ΣΟΚ: Τραγικός θάνατος βρέφους λόγω του φωνικού καύσωνα

Κιάτο: Νεκρή από αλλαντίαση η 46χρονη που έπαθε δηλητηρίαση  – Διασωληνωμένη η μητέρα της

Η αλλαντίαση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη αιτία θανάτου της άτυχης 46χρονης γυναίκας στο Κιάτο η μητέρα της οποίας παραμένει διασωληνωμένη και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο θάνατος της γυναίκας προκλήθηκε από βαρύτατη τοξική δηλητηρίαση μετά από κατανάλωση οσπρίων (κατά πληροφορίες φασόλια).

Δείτε επίσης : Αγρίνιο: 17χρονος μαθητής παρά λίγο δολοφόνος για τα μάτια μιας γυναίκας

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν σύμφωνα με το newsbomb.gr ότι για μία ημέρα οι δύο γυναίκες ήταν άρρωστες στο σπίτι, μέχρι που τελικά η 46χρονη διακομίστηκε στο κέντρο υγείας Κιάτου. Ωστόσο, ήταν πια αργά, με τους γιατρούς να διαπιστώνουν το θάνατό της.

Στη συνέχεια, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Κορίνθου η 77χρονη μητέρα της, η οποία διασηλωνώθηκε με την κατάστασή της να χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Δείτε επίσης : Πάτρα Γρηγόρης Λέων : Η νέα ανάρτηση φωτιά  Έχω πολλά ερωτηματικά για την αμέλεια

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες.

Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Περίοδος επώασης και περίοδος μεταδοτικότητας

Τα συμπτώματα στην τροφιμογενή αλλαντίαση ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες.

Στην εισπνευστική αλλαντίαση ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται από 12 έως 80 ώρες μετά την έκθεση, ενώ στη βρεφική είναι άγνωστος λόγω του ότι δεν διευκρινίζεται συνήθως πότε έγινε η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου.

Δείτε επίσης : Πάτρα: Ανατρέπονται τα δεδομένα στον θάνατο της Μαλένας

Παρόλο που η απέκκριση τοξίνης και μικροβίων στα κόπρανα των ενηλίκων ασθενών με εντερική τοξιναιμία συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Close