Lockdown: Τι θα ανοίξει και τι θα γίνει με τις μετακινήσεις εκτός νομού

Το επόμενο ζήτημα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση θα είναι το άνοιγμα τη εστίασης και φυσικά οι μετακινήσεις εκτός νομού. Το θέμα για τις μετακινήσεις θα πέσει στο τραπέζι  στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών και εξαρτάται από τα  επιδημιολογικά δεδομένα. Οι μετακινήσεις εκτός νόμου ίσως να επιτραπούν μέσα στις  πρώτες δέκα ημέρες  του Φεβρουαρίου.

Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής λίγους:

Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα αποδεικτικά έγγραφα. Αν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.

Μετακίνηση για λόγους υγείας που αποδεικνύεται από σχετική ιατρική βεβαίωση.

Μετακίνηση για τελετή, όπως κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και παιδιών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας.

Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Δείτε επίσης :Κορονοϊός: Πόσο παραμένει ο Covid 19 στα χαρτονομίσματα;

Μετακίνηση φοιτητών στην περίπτωση που θέλουν να ξενοικιάσουν το σπίτι που νοίκιαζαν σε άλλη περιοχή από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους για να σπουδάσουν. Η μετακίνηση θα πρέπει να γίνεται εντός τριών ημερών και ο φοιτητής θα πρέπει να έχει μαζί του το απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι πως κάθε βήμα επιστροφής στην κανονικότητα θα γίνεται με προσοχή, ασφάλεια και σταδιακό τρόπο.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το ενθαρρυντικό είναι πως οι πολίτες τηρούν τα μέτρα και αυτό αποδείχθηκε και κατά την εορταστική περίοδο αλλά και με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Ειδικοί και κυβέρνηση αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών για να διαπιστώσουν πως λειτούργησε από πλευράς ιικού φορτίου το συνδυαστικό άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς.

Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με το newsbomb.gr εκπέμπεται το μήνυμα πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και οποιοδήποτε στραβοπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, κάτι που καταδεικνύει πως κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν αποφασίσει πως το ξεκλείδωμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας να γίνεται αναλόγως της εικόνας που επικρατεί στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού μίλησε για σταθεροποίηση της πανδημίας στην επικράτεια, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι 6.000 ενεργά διαγνωσμένα κρούσματα με τα μισά από αυτά στην Αττική, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων.

Ανέφερε επίσης πως ο 7ήμερος μέσος όρος είναι 467 κρούσματα ανά ημέρα, είπε ότι ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα κρούσματα, ενώ έκανε λόγο για υπευθυνότητα των Ελλήνων με τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια των γιορτών.

Close