10 συμβουλές για να φορούν τα παιδιά μάσκα στο σχολείο χωρίς να διαμαρτύρονται

10 πολύτιμες συμβουλές για να φορούν τα παιδιά μάσκα στο σχολείο χωρίς να διαμαρτύρονται.

Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και πολλοί γονείς προβληματίζονται ότι τα νέα δεδομένα θα τους κάνουν ακόμη περισσότερο την ζωή δύσκολη, όσων αφορά τα παιδιά και το σχολείο. Τα παιδιά είναι γνωστό ότι πολλές φορές δεν κάθονται ούτε να τα ντύσεις. Πόσο μάλλον, να τα πείσεις να φορέσουν μια μάσκα, που δεν καταλαβαίνουν καν την χρησιμότητα της.

Επίσης, πολλά παιδιά δεν θέλουν να πάνε σχολείο και αυτό, το δηλώνουν κάθε πρωί, την στιγμή που εσύ βιάζεσαι να τα ετοιμάσεις. Αν τα παιδιά έχουν γκρίνια και διαμαρτυρίες με το κλασικό μάθημα, φανταστείτε τι έχει να γίνει τώρα με τις προστατευτικές μάσκες.

Κι όμως όλα τα προβλήματα έχουν τις λύσεις τους. Θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας 10 πολύτιμες συμβουλές που θα κάνουν τα παιδιά να φορούν τις προστατευτικές μάσκες στο σχολείο χωρίς να διαμαρτύρονται ( πολύ) . Σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, όμως μπορεί αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει αρκετά. Διαβάστε παρακάτω:

Το σχέδιο της μάσκας μετράει!

θα μπορούσατε να αγοράσετε δικές σας προστατευτικές μάσκες με διάφορα σχέδια και χρώματα, που θα του αρέσουν πολύ.

Μπορείτε επίσης να τις φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι και να κάνετε το παιδί βοηθό σας, στην κατασκευή τους. Παρόλα αυτά, αξίζει να θυμάστε ότι οι μάσκες, δεν είναι απλά αξεσουάρ. Οπότε, όταν αγοράσετε ή φτιάξετε τις δικές σας, βεβαιωθείτε ότι εκτός από όμορφα σχέδια είναι και άκρως αποτελεσματικές.

Δείτε ακόμα Back to school 2021: Γονείς δείτε πως μπορείτε να στηρίξετε ψυχολογικά τα παιδιά

Δείξτε το είδωλό του στον καθρέφτη!

Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε το παιδί να φορέσει την μάσκα στο σπίτι και να του δείξετε το είδωλό του στον καθρέφτη. Μετατρέψτε αυτή τη διαδικασία σε παιχνίδι, λέγοντάς του ότι μοιάζει με super ήρωας ή γιατρός! Αφήστε το να επεξεργαστεί την εικόνα στον καθρέφτη και κάντε το να το διασκεδάσει.

Μπορεί να την φοράει και στο σπίτι!

Μπορεί να φοράει την μάσκα και στο σπίτι όποτε το θελήσει, έτσι ώστε να μη νιώθει ότι είναι αναγκαστικό μόνο στο σχολείο. Μπορεί να την κάνετε το αγαπημένο του αξεσουάρ έτσι ώστε να συνηθίσει και να παραπονιέται λιγότερο μετέπειτα.

10 συμβουλές για να φορούν τα παιδιά μάσκα στο σχολείο χωρίς να διαμαρτύρονται

Πείτε του τον λόγο!

Τα παιδιά, μπορεί να είναι μικρά αλλά δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν. Οφείλεται λοιπόν να του πείτε την αλήθεια και να του εξηγήσετε για ποιον λόγο πρέπει να φοράει τη μάσκα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθε ηλικία, έχει τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας. Οπότε προσπαθήστε να εξήγησε τον λόγο με τον πιο απλό τρόπο, ανάλογα την ηλικία που έχει το παιδί σας.

Δώστε το καλό παράδειγμα!

Τα παιδιά παραδειγματίζονται από τους γονείς τους. Ένα παιδί δε θα μπει στην διαδικασία να δεχτεί την μάσκα, αν βλέπει ότι οι γονείς του δεν το κάνουν. Γι’ αυτό, φορέστε την μάσκα κι εσείς σε κλειστούς χώρους, έτσι ώστε να του δείξετε το σωστό και το λάθος.

Είναι για το καλό όλων μας!

Το παιδί, πρέπει να καταλάβει ότι δεν φοράει την μάσκα μόνο για το δικό του καλό αλλά και για το καλό όλων των άλλων. Οι λέξεις “κορονοϊός” ή “πανδημία” μπορεί να του φαίνονται δύσκολες ή άγνωστες σαν έννοιες. Όταν όμως του πείτε ότι η μάσκα θα προστατέψει την υγεία εκείνου και εκείνων που αγαπάει, θα δείτε ότι θα καταλάβει περισσότερα.

Μπορούμε να πούμε την άποψή μας!

Αν έχετε τις αντιρρήσεις σας σχετικά με τις πράξεις των αρμόδιων μπορείτε να το πείτε στο παιδί. Είναι καλό να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας μαζί του. Δεν πρέπει όμως να του μεταδώσετε το άγχος σας ούτε να φανατιστείτε. Επίσης, πρέπει να του κάνετε ξεκάθαρο ότι η προσωπική άποψη με τον γενικό κανόνα απέχει πολύ.

10 συμβουλές για να φορούν τα παιδιά μάσκα στο σχολείο χωρίς να διαμαρτύρονται

New elbow greeting COVID-19 alternative handshakes

Του εξηγούμε ότι είναι κάτι προσωρινό!

Πρέπει να γίνει σαφές στο παιδί ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας στα σχολεία είναι κάτι προσωρινό. Επίσης, πρέπει να καταλάβει, ότι όση περισσότερη υπευθυνότητα δείξουμε, φορώντας την και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, τόσο πιο γρήγορα ο κορονοϊός, δεν θα είναι πια απειλή.

Του δείχνουμε πως πρέπει να την φοράει!

Το παιδί πρέπει να γνωρίζει τον σωστό τρόπο που βάζουμε μια μάσκα. Αν χρειαστεί, εξηγήστε του και δείξτε του στην πράξη πολλές φορές, πως πρέπει να την φοράει. Μπορεί στο σχολείο να χρειαστεί βοήθεια κι εσείς να μην είστε εκεί να του την δώσετε. Πρέπει να ξέρει λοιπόν τα βασικά.

Φοράμε την μάσκα κι εμείς!

Όταν πηγαίνουμε το παιδί στο σχολείο φοράμε κι εμείς την μάσκα. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί δε θα νιώθει μόνο του σε αυτό. Επίσης, για άλλη μια φορά θα παραδειγματίζεται από εσάς και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Βάζουμε το παιδί να φορέσει μάσκα και σε άλλους ανοιχτούς χώρους!

Μπορούμε αν θέλουμε να πάρουμε μαζί  μας το παιδί στο supermarket και να βάλουμε μαζί την προστατευτική μας μάσκα. Έτσι, το παιδί θα συνηθίσει ακόμη πιο εύκολα και σιγά – σιγά θα νιώθει ότι η προστατευτική μάσκα είναι το ίδιο πολύτιμη με το μπουφάν του.

Έχουμε άριστη επικοινωνία με τους δασκάλους του παιδιού!

Αν πιστεύετε ότι το παιδί δεν θα ακούσει μόνο εσάς τότε είναι καλό να είστε σε επαφή με τους δασκάλους του, έτσι ώστε να βοηθήσουν κι αυτοί από την πλευρά τους. Επίσης, μπορείτε να μοιράζεστε μαζί τους, τους προβληματισμούς σας σχετικά με το ζήτημα της προστατευτικής μάσκας.

Του εξηγούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει να επικοινωνεί και με άλλους τρόπους!

Μπορούμε σε στυλ παιχνιδιού, να του δείξουμε πως μπορεί να επικοινωνεί και με τα μάτια. Έτσι το παιδί αναγκαστικά θα γίνει πιο εκφραστικό, οπότε θα βγει και κάτι καλό από αυτήν την ιστορία. Επίσης, μπορεί να γίνει το νέο σας προσωπικό παιχνίδι, η επικοινωνία με τα μάτια ή τα χέρια.

Του λέμε ότι οι δάσκαλοι θα είναι πάντα κοντά του για να το βοηθήσουν!

Είναι λογικό τα παιδιά να νιώθουν ανασφάλεια μπροστά σε μια νέα συνθήκη, μακριά από εσάς. Ειδικά αν το παιδί διανύει τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, Πρέπει λοιπόν να νιώθουν ασφάλεια και με τον δάσκαλο, όχι μόνο μαζί σας.

Του εξηγούμε λοιπόν ότι αν χρειαστεί οτιδήποτε ο δάσκαλός του θα είναι πάντα εκεί για να το βοηθήσει. Επίσης, μπορούμε να μιλήσουμε και με τους δασκάλους του παιδιού, αν πιστεύουμε ότι το παιδί μας χρειάζεται επιπλέον ψυχολογική υποστήριξη.

Ακούμε τους προβληματισμούς του!

Όπως είπαμε και πιο πάνω, τα παιδιά, μπορεί να είναι μικρά αλλά δεν είναι και χαζά. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα έχουν τους δικούς τους προβληματισμούς σχετικά με την χρήση της μάσκας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να ακούσουμε τα παράπονα και τους προβληματισμούς των παιδιών και να το συμβουλεύσουμε κατάλληλα.

Close