Τρέχει η μύτη σας αίμα; Δείτε τι δεν πρέπει να κάνετε...

Σε κανένα δεν αρέσει να τρέχει αίμα από την μύτη του. Πολλές φορές η ρινορραγία  μπορεί να συμβεί σε ακατάλληλες στιγμές και είναι δύσκολο να την σταματήσουμε. Σε κάτι τέτοιες στιγμές βάζουμε χαρτομάντιλο στην μύτη, προκειμένου να ελέγξουμε την αιμορραγία, ελπίζοντας να μην γεμίζουμε το χώρο με αίμα.

Τι προκαλεί όμως τη ρινορραγία; Η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα φάρμακα και ο ξηρός αέρας που αναπνέετε μπορούν να συμβάλουν στο πρόβλημα. Εάν έχετε συχνές ρινορραγίες, επισκεφτείτε το γιατρό σας προκειμένου να μάθετε την αιτία. Εν τω μεταξύ, την επόμενη φορά που θα έχετε ρινορραγία, θυμηθείτε αυτά τα dos και don’ts προκειμένου να μπορέσετε να την διαχειριστείτε..

Dos ( Τι πρέπει να κάνετε)

1. Γείρετε προς τα εμπρός. Εάν υποφέρετε από μια ρινορραγία, η Κλινική Mayo συνιστά να βρίσκεστε σε αυτή τη θέση. Έτσι θα αποφευχθεί η προσθήκη μεγαλύτερης πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη σας. Αν γείρετε προς τα εμπρός, δεν θα καταλήξετε να καταπιείτε το αίμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σε κάποια άτομα ναυτία.

2. Αποσυμφορητικό  σπρέι. Το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν συνιστά να ψεκάζετε με ένα ρινικό αποσυμφορητικό όπως το Afrin nasal spray στην πλευρά που αιμορραγεί. Το Afrin περιέχει οξυμεταζολίνη που μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει η αιμορραγία.

3. Πιέστε την μύτη. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πιάσετε τη μύτη σας για 10 λεπτά . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια παγοκύστη προκειμένου να βοηθήσετε να  τα αιμοφόρα αγγεία να περισταλλούν.

4. Αλείψτε βαζελίνη. Μια καλή προληπτική συμβουλή που προσφέρει το WebMD είναι να αλείψετε το εσωτερικό της μύτης σας με βαζελίνη. Αυτό κρατά τον ιστό υγρό έτσι δεν είναι επιρρεπείς στην αιμορραγία.

Dont’s (Τι δεν πρέπει να κάνετε)

1. Να βάλετε στη μύτη  βαμβάκι. Το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπενθυμίζει στους ανθρώπους να αποφεύγουν να βάζουν βαμβάκι στη μύτη τους ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό συχνά  κάνει την αιμορραγία χειρότερη.

2. Σηκώνετε το κεφάλι. Μην ανυψώνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σας κάνει να καταπιείτε το αίμα. Σε πολλούς αυτό μπορεί να τους προκαλέσει αναγούλα ή εμετό γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εκ νέου αιμορραγία στη μύτη.

3. Να ασκήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα. Επειδή η έντονη σωματική δραστηριότητα αυξάνει την αρτηριακή πίεση, το WebMD συνιστά να μην κάνετε καθόλου μέχρι να θεραπευτεί πλήρως η μύτη. Το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν συνιστά στην πραγματικότητα να περιμένετε δύο εβδομάδες πριν κάνετε κάποια “βαριά” άσκηση ή εργασία όπως ας πούμε να βάλετε ηλεκτρική σκούπα.

Το να σταματήσετε την ρινορραγία αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι γνώση και υπομονή!!

Πηγή: remedydaily.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close