Μπορεί η Ελλάδα να διατήρησε και φέτος τη 2η θέση παγκοσμίως σε «Γαλάζιες Σημαίες», επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα των παραλιών της. Ωστόσο, ορισμένες παραλίες της Αττικής, όχι μόνο δεν έλαβαν γαλάζια σημαία, αλλά κρίθηκαν τελείως ακατάλληλες για κολύμπι.
Συνολικά, 624 ακτές πήραν γαλάζια σημαία, καθώς πληρούν αυστηρές προδιαγραφές για την καθαρότητα των υδάτων, την ασφάλεια των λουομένων, την περιβαλλοντική διαχείριση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Παράλληλα, οι τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται από αρμόδιους φορείς, όπως το ΠΑΚΟΕ, προσφέρουν επιπλέον μικροβιολογικά δεδομένα για το νερό.
Συγκεκριμένα, οι τελευταίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Ιουνίου 2026, δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης σε αρκετές ακτές της Αττικής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα οποία βασίζονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους μικροβιολογικούς δείκτες (E. coli και εντερόκοκκοι), περίπου 6 στις 10 ακτές που εξετάστηκαν στην Ανατολική Αττική κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση. Σε σύγκριση με τον Μάιο, η εικόνα εμφανίζεται αισθητά χειρότερη.
Ποιες παραλίες κρίθηκαν ακατάλληλες
Στην περιοχή από το Θυμάρι έως το Λαύριο καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ γειτονικών ακτών.
Κατάλληλες για κολύμβηση κρίθηκαν:
- Θυμάρι (και τα δύο σημεία ελέγχου)
- Χάρακας
- Παραλία Οξυγόνο στο Λαύριο
Αντίθετα, ακατάλληλες χαρακτηρίστηκαν:
Παλαιά Φώκαια (Όρμος Καταφυγή)
- Λεγραινά
- Παραλία Σουνίου
- Ασημάκης Λαυρίου
- Πουνταζέζα
- Μαύρη Πέτρα
Τι συμβαίνει σε Κερατέα και Πόρτο Ράφτη
Στο Δασκαλειό Κερατέας, μόνο το 2ο Λιμανάκι κρίθηκε κατάλληλο, ενώ το 1ο και το 3ο Λιμανάκι, καθώς και η κεντρική παραλία, παρουσίασαν αυξημένα μικροβιακά φορτία.
Ακόμη πιο ανησυχητική εμφανίζεται η κατάσταση στο Πόρτο Ράφτη. Από τα έξι σημεία δειγματοληψίας, μόνο ένα σημείο στην Ακτή Αυλακίου κρίθηκε κατάλληλο για κολύμβηση, ενώ τα υπόλοιπα παρουσίασαν υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων, με αυξημένες συγκεντρώσεις βακτηρίων E. coli.
Οι καλύτερες παραλίες για κολύμπι στην Αττική
Αντίθετα, καλύτερη εικόνα εμφάνισαν:
- Μάτι
- Ζούμπερι
- Νέα Μάκρη (στα περισσότερα σημεία)
- Μαραθώνας
- Σχινιάς
Οι περιοχές αυτές παρέμειναν εντός των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία για τους μικροβιολογικούς δείκτες.
Αυξημένα επίπεδα μικροβιακής ρύπανσης καταγράφηκαν και στη θαλάσσια ζώνη από τον Πειραιά έως την Ανάβυσσο.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, οι πιο σοβαρές επιβαρύνσεις εντοπίστηκαν στις περιοχές του Πειραιά και του Παλαιού Φαλήρου.
Από τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών προσδιορισμών προκύπτει ότι 11 σημεία κρίθηκαν (Κ)ατάλληλα για κολύμβηση (52,4%), ενώ 10 σημεία χαρακτηρίστηκαν (Α)κατάλληλα (47,6%). Οι αξιολογήσεις βασίστηκαν στους μικροβιακούς δείκτες Escherichia coli (E. coli) και εντερόκοκκων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα όρια της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης.

Στην περιοχή του Πειραιά και του Παλαιού Φαλήρου καταγράφηκαν οι σημαντικότερες μικροβιακές επιβαρύνσεις των μετρήσεων. Ακατάλληλα κρίθηκαν και τα τέσσερα πρώτα σημεία δειγματοληψίας, δηλαδή τρεις θέσεις στην Πειραϊκή – Ακτή Θεμιστοκλέους και Φρεατίδα, καθώς και η παραλία Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις E. coli καταγράφηκαν στις περιοχές της Πειραϊκής, γεγονός που υποδηλώνει συνεχιζόμενη επιβάρυνση της παράκτιας ζώνης.
Αντίθετα, οι παραλίες του Μπάτη, του Εδέμ, του Αλίμου, της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας παρουσίασαν συγκεντρώσεις μικροβιακού φορτίου σημαντικά χαμηλότερες από τα θεσμοθετημένα όρια. Ξεχώρισαν η παραλία Okeanida Beach στη Βουλιαγμένη και η παραλία Μικρό Καβούρι, όπου καταγράφηκαν εξαιρετικά χαμηλές τιμές τόσο σε E. coli όσο και σε εντερόκοκκους, επιβεβαιώνοντας την πολύ καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης στην περιοχή.
Στη συνέχεια της διαδρομής προς τα νότια, η εικόνα εμφανίζεται μικτή. Η παραλία Λουμβάρδας στον Δήμο Κρωπίας κρίθηκε ακατάλληλη λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων E. coli, ενώ οι παραλίες Αγίου Νικολάου και Δυτικής Παραλίας Λαγονησίου, εμφανίζονται εντός των επιτρεπόμενων ορίων και χαρακτηρίζονται κατάλληλες για κολύμβηση.
Στην ευρύτερη περιοχή της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας εντοπίστηκαν εκ νέου σημαντικές επιβαρύνσεις. Ακατάλληλα χαρακτηρίστηκαν πέντε συνεχόμενα σημεία δειγματοληψίας, συμπεριλαμβανομένων δύο θέσεων στην παραλία Αναβύσσου και τριών θέσεων στην παραλία Παλαιάς Φώκαιας. Οι υψηλές συγκεντρώσεις E. coli που καταγράφηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις υποδεικνύουν ότι η περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ποιότητας υδάτων, παρότι οι τιμές των εντερόκοκκων παρέμειναν σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλές.
Συνολικά, οι επαναληπτικές μετρήσεις του Ιουνίου δείχνουν ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει ικανοποιητική στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες των νοτίων προαστίων, από τον Άλιμο έως τη Βάρκιζα. Ωστόσο, οι καταγραφές στην Πειραϊκή, στο Παλαιό Φάληρο, στη Λουμβάρδα και κυρίως στην περιοχή της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας καταδεικνύουν την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και εντατικοποίησης των ελέγχων για την προστασία της δημόσιας υγείας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Viral άρθρα
- Νύχια Ιούλιος 2026: Ιδέες με τα Top καλοκαιρινά χρώματα για μαυρισμένες επιδερμίδες
- Η Γη της Ελιάς: Στάθης και Ερωφίλη δικαιώνονται και ζουν την απόλυτη ευτυχία
- Νότια Εύβοια: 5 ρηχές και οργανωμένες παραλίες για παιδιά χωρίς τσούχτρες και λαγοκέφαλους
- Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι: Η ανατριχιαστική σκηνή που βλέπει το παιδί της να καίγεται ζωντανό
- Grand Hotel: Το ευτυχισμένο τέλος Αλίκη και Πέτρου και η λύτρωση που έρχεται στο φινάλε
- Εύκολα τυροπιτάκια βραχάκια χωρίς φύλλο για την παραλία: Έτοιμα σε 10 λεπτά