Παραδοσιακή Σμυρνέϊκη βασιλόπιτα της Γκόλφως !Σήμερα θα δούμε πως θα φτιάξουμε παραδοσιακή Σμυρνέϊκη βασιλόπιτα από την αγαπημένη μας Γκόλφω Νικολού. Φέτος την Πρωτοχρονιά θα φάμε Σμυρνέϊκη παραδοσιακή βασιλόπιτα για να μάθουμε τις ρίζες μας αλλά και για να φάμε παραδοσιακή βασιλόπιτα.
- βουτυρο 200 γρ. λούπαρκ
- ζαχαρη 350 γρ.
- γάλα 140 γρ.
- αυγα 5 φρέσκα
- βανίλια 2
- μανταρίνι 3 κουταλάκια χυμό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 415 γρ.
- καρυδια 75 γρ. τριμμένο
- μπέικιν πάουντερ 10 γρ.
- κονιάκ 3 κουταλάκια
- μαχλέπι Μία τσιμπιά
- μαστιχα Μία τσιμπιά
- γλυκάνισος Μία τσιμπιά
- πορτοκαλι Κατά βούληση ξύσμα
Υλικά
- λευκή σοκολάτα 2
- ζάχαρη άχνη 1 κουταλιά
Για τον γλάσο
Δείτε ακόμα Βασιλόπιτα κέικ με αμύγδαλο και πορτοκάλι
Αυτή η βασιλόπιτα δεν είναι ένα κλασικό κέικ. Είναι μία ξεχωριστή συνταγή, παραδοσιακής βασιλόπιτας, με μαχλέπι, μαστίχα κα γλυκάνισο που απογειώνουν την γεύση και την μυρωδιά της! Είναι απλά υπέροχη συνταγή και αξίζει να την δοκιμάσετε. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Εκτέλεση
Στην αρχή ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τα αυγά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ μία τσιμπιά αλάτι και τα χτυπάμε σε μαρέγκα. Βάζουμε την μαρέγκα στο ψυγείο. Η μαρέγκα μου θέλουμε να είναι σφιχτή και να στέκεται. Σε ένα ξεχωριστό μπολ προσθέτουμε το βούτυρο, το οποίο θέλουμε να είναι λίγο μαλακό.
Στο ίδιο μπολ με το βούτυρο βάζουμε την ζάχαρη και χτυπάμε το μείγμα μας. Στην συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ξαναχτυπάμε το μείγμα μας. Χτυπάμε περίπου 5 λεπτά για να λιώσει η ζάχαρη καλά και προσθέτουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε και πάλι γυρνώντας παράλληλα το μπολ για να ανακατευτούν τα υλικά. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό μανταρινιού και χτυπάμε και πάλι και προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στην συνέχεια προσθέτουμε την βανίλια, μία τσιμπιά γλυκάνισο, μία τσιμπιά μαχλέπι, μία τσιμπιά μαστίχα σε σκόνη. Στο τέλος βάζουμε στο μείγμα την μαρέγκα.
Χτυπάμε το μείγμα μας για να ομογενοποιηθεί. Αφού ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ, τα τριμμένα καρύδια, το κονιάκ και χτυπάμε με το μίξερ για να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Παίρνουμε μία σπαστή φόρμα και την αλευρώνουμε. Ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα. Τοποθετούμε το κέρμα εκεί που επιθυμούμε και ψήνουμε την βασιλόπιτα στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία ώρα.
Εκτέλεση για τον γλάσο
Λιώνουμε τις λευκές σοκολάτες σε μπεν μαρί, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα λείο γλάσο. Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει και ρίχνουμε το γλάσο, χωρίς να είναι ούτε πολύ ζεστό αλλά ούτε και κρύο. Διακοσμούμε την βασιλόπιτα σύμφωνα με το γούστο μας.
Tips
Αντί για μαστίχα σε σκόνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λικέρ μαστίχας. Αντί για χυμό μανταρινιού, μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού. Το ταψί που χρησιμοποιήθηκε για την συνταγή είναι 26 εκ.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ηλιακή καταιγίδα : Έκτακτη ειδοποίηση σε λίγες ώρες θα χτυπήσει την Γη – Πού θα γίνουν μπλακάουτ
- Κλειστά σχολεία αύριο (12/12): Πού δεν θα χτυπήσει κουδούνι
- Χιονονιφάδες στα Νύχια: Το απόλυτο μανικιούρ για τα Χριστούγεννα
- Αστυνομικός της Βουλής : Θέλει διαζύγιο η σύζυγος για να ζήσει ελεύθερη τη ζωή της την ώρα που τα παιδιά δεν τα αναλαμβάνει κανείς συγγενής
- Η Γη της Ελιάς: Ανείπωτη τραγωδία – Νεκρός ο Ισίδωρος