Φεγγάρι του λύκου : Τι είναι η μικρό Σελήνη του Ιανουαρίου και ποτέ πέφτει

Πότε πέφτει η  πρώτη πανσέληνος της νέας χρονιάς, γνωστή  και σαν  «Σελήνη του Λύκου» 

Πλησιάζει η πανσέληνος του Ιανουαρίου για το 2023, η πρώτη πανσέληνος του νέου έτους, η οποία σύντομα θα λάμψει στο νυχτερινό ουρανό.

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου, που είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι του Λύκου», θα έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς πρόκειται για μια μικρο-σελήνη (micromoon), μια πανσέληνο δηλαδή η οποία είναι μικρότερη σε μέγεθος και λιγότερο λαμπερή. Αυτό συμβαίνει διότι η Σελήνη βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο απόγειο της τροχιάς της, απέχοντας τουλάχιστον 405.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Δείτε επίσης : Ζώδια Ιανουαρίου 2023: Τυχερές και άτυχες μέρες από την Άση μπήλιου

Φεγγάρι του λύκου : Τι είναι η μικρό Σελήνη του Ιανουαρίου και ποτέ πέφτει

Η έννοια της μικρο-σελήνης αντιτίθεται με εκείνη της υπερπανσελήνου (supermoon), η οποία χρησιμοποιείται όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο περίγειο, στο σημείο δηλαδή της τροχιάς του που είναι πολύ κοντά στον πλανήτη μας και άρα μοιάζει περίπου 14% μεγαλύτερο και έως και 30% πιο φωτεινό από τις υπόλοιπες πανσελήνους.

 

Πότε είναι η πανσέληνος Ιανουαρίου 2023

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου 2023 πρόκειται να λάβει χώρα την Παρασκευή 6/1 και η φωτεινότητά της πρόκειται να αγγίξει το 100%, σύμφωνα με το «Time and Date».

Όπως συμβαίνει κάθε φορά με την πανσέληνο, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση, το «Φεγγάρι του Λύκου» θα φαίνεται αρκετά μεγαλύτερο κατά την πρώτη μισή ώρα μετά την ανατολή του.

Δείτε επίσης:Ζώδια: Αυτό είναι το αστρολογικό ημερολόγιο του Ιανουαρίου για το 2023

Φεγγάρι του λύκου : Τι είναι η μικρό Σελήνη του Ιανουαρίου και ποτέ πέφτει

Πανσέληνος Ιανουαρίου 2023 – Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Λύκου»

Τα ονόματα της πανσελήνου προέρχονται από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής, οι οποίες «βάφτισαν» τα ολόγιομα φεγγάρια ανάλογα με τα φυσικά φαινόμενα, τις αγροτικές εργασίες, τη χλωρίδα ή την πανίδα που πρωταγωνιστεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα.

Στην περίπτωση του Ιανουαρίου, η ονομασία «Φεγγάρι του Λύκου» δόθηκε επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ακούγονται δυνατά τα αλυχτίσματά των λύκων σύμφωνα με το ieidiseis.gr  .

Δείτε επίσης : Ετήσιες αισθηματικές αστρολογικές προβλέψεις 2023 για όλα τα ζώδια

Φεγγάρι του λύκου : Τι είναι η μικρό Σελήνη του Ιανουαρίου και ποτέ πέφτει

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο Ιανουαρίου 2023:

Το Φεγγάρι της Χήνας (Φυλή Τλινγκίτ
Το Φεγγάρι του Καλωσορίσματος (Δυτική Φυλή Αμπενάκι)
Το Φεγγάρι των Πνευμάτων (Φυλή Οτζίμπουε)
Το Φεγγάρι του Πάγου (Φυλή Κρι)

Close