Καπραβέλος : Να μην ανοίξουν τα σχολεία χωρίς  μέτρα την Δευτέρα

Μετα τη Βόμβα Καπραβελου να μην ανοίξουν τα σχολεία την Δευτέρα χωρίς μέτρα ήρθε η απάντηση από το υπουργείο παιδείας

κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα (9/1), όπως διαμηνύεται από τους ιθύνοντες στο υπουργείο Παιδείας παρά την έξαρση που παρατηρείται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV.

 

Κατά του ανοίγματος των σχολείων την Δευτέρα 9/1 τάχθηκε μιλώντας  ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, τα κρούσματα σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων θα έπρεπε να οδηγήσουν την Επιτροπή των Ειδικών να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών για μια εβδομάδα τουλάχιστον και στη συνέχεια να επιστρέψουν τα παιδιά με μέτρα όπως την χρήση μάσκας.

Δείτε επίσης : Φθιώτιδα : Βούτηξε για τον σταυρό στα Θεοφάνια και τραυματίστηκε σοβαρά

«Αυτό που δεν θέλουμε με τίποτα να συμβεί είναι να χάσουμε παιδιά. Ίσως δούμε παιδιά στις εντατικές», προειδοποιεί ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου.

Και προσθέτει: «Στην Αγγλία τον Δεκέμβριο το σύστημα υγείας γονάτισε αφού τα κρεβάτια είχαν καλυφθεί με περιστατικά ιογενείς λοιμώξεις και βρογχιολίτιδες».

Όσον αφορά την χώρα μας ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι δεν έχει άλλες κλίνες εντατικής. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε αεροδιακομιδές παιδιών. Πρέπει να σκεφτούμε τον παιδικό πληθυσμό, να τον προστατέψουμε» σημείωσε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι στην κοινότητα αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν περίπου 200 ιοί που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με πιο επικίνδυνο τον RSV. «Ήταν κάτι που είχαμε προβλέψει», λέει.

Υπουργείο Παιδείας: Χωρίς μέτρα, μάσκες και τεστ ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία

Όπως επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το αντίθετο στο υπουργείο Παιδείας παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών.

“Πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων. Δεν υπάρχει καμία μα καμία απολύτως συζήτηση για κάτι τέτοιο στο υπουργείο Παιδείας. Είμαστε πανέτοιμοι. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, τη Δευτέρα“, είπε αρχικά.

 

Δείτε επίσης : Πάτρα: Εγκεφαλικά νεκρό το 6χρονο παιδάκι  Θα δωριστούν τα όργανά του

Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις και απόψεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή σχετικά με τη γρίπη είναι η υπουργική εγκύκλιος, η οποία εξεδόθη πριν από λίγες μέρες και η οποία καθορίζει πως με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμες ημέρες και που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού ρεύματος της γρίπη“, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση μάσκας ο κ. Κόπτσης σημείωσε πως “αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται και από το υπουργείο Υγείας οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας“.

Τι γίνεται με τις απουσίες στα σχολεία

Η εποχική γρίπη σαρώνει στα σχολεία με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί θέμα γύρω από τις απουσίες.

Έτσι, το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε εγκύκλιο στα σχολεία περί μη συνυπολογισμού των απουσιών που οφείλονται σε γριπώδη συνδρομή και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στην παγκόσμια έξαρση της γρίπης, απέστειλε εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία της χώρας στην οποία αναφέρει ότι οι απουσίες πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, πρέπει να καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται.

Δείτε επίσης : Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ: Διακοπές ρεύματος την Κυριακή (8/1/2023 ) στην Αττική

Ακόμα, συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Δείτε την απόφαση

Καπραβέλος : Να μην ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μέτρα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο Daddy-Cool.gr

Close