ΚΟΚ: Τα παιδιά  μέχρι τα 12  σε καθισματάκι και μετά τα 16 συνεπιβάτες σε μηχανή

ΚΟΚ: Τα παιδιά μέχρι τα 12 σε καθισματάκι και μετά τα 16 συνεπιβάτες σε μηχανή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες των αυτοκινητοβιομηχανιών αναφέρουν ότι για να κάνει κάποιος επιβάτης χρήση της ζώνης ασφαλείας θα πρέπει να ξεπερνάει το1,5μ. Ακόμη η ψυχραιμία και η σωστή διαχείριση περιστατικών στο δρόμο στο δρόμο αποτρέπει ατυχήματα, ενώ θα παίξει σημαντικό  ρόλο στην μετέπειτα οδηγική συμπεριφορά των παιδιών.

Δείτε επίσης : Αγιασμός με ευτράπελα: Έδειρε τη γυναικά του μπροστά σε γονείς και μαθητές

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ τα παιδιά επιτρέπεται να ανεβαίνουν σε μοτοσικλέτες μετά την ηλικία των 16 ετών είτε ως οδηγοί είτε ως επιβάτες. Ακόμη όσον αφορά τα παιδιά να κάθονται σε ειδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο, έως την ηλικία των 12 ετών.

Αυτά είναι μερικά σημεία σος που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ειδικότερα τώρα που αρχίζουν τα σχολειά και οι δραστηριότητες των παιδιών θα είναι μεγαλύτερες.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»αναφέρει πως οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να δώσουν παράδειγμα σωστής οδικής συμπεριφοράς στα παιδιά τους και επισημαίνει  ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται για να περάσουν το δρόμο. Ακόμη τονίζει πως καλό θα ήταν τα παιδιά στις μετακινήσεις τους να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα και να επιλεγούν δρόμους με λιγότερη κίνηση και επικινδυνότητα .

Τα παιδιά δεν πρέπει να διασχίζουν το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα για τον  λόγο ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να τα διακρίνουν, ενώ η επιβίβαση και η αποβίβαση του παιδιού από το όχημα θα πρέπει να γίνεται πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου.

Οι μετακινήσεις με τα σχολικά λεωφορεία θα πρέπει να γίνονται κάτω από αυστηρά μετρά προστασίας και ο οδηγός  οφείλει να έχει το σχολικό σε άριστη κατάσταση. Επίσης η συνοδός θα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη να προσφέρει βοήθεια όποτε χρειαστεί.

Γονείς και οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα παιδιά μέχρι 16 ετών δεν έχουν αναπτύξει εντελώς την όραση και τη ακοή τους  ενώ έχουν αδύναμη περιφερειακή όραση και αργή εστίαση των ματιών, ιδίως μέχρι τα οκτώ τους χρόνια. Επίσης  θα πρέπει όλοι οι οδηγοί να γνωρίζουν πως τα παιδιά λόγω ύψους δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά  όταν κινούνται ανάμεσα σε αυτοκίνητα και όταν υπάρχουν εμπόδια.

Τελειώνοντας οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις πεζών,να τα κρατούν από το χέρι,να τα αφήνουν μπροστά στη πόρτα του σχολείου ενώ στο σχόλασμα καλό είναι να μην βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Close