13 εύκολες ασκήσεις yoga για να απαλλαγείτε από τις ορμόνες του στρες!

Μήπως θέλετε να απομακρύνετε το στρες από τη ζωή σας; Αν ναι τότε αυτή είναι η σωστή λύση για εσάς. Διαβάστε το άρθρο και μάθετε βήμα-προς-βήμα οδηγίες για το πώς να εκτελέσετε 13 ασκήσεις yoga που θα σας ανακουφίσουν από το στρες και θα ωφελήσουν την υγεία σας.

1.Στάση παιδιού

Γονατίστε στο χαλί με τα πόδια ενωμένα, και καθίστε πίσω στις φτέρνες σας. Πηγαίνετε προς τα εμπρός τοποθετώντας το στήθος σας προς τους μηρούς, με το πρόσωπο σας να κοιτά στο πάτωμα.

Φέρτε τους ώμους σας προς τα εμπρός ξεκουράζοντας τα χέρια, και βάλτε τις παλάμες σας δίπλα στα πόδια. Κρατήστε 5 αναπνοές.

Πώς θα σας ηρεμήσει:

Αυτή η στάση θα ηρεμήσει το μυαλό και θα σας ανακουφίζει από το άγχος . Επίσης, είναι ευεργετική για το νευρικό και το λεμφικό σύστημα.

2.Στάση γέφυρα

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και ακριβώς πάνω από τις πτέρνες. Τοποθετήστε τα χέρια στο πλάι, με τις παλάμες προς τα κάτω. Εκπνεύστε, και έπειτα πιέστε τα πέλματα στο πάτωμα ενώ υψώνετε τους γοφούς σας. Σφίξτε τα χέρια κάτω από την μέση σας και πιέστε τους βραχίονες προς τα κάτω, υψώνοντας τους γοφούς μέχρι οι μηροί σας να είναι παράλληλα με το πάτωμα, και φέρτε το στήθος προς το σαγόνι. Κρατήστε για 4-8 αναπνοές, και εκπνεύστε, κυλήστε τη σπονδυλική στήλη πίσω στο πάτωμα.

Πώς θα σας ηρεμήσει:

Αυτή η στάση τεντώνει απαλά τα πόδια και την πλάτη, μειώνοντας έτσι την κούραση, το άγχος, την αϋπνία, τους πονοκεφάλους και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

3. Όρθια έκταση στο πλάι

Ενώ είστε όρθιοι, εκπνεύστε προς τα εμπρός και λυγίστε τα γόνατά σας αρκετά ώστε να φέρετε τις παλάμες σας στο πάτωμα με το κεφάλι σας να πιέζεται ενάντια στα πόδια

Νιώστε το τέντωμα της σπονδυλικής στήλης σε αντίθετες κατευθύνσεις, ενώ θα τραβάτε το κεφάλι σας  προς τα κάτω και, στη συνέχεια, πιέστε ώστε να σηκωθούν οι γλουτοί σας εμβαθύνοντας το τέντωμα.

Κρατήστε για 4-8 αναπνοές, και στη συνέχεια, λυγίστε τα γόνατα, εισπνεύστε με τα χέρια σας σε πλάγια θέση και στη συνέχεια επιστρέψτε τα χέρια και τον κορμό σας πίσω στην όρθια θέση.

Δείτε ακόμη: 4 χαλαρωτικές στάσεις της yoga που θα σας κάνουν να κοιμάστε καλύτερα

4. Στάση Eagle 

Σταθείτε με τα πόδια σας παράλληλα περίπου στο άνοιγμα των ισχίων. Λυγίστε τα πόδια σας ελαφρώς. Σταθείτε στο δεξί σας πόδι, σηκώστε το αριστερό σας πόδι και τον αριστερό σας μηρό πάνω από το δεξί. Αφήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας να φτάσουν κάτω αγγίζοντας το πάτωμα, αν είναι δυνατόν.

Τεντώστε τα χέρια σας μπροστά και  σταυρώστε το δεξί σας χέρι πάνω από τον αγκώνα του αριστερού σας χεριού. Λυγίστε και τους δύο αγκώνες ενώνοντας τις παλάμες σας μαζί με τους πήχεις μπροστά από το στήθος.

Προσπαθήστε να έχετε το βλέμμα σας επικεντρωμένο στους αντίχειρες σας. Κρατήστε την στάση αυτή για ένα λεπτό και στη συνέχεια χαλαρώστε τα χέρια και τα πόδια σας. Επαναλάβετε την ίδια άσκηση και από την άλλη πλευρά.

Πώς θα σας ηρεμήσει:

Αυτή η στάση βελτιώνει την εστίαση, την ισορροπία και ανακουφίζει από την ένταση στους ώμους, τα πόδια και την πλάτη.

Αυτή η στάση θα ηρεμήσει το μυαλό και θα σας ανακουφίζει από το άγχος . Επίσης, είναι ευεργετική για το νευρικό και το λεμφικό σύστημα.

5.Στάση της σωρού

Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας μαζί, αλλά να μην έρχονται σε επαφή, τα χέρια στο πλάι και τις παλάμες να είναι προς τα επάνω.

Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά και το πρόσωπο χαλαρό και αναπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά. Κρατήστε τη θέση για 3 έως 5 λεπτά.

Πώς θα σας ηρεμήσει:

Αυτή η στάση χαλαρώνει το σώμα σας και μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση βαθιάς ανάπαυσης που θα επιβραδύνει την αναπνοή σας, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και ηρεμώντας το νευρικό σύστημα.

Δείτε ακόμη: Aποκτήστε επίπεδο στομάχι με 4 απλές ασκήσεις yoga

6.Στάση εκτεταμένου τριγώνου

Ξεκινήστε από όρθια θέση, ενώ εκπνέετε, απλώστε τα πόδια και τοποθετήστε 1.2 m το ένα από το άλλο. Τεντώστε τα χέρια σας στο πλάι με τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω. Γυρίστε το δεξί σας πόδι σε γωνία 90 μοιρών και στρέψτε το αριστερό πόδι προς στα δεξιά. Σφίξτε τους μυς των μηρών σας, και γυρίστε το δεξιό μηρό προς τα έξω. Λυγίστε το σώμα προς το δεξί πόδι. Στρίψτε το σώμα προς τα αριστερά. Πιέστε το αριστερό γοφό προς τα εμπρός, ενώ επιμηκύνετε τον κόκκυγα προς τη φτέρνα. Κρατήστε το δεξί σας χέρι στον αστράγαλο, τη κνήμη, ή το πάτωμα και τεντώστε το αριστερό χέρι προς το ταβάνι. Ισιώστε το κεφάλι σας ή στρίψτε το προς τα αριστερά. Κρατήστε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα

Πώς θα σας ηρεμήσει:

Αυτή η στάση είναι εξαιρετική, καθώς ανακουφίζει από το άγχος. Επίσης βελτιώνει την πέψη και μειώνει τα συμπτώματα του άγχους, της ισχιαλγίας και της οστεοπόρωσης.

7. Στάση με τα πόδια πάνω στον τοίχο

Καθίστε με τους γοφούς στον τοίχο βάζοντας ένα ρολό στην πλάτη σας, και έχοντας και τα πόδια πάνω στον τοίχο.Θα πρέπει να βάλετε τους γοφούς σας όσο το δυνατόν περισσότερο πάνω στον τοίχο και να κρατήσετε αυτή τη στάση για 5 λεπτά.

Σημείωση: Θα πρέπει να αποφύγετε αυτή την στάση, αν έχετε γλαύκωμα .

Πώς θα σας ηρεμήσει:

Αυτή η στάση είναι καλή, γιατί ανανεώνει το αίμα και τη λέμφο πίσω στην περιοχή της καρδιάς.

8.Στάση του σκύλου

Καθίστε  στα τέσσερα με τα πόδια και τα γόνατά σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Ανοίξτε στο ίδιο πλάτος και τα χέρια και τεντώστε τα δάχτυλα. Πιέζοντας αποκλειστικά με τα χέρια, σηκώστε τα γόνατα από το πάτωμα και τεντώστε τα πόδια. Περπατήστε με τα χέρια προς τα εμπρός για μερικά εκατοστά έως ότου το σώμα να δημιουργήσει με το πάτωμα ένα ισοσκελές τρίγωνο. Πιέστε τους μηρούς σας σαν να προσπαθείτε να σπρώξετε τον τοίχο πίσω σας. Ανεβοκατεβάστε τις φτέρνες σας στο πάτωμα (μία να πατούν το στρωματάκι και μία όχι). Τώρα χαλαρώστε το κεφάλι και τον λαιμό και αφήστε τους ώμους να κυλήσουν προς τα πόδια. Πάρτε βαθιές αναπνοές. Παραμείνετε σε  αυτή τη στάση για 1 λεπτό. Και έπειτα επιστρέψτε στην αρχική σας θέση.

Πώς θα σας ηρεμήσει:

Αυτή η στάση ηρεμεί το σώμα αλλά και το μυαλό

9.Στάση Γάτας

Ξεκινήστε καθισμένοι στα τέσσερα, εκπνεύστε και στη συνέχεια τραβήξτε την κοιλιά σας προς την σπονδυλική στήλη και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση με το κεφάλι σας προς το πάτωμα, χωρίς να ακουμπά το πηγούνι στο στήθος σας.

Πώς θα σας ηρεμήσει:

Αυτή η στάση καταπραΰνει και τεντώνει το κάτω μέρος της πλάτης αλλά και τη σπονδυλική στήλη.

Δείτε ακόμη: Κανε τους κοιλιακούς σου πέτρα με yoga : video

10.Στάση Δελφίνι

Ξεκινήστε καθισμένοι στα τέσσερα, χαμηλώνοντας τους πήχεις στο πάτωμα, τοποθετώντας τα δάχτυλα των ποδιών κάτω και σηκώστε τους γοφούς προς το ταβάνι.

Τοποθετήστε τα χέρια σας στο πλάτος των ώμων με τα δάκτυλα σε έκταση. Πιέστε τους πήχεις, τα δάχτυλα και τις παλάμες στο πάτωμα και πιέστε τους γοφούς προς τα πίσω, διατηρώντας τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία θέση. Κρατήστε τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων με τα δάχτυλα των ποδιών προς τα εμπρός και πιέστε τις φτέρνες στο πάτωμα.

Πώς θα σας ηρεμήσει:

Αυτή η στάση είναι σημαντική για το τέντωμα των ώμων, του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης.

11.Η εύκολη στάση

Επεκτείνετε τα πόδια στο μπροστινό μέρος του σώματος και καθίστε σε ευθεία θέση, διπλώνοντας τα γόνατα, βάζοντας το κάθε πόδι στο αντίθετο γόνατο διπλώνοντας τα πόδια σας προς το κορμό. Τοποθετήστε τα χέρια στα γόνατα, με τις παλάμες προς τα κάτω.

Ζυγίστε ομοιόμορφα το βάρος, ευθυγραμμίζοντας το κεφάλι, τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη, και στη συνέχεια κοιτάξτε μπροστά με χαλαρό βλέμμα.

Κρατήστε τη στάση για 1 λεπτό και στη συνέχεια, αφήστε τη και αλλάξτε πλευρά στα σταυρωμένα πόδια.

Πώς θα σας ηρεμήσει

Αυτή η στάση προωθεί την εσωτερική ηρεμία σας και ανοίγει επίσης τους γοφούς σας, αυξάνοντας περαιτέρω την ηρεμία σας.

12.Η στάση της αγελάδας

Ξεκινήστε καθισμένοι στα τέσσερα και εισπνεύστε καθώς η κοιλιά σας θα πέφτει προς το χαλί. Σηκώστε το πηγούνι και το στήθος σας, έχοντας το βλέμμα σας στο ταβάνι . Διευρύνετε τις ωμοπλάτες και τραβήξτε τους ώμους μακριά από τα αυτιά.

Πώς θα σας ηρεμήσει:

Αυτή η στάση ζεσταίνει απαλά τη σπονδυλική στήλη, μειώνοντας το στρες και στέλνει μήνυμα στα όργανα, δημιουργώντας έτσι συναισθηματική ισορροπία.

13. Εκτάσεις προς το γόνατο

Ξεκινήστε με τα πόδια σας σε έκταση. Λυγίστε το αριστερό πόδι, φέρνοντας το πέλμα του ποδιού στο άνω εσωτερικό του δεξιού μηρού, ενώ το αριστερό γόνατο θα πρέπει να το ξεκουράζετε στο πάτωμα

Τοποθετήστε και τα δύο χέρια στην κάθε πλευρά του δεξιού ποδιού και στη συνέχεια εισπνεύστε, στρίβοντας προς το εκτεταμένο πόδι . Εκπνεύστε και διπλώστε προς τα εμπρός . Κρατήστε για 5 αναπνοές και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Πώς θα σας ηρεμήσει:

Αυτή η στάση είναι εξαιρετική για την ανακούφιση της ήπιας κατάθλιψης , του άγχους, των πονοκεφάλων και ηρεμεί και τον εγκέφαλο.

 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close