τι-κάνουμε-όταν-στο-παιδί-δεν-αρέσει-το-δώρο-που-πήρε-

Μπορεί να βάλαμε όλη μας την…τέχνη για το δώρο του Άγιου Βασίλη στο παιδί, όμως όταν το είδε μόνο που δεν έβαλε τα κλάματα. Γιατί αντιδρούν έτσι τα παιδιά; Είναι κακομαθημένα; Πώς θα τα βοηθήσουμε να μην γίνονται αχάριστα στα δώρα που τους παίρνουμε;

Οι γονείς και οι συγγενείς βάζουν κάθε χρόνο όλη την μαεστρία τους για να εντυπωσιάσουν τα παιδιά με τα δώρα που θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης! Παρόλα αυτά δεν έχει τύχει λίγες φορές, να δουν τα δώρα τους τα παιδιά και αντί να χαρούν να στεναχωρηθούν και να πουν φωναχτά “δεν μ’ αρέσει, θέλω άλλο”.

Γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται έτσι; Είναι κακομαθημένα; Κάναμε εμείς κάτι λάθος και έγιναν κάπως…αχάριστα ή είναι φυσιολογικό; Πώς θα τα μάθουμε να μην είναι αχάριστα και να δείχνουν ευγνωμοσύνη στα δώρα που τους παίρνουμε εμείς και όσοι τα αγαπάνε; Διαβάστε παρακάτω:

 

Άγιος Βασίλης: Τελικά κάνει καλό στα παιδιά να πιστεύουν ή όχι; Ψυχολόγος συμβουλεύει

 

Όταν ήμουν 6 χρονών η αδερφή μου, η οποία τότε είχε πατήσει τα 30, μου έφερε στο σπίτι έναν τεράστιο λούτρινο αρκούδο, χρωματιστό και πανάκριβο. Από ότι μου είπε αργότερα, ήταν από τα πρώτα λούτρινα αρκουδάκια σε τέτοιο μέγεθος που είχαν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.

Όταν τον είδε, σκέφτηκε να ξοδέψει ένα μεγάλο ποσό, μόνο για ένα παιχνίδι, έτσι ώστε να με ευχαριστήσει. Παράλληλα πήρε ένα πιο φθηνό παιχνίδι, νομίζω κάτι σαν φρυγανιέρα, στη συνομήλικη ξαδέρφη μου, για να μη ζηλέψει!

Όταν λοιπόν ανοίξαμε τα δώρα μας η ξαδέρφη μου ξετρελάθηκε με το δικό της παιχνίδι κι εγώ μόνο που δεν έβαλα τα κλάματα. Πίστεψα ότι της ξαδέρφης μου ήταν πιο ωραίο και εμένα δε με σκέφτηκε. Στεναχωρήθηκε πολύ η αδερφή μου εκείνη τη μέρα.

 

Οι μαμάδες βρήκαν το μέρος που τα παιδιά θα τους εξομολογηθούν τα πάντα

 

Όμως χωρίς να ξέρω πόσο κοστίζει ή πόσο τη στεναχώρησα αυτός ο λούτρινος αρκούδος λίγες μέρες μετά μου έγινε απαραίτητος. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ χωρίς αυτόν και 20 χρόνια μετά, ακόμα τον έχω. Όταν μετακόμισα σε άλλη πόλη ήταν το μόνο παιχνίδι που ήθελα να πάρω μαζί μου, κι ας είχα φτάσει 18.

τι-κάνουμε-όταν-στο-παιδί-δεν-αρέσει-το-δώρο-που-πήρε-

Photo via: Pinterest

Και μπορεί πλέον να έχει σπασμένη μύτη, ξεθωριασμένα μάτια και μία γούνα μαδημένη και θαμπή αλλά αυτός ο αρκούδος παραμένει ακόμη απαραίτητος για μένα, στον ύπνο. Τα έβγαλε τα λεφτά του λοιπόν και η αδερφή μου νιώθει και σήμερα υπέροχα στην ιδέα ότι μία δική της επιλογή με ξετρέλανε τόσο.

Όσο για την φρυγανιέρα; Η τύχη της αγνοείται! Γιατί τα παιδιά αντιδρούν έτσι όταν τους παίρνουμε ένα δώρο που δεν είναι αυτό που φαντάστηκαν; Είναι κακομαθημένα; Λοιπόν, ένα παιδί δεν είναι ούτε κακομαθημένο, ούτε καν αχάριστο.

 

Όταν το παιδί έχει ψυχοσωματικά: Έκζεμα, βρέξιμο κρεβατιού, πόνοι στο στομάχι

 

Απλά όπως οι μεγάλοι έτσι κι εκείνα, έχουν προσδοκίες. Ακόμη κι αν τους πάρετε αυτό που ζήτησαν, μπορεί αλλιώς να το φανταζόντουσαν και αλλιώς να τους ήρθε. Δεν μπορούν να διαχειριστούν την μη ολοκλήρωση της προσδοκίας τους και τους δημιουργείται αυτομάτως ένα αίσθημα κενού και αδικίας.

Φυσικά δεν ξέρουν ούτε την αξία των χρημάτων ούτε πότε πρέπει να είναι ευγενικά και πότε όχι. Δεν χρειάζεται λοιπόν να νιώθετε άβολα. Γιατί μπορεί η πρώτη αντίδραση του παιδιού να είναι απογοητευτική αλλά στη συνέχεια να λατρέψει αυτό που του πήρατε.

τι-κάνουμε-όταν-στο-παιδί-δεν-αρέσει-το-δώρο-που-πήρε-

Photo via: mama365.gr

Όταν λοιπόν το παιδί αντιδράσει έτσι εσείς μπορείτε να του πείτε φράσεις όπως “φαντάζεσαι η γιαγιά να σου πάρει κάτι τελείως διαφορετικό;”, “έλα να δούμε μαζί τί κάνει αυτό το δώρο”. Μπορείτε ακόμα και να φωνάξετε τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας να περιεργαστούν το παιχνίδι του.

 

Πώς θα επιλέξουμε τα σωστά κινούμενα σχέδια για τα παιδιά;

 

Κατά προτίμηση τα παιδιά αυτά να είναι μεγαλύτερα σε ηλικία για να καταλάβουν ότι το κάνετε για να νιώσει το παιδί καλύτερα και όχι γιατί τα δικά τους δώρα δεν είναι τόσο εντυπωσιακά. Αν το παιδί δει το θαυμασμό στα μάτια των υπολοίπων θα ξεκινήσει τα βλέπει και το δικό του παιχνίδι κάπως διαφορετικά.

τι-κάνουμε-όταν-στο-παιδί-δεν-αρέσει-το-δώρο-που-πήρε-

Photo via: mothersblog.gr

Γενικά θα πρέπει μέσα από τη συμπεριφορά μας όταν δεχόμαστε εμείς ένα δώρο αλλά και μέσα από συζητήσεις με το παιδί, να το κάνουμε να καταλάβει την αξία της κίνησης και όχι του αντικειμένου. Όσο μεγαλώνει θα ξεκινήσει να ξεπερνάει αυτό το αίσθημα της απογοήτευσης.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close