Συνταγή για κρεατόπιτα με τα Χριστουγεννιάτικα περισσεύματα. Δοκιμάστε τη Χανιώτικη κρεατόπιτα ή αλλιώς κρεατότουρτα που παραδοσιακά φτιάχνεται με ζυγούρι, χανιώτικη μυζήθρα και μπόλικο δυόσμο αλλά εμείς θα τη δοκιμάσουμε με χοιρινό, κοτόπουλο ή ό,τι κρέας μας περίσσεψε από το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Φτιάχνεται με σπιτικό φύλλο και θα γίνει η αγαπημένη σας, ενώ δε θα χρειαστεί να πετάξετε τίποτα! Μία συνταγή της φίλης μας Αργυρώ Κονσολακη,
- κοτόπουλο Όσο μας περίσσεψε
- γαλοπουλα Όσο μας περίσσεψε
- χοιρινο Όσο μας περίσσεψε
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- δυοσμος 6-7 πρέζες
- μυζήθρα 300 γραμμάρια Χανιώτικη
Υλικά
- Γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμμάρια
- φυτίνη 2 κουταλιές της σούπας λιωμένη
- μπέικιν πάουντερ 1/2 φακελάκι
- αλατι 1 πρέζα
- νερό 1/2 λίτρο περίπου
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 600-700 γραμμάρια
Για το φύλλο
- αυγα 1
Για το άλειμμα
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Πιτάκια από τα Χριστουγεννιάτικα περισσεύματα
Αν σας περίσσεψε χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα ή άλλα κρέατα από την Πρωτοχρονιά, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την πεντανόστιμη κρεατόπιτα από την Κρήτη. Χανιώτικη κρεατόπιτα ή αλλιώς κρεατότουρτα που κανονικά φτιάχνεται με ζυγούρι αλλά εμείς σήμερα θα την γεμίσουμε με ό,τι κρέας μας περίσσεψε από τις Γιορτές.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την κρεατόπιτα με τα Χριστουγεννιάτικα περισσεύματα:
Αύριο είμαστε καλεσμένοι σε φίλους και αποφάσισα να φτιάξω για να κρατάω μία Χανιώτικη κρεατόπιτα. Κρεατότουρτα όπως τη λέμε εδώ. Θα την ψήσω αύριο βέβαια, για να είναι ζεστή…Με ζυγούρι, χανιώτικη μυζήθρα και μπόλικο δυόσμο για άρωμα. Έχει μία διαδικασία, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Ελπίζω να έγινε νόστιμη. Θα δούμε αύριο το μεσημέρι…
Εκτέλεση για την κρεατόπιτα με τα Χριστουγεννιάτικα περισσεύματα
Υπό κανονικές συνθήκες, βράζουμε το ωμό ζυγούρι και το αφήνουμε να κρυώσει ενώ κρατάμε τον ζωμό που έβρασε την άκρη. Στην προκειμένη, θα μεταπηδήσουμε αυτό το βήμα και θα περάσουμε κατευθείαν στο μαρινάρισμα.
Παίρνουμε το κρέας που μας περίσσεψε και το μαρινάρουμε με αλάτι, πιπέρι (αν χρειάζεται) και δυόσμο. Βάζουμε το κρέας στην άκρη και ξεκινάμε την ζύμη. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι, την λιωμένη φυτίνη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ανακατεύουμε μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά. Αντί για τον ζωμό του κρέας που έβρασε, σε αυτό το σημείο ξεκινάμε να βάζουμε σιγά σιγά νεράκι, δουλεύοντας το μείγμα παράλληλα. Επίσης προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να πάρουμε μία ζύμη μαλακή, εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια.
Τρουφάκια από μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Αφού η ζύμη είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε 2 μέρη. Ανοίγουμε το κάθε μέρος με τον πλάστη και στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί το οποίο το έχουμε ελαφρώς λαδώσει. Από πάνω στρώνουμε την μισή ποσότητα από την Χανιώτικη μυζήθρα και δυόσμο.
Πάνω από το τυρί βάζουμε το κρέας που μας περίσσεψε. Πάνω από το κρέας βάζουμε την υπόλοιπη μυζήθρα και επιπλέον δυόσμο. Κλείνουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και την αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και την χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα και τον φούρνο, σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω κάτω αντιστάσεις για τουλάχιστον 1 ώρα. Στα 30 λεπτά, βάζουμε αλουμινόχαρτο για να μην καεί η επιφάνεια. Απολαμβάνουμε ιδανικά ζεστή.
Tips για την κρεατόπιτα με τα Χριστουγεννιάτικα περισσεύματα
Αντί για Χανιώτικη μυζήθρα μπορείτε να βάλετε μαλακά τυριά, με απαλή γεύση και όχι πολύ αλατισμένα. Γίνεται και με αρνί, κατσίκι.
Την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ.
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα