Κορονοϊος: Lockdown σε εστίαση, γυμναστήρια και περιορισμό κυκλοφορία αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας από τον καθηγητή Δ. Σαρηγιάννη – Τοπικά lockdown για 21 ημέρες και 14 ημέρες «χαλάρωσης»

Τις εκτιμήσεις του για τον αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού για τον Νοέμβριο προέβαλε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής εκτιμά ότι ο ρυθμός κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει προς το τέλος του μήνα, καθώς τα τα αυστηρά μέτρα προστασίας θα φέρουν αποτέλεσμα.

 

Βελτίωση στα τέλη Νοεμβρίου

Από τις 10 του μήνα -όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων ίσως και πάνω από 3.000- θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών» είπε στο Open TV ο κ. Σαρηγιάννης.

 

Τα lockdown… ήρθαν για να μείνουν

Ο καθηγητής παρουσίασε στη συνέχεια τη δική του πρόταση, εκτιμώντας ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να πορεύεται με περιοριστικά μέτρα μεσοπρόθεσμα.

 

Η πρότασή του περιλαμβάνει την εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εφαρμογή 21 ημερών αυστηρού lockdown και 14 ημέρες άρσης των περιορισμών. Το μοντέλο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 3-4 φορές, ώστε να οδηγηθούμε με ασφάλεια έως τον Μάρτιο.

Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, υπολογίζεται ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρήσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δείτε ακόμη Φοβερό : Παπαγάλος σώζει τον ιδιοκτήτη του από την φωτιά του σπιτιού

«Μερική κανονικότητα» τα Χριστούγεννα

 

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μετά τις 30 Νοεμβρίου θα μπορέσουμε να βγούμε από το καθολικό lockdown με κάποια περιοριστικά μέτρα, με επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου και των υπόλοιπων εμπορικών δραστηριοτήτων και πολύ προσεχτικό άνοιγμα της εστίασης. Ταυτόχρονα, ο Δ. Δημοσθένης εκτιμά πως και τα Χριστούγεννα θα συνεχίσει να υπάρχει μια σχετικά φυσιολογική κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Πηγή alfavita.gralfavita.gr

Close