Καύσωνας : Θα ψηθεί η χώρα  – Στους 45 βαθμούς η θερμοκρασία

Εντείνονται οι… ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω καύσωνα, με το θερμόμετρο μάλιστα σήμερα να αγγίζει τους 45οC σε πολλές περιοχές της χώρας.

Οι πολίτες θα πρέπει να οπλιστούν με πολλή υπομονή μέχρι την Παρασκευή, όπου και θα υποχωρήσουν οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με την ηλεκτρική επάρκεια, ενώ ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας απευθύνει έκκληση στα νοικοκυριά να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τον ιδιαίτερα «κόκκινο» υδράργυρο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr και σήμερα αναμένεται να επικρατήσει ισχυρός καύσωνας, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, όπου το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο. Συγκεκριμένα, η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί. Eτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό και γι’ αυτό συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Δείτε επίσης : Καύσωνας: Πήραν «φωτιά» τα τσιμέντα – Απίστευτο βίντεο

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται σύμφωνα με το eleftherostypos.gr θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του ανάγλυφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47οC.

Όπως τονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, από την Παρασκευή 6 Αυγούστου αναμένεται υποχώρηση της θερμοκρασίας.

Καμίνι… το Κέντρο

Πτήσεις με drone πάνω από την Ακρόπολη και την πλατεία της Ομόνοιας με χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποίησε χθες η ομάδα Up Stories σε συνεργασία με το meteo.gr.

Δεδομένου ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κύμα καύσωνα που πλήττει το σύνολο της χώρας, το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο έντονο, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα.

Δείτε επίσης : Αυτά είναι τα κόλπα της γιαγιάς για να περάσει ο καύσωνας ανώδυνα χωρίς κλιματιστικό

Στα πλάνα από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης η θερμοκρασία εδάφους ξεπερνούσε τοπικά τους 55οC (βαθύ κόκκινο χρώμα και λευκό), όπως και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας.

Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία αέρα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο κέντρο της Αθήνας κυμαινόταν μεταξύ 36-37οC.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν στην άσφαλτο και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες (άνω των 60οC), και οι μικρότερες τιμές στις προσόψεις νέων κτιρίων και στο νέο σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας (έως 35οC).

Σε επιφυλακή ο ΔΕΔΔΗΕ

Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσαν σχετικά με τις ενέργειες του Διαχειριστή αναφορικά με τον κίνδυνο από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες. Οι βλάβες που παρουσιάστηκαν στα καλώδια κυρίως της Αττικής οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία του εδάφους, που μαζί με τη φόρτισή τους οδήγησαν τη λειτουργία τους στα θερμικά τους όρια. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθορίσει 24ωρες βάρδιες επιφυλακής με προσωπικό της εταιρίας και από εργολάβους, ώστε τυχόν βλάβες να αποκαθίστανται στο ταχύτερο δυνατό διάστημα.

Δείτε επίσης : Καύσωνας: Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ κάνουν κρύα ντους – Προσοχή!

ΔΕΣΦΑ

Σε σχέση με το σύστημα φυσικού αερίου, τα στελέχη του ΔΕΣΦΑ ενημέρωσαν ότι η κατάσταση από πλευράς διαθεσιμότητας αερίου δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία ανησυχία, εφόσον οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας είναι στα ανώτερα επίπεδα πληρότητας και υπάρχει προγραμματισμένο φορτίο για τις 4 Αυγούστου. Επιπλέον της υψηλής διαθεσιμότητας αερίου στην εγκατάσταση ΥΦΑ Ρεβυθούσας, για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στα ανάντη Συνδεδεμένα Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, οι οποίες θα περιόριζαν τη δυναμικότητα στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ (Αγία Τριάδα, Νέα Μεσημβρία, Σιδηρόκαστρο και Κήποι).

Close