Ανακαλούνται γνωστά σαμπουάν  –  Βρέθηκε ουσία που προκαλεί καρκίνο

Αμεση ανάκληση για πασίγνωστες μάρκες σαμπουάν, βρέθηκε ουσία που προκαλεί καρκίνο. Αν τα έχετε πετάξτε τα (φωτογραφίες)

Δημοφιλή σαμπουάν που εφαρμόζονται χωρίς λούσιμο (dry shampoo), μεταξύ αυτών του brand Dove, ανακαλεί η Unilever, αφότου διαπιστώθηκε ότι περιέχουν την χημική ουσία που ονομάζεται βενζόλιο και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σύμφωνα με ανακοίνωση του FDA.

Ανακαλούνται γνωστά σαμπουάν – Βρέθηκε ουσία που προκαλεί καρκίνο

Η ανάκληση αφορά επίσης brands όπως τα Nexxus, Suave, Tresemmé και Tigi, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής επιτροπής τροφίμων και φαρμάκων FDA.

Ανακαλούνται γνωστά σαμπουάν – Βρέθηκε ουσία που προκαλεί καρκίνο

Η ανάκληση της Unilever αφορά προϊόντα που κατασκευάστηκαν πριν από τον Οκτώβριο του 2021.

Δείτε επίσης : ΕΟΦ: Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα με γνωστό χάπι για τη χοληστερίνη

Η εξέλιξη εγείρει για άλλη μια φορά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων προσωπικής φροντίδας σε συσκευασίες αεροζόλ, σημειώνει το Bloomberg. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πολλά αντηλιακά αεροζόλ έχουν αποσυρθεί από τα ράφια, όπως τα Neutrogena της Johnson & Johnson, Banana Boat της Edgewell Personal Care Co. και Coppertone της Beiersdorf. Επίσης, έχουν αποσυρθεί αποσμητικά σε σπρέι όπως τα Secret και Old Spice της Procter & Gamble Co. και Suave της Unilever.

Οι ανακλήσεις οφείλονται στον εντοπισμό βενζολίου σε τέτοια προϊόντα στις ΗΠΑ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ξηρό σαμπουάν βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Η P&G εξέτασε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό της με προϊόντα αεροζόλ και ανακάλεσε τα dry shampoos Pantene

Ανακαλούνται γνωστά σαμπουάν – Βρέθηκε ουσία που προκαλεί καρκίνο

και Herbal Essences τον Δεκέμβριο, καθώς βρήκε βενζόλιο.

 

Δείτε επίσης : Συναγερμός : Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 προϊόντα του Jumbo

Ανακαλούνται γνωστά σαμπουάν – Βρέθηκε ουσία που προκαλεί καρκίνο

Πέρυσι, η Procter & Gamble (PG) ανακάλεσε περισσότερα από 30 προϊόντα περιποίησης μαλλιών με σπρέι αεροζόλ, συμπεριλαμβανομένων πολλών ξηρών σαμπουάν και ξηρών μαλακτικών, προειδοποιώντας ότι τα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν βενζόλιο.

Η P&G εξέδωσε επίσης πέρυσι παρόμοια ανάκληση για περισσότερα από δώδεκα αποσμητικά και σπρέι αερολύματος Old Spice και Secret, προειδοποιώντας ότι τα προϊόντα θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν βενζόλιο.

Δείτε επίσης : ΕΟΦ: Ο ΕΟΦ ανακαλεί ηλεκτρονικό πιεσόμετρο και οξύμετρο

Ο FDA ανέφερε ότι «η καθημερινή έκθεση στο βενζόλιο στα προϊόντα που ανακαλούνται στα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν στις δοκιμές δεν αναμένεται να προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία». Ωστόσο, ο οργανισμός είπε επίσης ότι η έκθεση στο βενζόλιο μπορεί να οδηγήσει σε λευχαιμία και άλλους καρκίνους του αίματος.

Ενώ ο FDA δεν έχει θέσει όρια βενζολίου για καλλυντικά όπως το ξηρό σαμπουάν, λέει ότι τα προϊόντα δεν πρέπει να περιέχουν «καμία δηλητηριώδη ή επιβλαβή ουσία».

Δείτε όλες τις ανακλήσεις απο ΕΟΦ και ΕΦΕΤ με ένα κλικ εδώ

Close