Μπλέντερ χεριού μπορεί να εκπέμπουν χημικές ουσίες!Απο τον παιδίατρο Αδαμο Χατζηπαναγη
 
 
Μπλέντερ χεριού που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα  εκπέμπουν χημικές ουσίες?
Ενα ενδιαφερον αρθρο εγραψε ο Κυριος Αδαμος Χατζηπαναγης στο paidiatros.com που καλα θα κανουμε να το διαβασουμε ολοι!
Οκτώ από τα δώδεκα μπλέντερ χειρός διαρρέουν χλωριωμένες παραφίνες, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των προμηθευτών. Αυτό αποκαλύπτεται σε έκθεση του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, όπου ερευνητές ανέλυσαν μπλέντερς χεριού που διατίθενται στην αγορά της Σουηδίας. Οι χλωριωμένες παραφίνες ανήκουν στην κατηγορία των ρύπων από τους οποίους οι άνθρωποι και τα  ζώα πρέπει να αποφεύγουν.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οκτώ από τα δώδεκα μπλέντερ που δοκιμάστηκαν εκπέμπουν χλωριωμένες παραφίνες κατά την κανονική οικιακή χρήση. Σε πέντε μάλιστα από αυτά, τα επίπεδα είναι υψηλά. Το εύρημα των ερευνητών θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν τυχαίο. Στην αρχή βρήκαν χλωριωμένες παραφίνες σε τροφές γάτων. Προσπάθησαν να βρουν πως οι τροφές μολύνθηκαν και ανακάλυψαν ότι ήταν από τα μπλέντερς που είχαν χρησιμοποιηθεί για να ομογενοποιήσουν την τροφή. 
 
Τι είναι οι χλωριωμένες παραφίνες και τι προκαλούν;
Οι χλωριωμένες παραφίνες είναι πολύ σταθερές ενώσεις που μπορεί να παραμείνουν για πολύ χρόνο στο περιβάλλον. Οι χλωριωμένες παραφίνες χρησιμοποιούνται σε ρευστά κοπής στη βιομηχανία μετάλλων και ως πλαστικοποιητές και / ή επιβραδυντικά πυρκαγιάς σε πλαστικά.
Στα πλέντερς οι χλωριωμένες παραφίνες φαίνεται να είναι στην κουκούλα ακριβώς πάνω από την περιστρεφόμενη λεπίδα.
Όταν εισέλθουν στον οργανσιμό είναι ιδιαίτερα τοξικές και μπορεί να επηρεάσουν το συκώτι, τα νεφρά και στο θυρεοειδή και είναι επίσης πιθανώς καρκινογόνες ουσίες.
 
Συμπέρασμα
Χωρίς αμφιβολία χρειάζονται και άλλες μελέτες για να τεκμηριώσουν ακόμα περισσότερο τα πιο πάνω ευρήματα αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα τους είναι ξεκάθαρα.
Οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε σοβαρούς κινδύνους αν καταναλώσουν τροφές που περιέχουν χλωριωμένες παραφίνες. 

Close