης επειδή οι ορμόνες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. Στις γυναίκες μπορούν να δοθούν  οιστρογόνα, για παράδειγμα, αλλά είναι σημαντικό να το συζητήσετε διεξοδικά με το γιατρό σας, γιατί τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιπλοκές όπως θρόμβους στο αίμα .
– Διαιτητικές αλλαγές: Αυτές περιλαμβάνουν την προσθήκη περισσότερου ασβεστίου και βιταμίνης D στη διατροφή σας.
– Άσκηση : Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί  να βοηθάει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και στην αργή απώλεια της οστικής μάζας.

Πηγή:remedydaily

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close