Μερομήνια 2021-2022: Τι καιρό θα κάνει;

Μερομήνια 2021- 2022 : Τι καιρό θα κάνει φέτος  σύμφωνα με τα μερομήνια;  Τι προβλέπουν οι ειδικοί;

Ο φετινός Χειμώνας προβλέπεται πολύ βαρύς, από τους πιο δυνατούς Χειμώνες των τελευταίων ετών.

Τι καιρο θα κάνει σύμφωνα με τα μερομήνια το 2022;

Ο Σεπτέμβρης θα έχει πιο χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς ωστόσο ιδιαίτερες κακοκαιρίες.

Ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης, προβλέπονται πιο ηλιόλουστοι φέτος τον χειμώνα. Δεκέμβρης και Ιανουάριος όμως θα χαρακτηρισθούν από έντονες χιονοπτώσεις με διάρκεια και έντονα κρύα.

Ιανουάριος 2022: Βροχές- αέρα-κρύο και αρκετά χιόνια στο τέλος του μήνα.

Φεβρουάριος 2022:Βροχές- αέρα- καταιγίδες.

Μάρτιος 2022: Ήπιος καιρός με ζέστη για την εποχή.

Πάντως λαμβάνοντας υπόψιν τον καύσωνα του Αυγούστου προβλέπονται τα μερομήνια να δώσουν ζεστές ημέρες από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβρη.

Η πρόβλεψη Σαχτούρη
Όπως σημειώνει ο Χαράλαμπος Σαχτούρης:

Φέτος μπερδευτήκαν οι …ντελβέδες. Ζορίστηκε η παρατήρηση. Από τη μια η παρουσία των καυσώνων κατά τις κρίσιμες ημέρες, από την άλλη οι καπνοί των δασικών πυρκαγιών, που θόλωναν το στερέωμα, αλλοίωναν τα σημάδια. Παρόλα αυτά , με λίγο παραπάνω ψάξιμο, τα καταφέραμε και η πρόγνωση του καιρού (σε λαογραφική πάντα βάση και αναφορά) δηλώνει και φέτος την παρουσία της.

Μερομήνια Αύγουστος 2021:

Ζεστός, πλην ακρότατα ποθητός μήνας, στην κλασική εκδοχή του. «Αύγουστε καλέ μου μήνα, νάσουν δυο φορές το χρόνο…», κατά της παροιμίας την άποψη και οι όποιες, σπανιότατες, μετεωρολογικής υφής παρασπονδίες του, δεν μπορούν ν’ ανατρέψουν την κυρίαρχη γνώμη, σε σημείο να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις ταύτισης με την αθανασία, όπως ο ποιητής (Κατσούλης) έγραψε και ο μελωδός (Θαλασσινός) τραγούδησε!

Μερομήνια Σεπτέμβριος 2021:

Εισορμά φουριόζος κι ενδεδυμένος με λαμπυρίζουσα θερινή στολή. Σχετικά υψηλή η θερμοκρασία των πρώτων ημερών, οι αγέρηδες χαμηλοί κι οι θάλασσες γαληνεμένες. Η συνθήκη αυτή προσφέρεται για παράταση των καλοκαιρινών απολαύσεων, σε όσους μπορούν, αρκεί να το επιτρέψουν οι πανδημικές συνθήκες. Αυτά μέχρι το εικοσάρισμα του μήνα, οπότε θα φυσήξει βοριαδάκι, που θα ρίξει τις θερμομετρικές ενδείξεις και θ’ απαιτήσει να παίρνεις ζακέτα κατά τις βραδινές εξόδους. Πριν μας αποχαιρετήσει, ωστόσο, ο μήνας ξαναχαλαρώνει και καλωσορίζει το διάδοχό του μέσα σε συνθήκες ηρεμίας και γαλήνης.

Μερομήνια Οκτώβριος 2021 :

Τον υποδεχόμαστε ελκυστικό, με τις νοτισμένες φθινοπωρινές μοσχοβολιές και με τη μελαγχολική ομορφιά του. Βροχούλα δε φαίνεται να κουβαλά στις αποσκευές του, αλλά μας επιτρέπει ν’ απολαμβάνουμε τη δροσιά και την όμορφη αίσθηση που μας παρέχει. Όλα αυτά , ως τη μέση του περίπου, για ξεγέλασμα, αφού καθώς πλησιάζει στην εικοσάδα των ημερών, αγριεύει ξαφνικά, με απειλητικό ξεροβόρι και με αιχμές φοβέρας προς τα πλεούμενα και προς τους ταξιδιώτες τους. Συνεχίζοντας την παιχνιδιάρικη παρουσία του, κάνει να ξαναγλυκάνει, μα γρήγορα το μετανιώνει, για να υποδεχτεί το Νοέμβρη συνοφρυωμένος και κατσούφης.

Μερομήνια  Νοέμβριος 2021

Αγριάδα και κατσουφιά παραλαμβάνει, αλλά σύντομα αποφασίζει ν’ αλλάξει τα πράματα. Ρίχνει σταδιακά τις εντάσεις των μετεωρολογικών φαινομένων και αφήνει την αίσθηση της υγρασίας να διαποτίσει τα κύτταρά μας. Κι εκεί, πάνω στων Ταξιαρχών την ώρα, αυξάνεται η πιθανότητα να συναπαντηθούμε με την πρώτη βροχή της φετινής αγροτικής περιόδου. Το υγρό αυτό σημάδι, ως προμήνυμα των κανονικών βροχοπτώσεων, που θ’ ακολουθήσουν, μετά από ένα δεκαήμερο διάλειμμα λιακάδας με ηρεμία και ησυχία. Η έξοδος πάντως προβλέπεται με τη συνηθισμένη εικόνα του μήνα Σποριά.

Μερομήνια Δεκέμβριος 2021:

Μας καλημερίζει ευγενικός και γελαστός. Ήπια τα χαρακτηριστικά των πρώτων δέκα ημερών του, μας ανοίγουν την όρεξη για ταξίδια, εκδρομές ,πεζοπορίες και περιπάτους. Η φθινοπωρινή εικόνα επιμένει, σαν να λέμε, για τούτο μάς ανεβαίνει το ηθικό προσμονής των μεγάλων γιορτών. Κι επειδή οι χειμερινές βροχούλες κρίνονται απαραίτητες, λέει να μη μας τις στερήσει. Σύντομες αλλά χρήσιμες κι ωφέλιμες, ολοκληρώνουν τη δράση τους στη μέση σχεδόν του μήνα. Από κει και πέρα αγριεύουν λιγάκι τα πράματα και οι παραμονές των Χριστουγέννων κυλάνε μέσα σε τσουχτερό βοριαδάκι που εντείνεται με απειλητική διάθεση. Δεν πραγματοποιείται η απειλή ωστόσο, καθώς το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς γίνεται κάτω από φυσιολογικές, για την εποχή, συνθήκες.

Μερομήνια Ιανουάριος 2022:

Καλοχρονιζόμαστε όμορφα και με ό,τι ο καθένας επιλέγει. Πριν όμως ολοκληρωθεί το δωδεκαήμερο και πριν αποχαιρετιστούμε με τα καλικαντζαράκια, αγριεύει ξανά η ατμόσφαιρα. Ο βοριάς τρίζει δόντια, η ψύχρα, που ενσκήπτει, γίνεται αρκούντως τσουχτερή, ώστε να την καταλάβουν τα θερμαντικά μέσα και το χιονόνερο (πιθανόν και χιόνι), που ολοκληρώνει το όλο σκηνικό, δίνουν μια πραγματική χειμωνιάτικη αίσθηση. Ξώφωτα ηρεμούν κάπως τα πράγματα, αλλά η παρουσία του χειμώνα καθίσταται προφανής. Περνούν οι μέρες, περνούν οι νύχτες και η κατάσταση δε φαίνεται να αλλάζει. Μικρές μόνο αυξομειώσεις στα φαινόμενα σημειώνονται. Πάνω στην εικοσάδα των ημερών, ωστόσο , νοτιαδίζει λιγάκι, συννεφιάζει το στερέωμα, λίγο μετά τα νέφη γίνονται βροχοφόρα και το σώμα της γης δείχνει να προετοιμάζεται για φλεβισμένο Φλεβάρη. Θα εξελιχθούν όμως έτσι τα πράγματα; Θα μας τα πει ο ίδιος.

Μερομήνια Φεβρουάριος 2022

Με ανοιχτές αγκάλες μας υποδέχεται. Μας χαμογελά και μας προϊδεάζει για μια όμορφη πορεία. Αμ δε! Ούτε βδομάδα δεν κρατά η γλυκάδα του, αφού αλλάζει ξαφνικά όψη, αγριεύει και γίνεται τσουχτερός. Και σαν να μην έφθανε αυτός ο αιφνιδιασμός, γινατεύει και επιμένει για κάμποσες μέρες. Κοντά στην εικοσάδα πάει να γλυκάνει κάπως, αλλά πάλι το μετανιώνει. Επανακάμπτει πιο άγριος και πιο απειλητικός, αφού μας επιδαψιλεύει με χιονόνερο και με χιονάκι στα ορεινά. Η εικόνα αυτή κρατάει ως το τέλος, με τάση σταδιακής μείωσης των χαρακτηριστικών της, για να παραδοθεί η σκυτάλη στο Μάρτη μέσα σε πιο υποφερτές συνθήκες.

Μερομήνια Μάρτιος 2022:

Μ’ ένα τεράστιο πλατύ χαμόγελο μας καλωσορίζει. Ως ευγενικός οικοδεσπότης μάς κάνει να νιώσουμε άνετα με τη χαλαρότητα και την ηρεμία του. Η χλωρίδα παίρνει το μήνυμα και σπεύδει να ετοιμάσει τους φυλλοφόρους οφθαλμούς των δέντρων και τα μπουμπούκια των λουλουδιών της. Η εικόνα αυτή δείχνει να παρατείνεται μέχρι που μας φιλεύει και με μια ήσυχη ποτιστική βροχούλα. Στο σημείο αυτό όμως, λίγο πριν τον Ευαγγελισμό, αλλάζει απότομα όψη, δυναμώνει βόρειους ανέμους, υψώνει κύματα και αιφνιδιάζει ξωχάρηδες, ναυτικούς, ψαράδες και κάθε λογής στρατοκόπους. Γρήγορα όμως το μετανιώνει και παραδίδει τη σκυτάλη μέσα σε συνθήκες ηρεμίας και χαλαρότητας.

Μερομήνια Απρίλιος 2022

Ωραίος και δροσερός ο πασχαλινός μήνας. Τέτοιος που επιτρέπει στον Έρωτα να στήσει το χορό του, κατά τη σολωμική έκφραση. Από την ποιητική αυτή σύνθεση δε θα μπορούσε να λείπει η βροχούλα. Δροσερή κι ευεργετική δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την υποδοχή ενός κλασικού ελληνικού Πάσχα. Μεσολαβεί βέβαια, λίγο πριν τη μεγαλοβδομάδα, ένας δυνατός και ξηρός βοριάς, που ίσως απειλήσει και τη ναυσιπλοΐα με απαγορευτικά, αλλά κρατάει λίγο. Γρήγορα επανέρχεται η γνωστή ποικιλόχρωμη και μοσχοβολημένη εικόνα της ελληνικής άνοιξης, για να ξεπροβοδιστεί ο Απρίλης μέσα σε γνώριμες κι επιθυμητές συνθήκες.

Μερομήνια Μάιος 2022

Με βήμα ταχύ εισβάλει και μας καλεί να χαρούμε την όμορφη φύση. Πάνω στη δεκάδα, ωστόσο, ανεβάζει τους δείχτε ο θερισυ του θερμομέτρου και μας προσφέρει την πρώτη ζεστούλα της χρονιάς. Η χαμηλή βλάστηση αρχίζει σιγά να μαραίνεται και να χάνει την πρασινάδα της. Το βοριαδάκι που φυσά και δροσίζει κάπως την κατάσταση, μετά την μέση του μήνα, επιτείνει αυτή την πρώιμη ξήρανση του φυσικού τάπητα και η βροχούλα που ακολουθεί, αδυνατεί να συμβάλει στην επαναφορά της πρότερης φυσικής εικόνας. Τελικά μας αποχαιρετά ήσυχος και ζεστός.

Μερομήνια Ιούνιος 2022

Πρώιμα καλοκαιρινός σκάει μύτη ο θεριστής. Ζεστός καιρός, ήρεμες θάλασσες, ησυχία στην ατμόσφαιρα και στους ανέμους, ασυννέφιαστο στερέωμα. Η υπέροχη αυτή συνθήκη διαρκεί ένα μόνο δεκαήμερο. Μετά αρχίζει η σταδιακή ανατροπή. Ψιλοσυννεφιάζει και φυσά μέτριος νοτιάς, που ανακατεύει τη θάλασσα. Πάνω στην εικοσάδα δεν αποκλείεται και το ψιλόβροχο, για να δώσει γρήγορα τη θέση του σε δυνατούτσικο δροσινό βοριαδάκι. Η παράδοση πάντως στον τελευταίο μήνα της …»ημερομηνιάτικης» περιόδου, γίνεται μέσα σε συνθήκες ηρεμίας.

Μερομήνια Ιούλιος 2022

Με ηρεμία και γαλήνη ξεκινά, αλλά γρήγορα αλλάζει πρόσωπο και γίνεται κατσούφης και βροχερός. Περίεργη και σπάνια εικόνα για έναν Ιούλιο. Τα μερομηνιάτικα σημάδια όμως αυτό το προμήνυμα στέλνουν. Μακάρι να διαψευστούν, γιατί η εικόνα αυτή φαίνεται να κρατάει κάμποσες μέρες, περίπου δέκα, μέχρι να ενσκήψει το γνώριμο μελτεμάκι, με ισχυρή παρουσία κι αυτό και με πιθανότητα δημιουργίας δυσκολιών στα θαλασσινά ταξίδια και τις λοιπές ενάλιες ενασχολήσεις. Στο τρίτο δεκαήμερο τα πράγματα επανέρχονται στις γνώριμες ιουλιανές καταστάσεις, θυμίζουν τα καλοκαίρια της παράδοσής μας κι έτσι αποχαιρετούμε κι εμείς τη φετινή προγνωστική περίοδο.

Όπως διευκρινίζει ο Χαράλαμπος Σαχτούρης στην αναάρτησή του στο facebook: «Οι επισημάνσεις είναι καθαρά μετεωρολογικές και λαογραφικές. Τουτέστιν μακριά από μας οι επιδημιολογικές προσεγγίσεις και πολύ περισσότερο οι προφητείες».

Οι προβλέψεις για τον Χειμώνα από τον Σάκη Αρναούτογλου

«Προσοχή! Δεν είναι πρόβλεψη απλά μια πρώτη και πολύ γενική εκτίμηση των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων για τον επερχόμενο χειμώνα (απόκλιση από το μέσο όρο ημερών χιονόπτωσης για το βόρειο ημισφαίριο) με βάση την προβλεπόμενη ένταση του φαινομένου Ελ Νίνιο τους επόμενους μήνες.

Το κόκκινο δείχνει ότι οι ημέρες χιονόπτωσης ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ είναι λιγότερες από το κανονικό και το πράσινο ότι οι ημέρες χιονόπτωσης ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ είναι περισσότερες από το κανονικό.

Ελ Νίνιο: το ωκεάνιο φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3°C περίπου)».

Μερομήνια 2021-2022: Τι καιρό θα κάνει;

Πως διαβάζουμε τα “Μερομήνια”

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).

Αυτοί ήσαν συνήθως άνθρωποι της υπαίθρου, της θάλασσας και οι ιδίως οι μοναχοί, οι οποίοι καθώς φαίνεται είχαν αφιερώσει αρκετό μέρος της ζωής τους, στην σπουδή και την παρατήρηση του σύμπαντος, με τον τρόπο που διέθετε έκαστος αλλά και με την βοήθεια των καιρικών φαινομένων. Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διάφορες, εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις. Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού. (Γαλανίδου- Μπαλφούσια Έλσα, μν. Έργο, σελ 192)

Δείτε ακόμη Οι λόγοι που τα παιδιά δεν οφείλουν τίποτα στους γονείς τους

Τα μερομήνια δεν περιγράφονται, είναι θέμα γνώσης και πρακτικής και όχι θεωρίας. Είναι υπόθεση πείρας και αντίληψης που χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής. Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να παρατηρούν το ίδιο πράγμα αλλά να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και οι προβλέψεις τους να μην ταυτίζονται. Η διαφορά δεν θα είναι ακραία, μα η πρόβλεψη του καθενός μπορεί να μη συμπέσει ως προς την ένταση του φαινομένου. Είναι κατάλοιπο παλαιών αστρολογικών αντιλήψεων που απόκτησε ο άνθρωπος εξετάζοντας τα καιρικά φαινόμενα με βάση τ’ άστρα.

Πίστευαν ότι μπορούσαν να μαντέψουν τον καιρό που θα έχει κάθε μήνας αν εξέταζαν τις πρώτες τρεις ή εξι ή δώδεκα μέρες των μηνών Ιουλίου ή Αυγούστου κατ’ άλλους του Μαρτίου ή Ιανουαρίου. Τα Μερομήνια (Μήνας+ημέρα) είναι γνωστά και ως Μηναλλάγια (Μήνας+αλλαγή). Σε άλλες περιοχές της χώρας μας είναι γνωστά ως Μεραμήνια, Μηνολόγια, Καταμήνια, Νερομήνια, Κεφαλομήνια, Καταμηνάτα, Αλλαξομήνια, Προφάνερα ή Φανερά, Λογομήνια, Δρίμες, Δρίματα κ.λπ.

Μερομήνια 2021-2022: Τι καιρό θα κάνει;

Πιστεύεται ότι ο Θεός έδωσε τα μερομήνια σαν σημάδια του καιρού και εμφύτευσε νου και γνώση στους ανθρώπους και τους βοήθησε να μπορούν να τα διαβάζουν ώστε να προγραμματίζουν και να σχεδιάζουν για το επόμενο καλλιεργητικό έτος. Αν αναλογιστούμε ότι ένα μήνα περίπου μετά τα μερομήνια, άρχιζε το έτος της σποράς. Γνωρίζουμε ότι οι ενοίκια των αγρών άρχιζαν του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εκάστοτε έτους), δηλαδή η καλλιεργητική περίοδος άρχιζε και τέλειωνε αυτή την ημερομηνία.

Εφόσον παρατηρούσαν τα μερομήνια, στην διάρκεια του ενός μηνός περίπου σχεδίαζαν τις εργασίες τους, ανάλογα με τον καιρό που πρόβλεπαν και ανέμεναν.
Τα μερομήνια συσχετίζονται κατ’ αρχήν με το Φεγγάρι, τ’ Άστρα, τον Ήλιο και τους Γαλαξίες. Δευτερέυοντα ρόλο σε αυτή την συσχέτηση έχουν, ο άνεμος, η υγρασία και τα σύννεφα. Ακόμη στην πρόβλεψη δύναται να συμβάλλουν οι ζωντανοί οργανισμοί και τα φυτά.

Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούν αποφαίνονται στο, ότι καιρό θα κάνει τη πρώτη μέρα της παρατήρησης τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου. Ο υπολογισμός των μηνών για τις καιρικές προβλέψεις αρχίζει καθώς προανάφερα από την εμφάνιση του ογδόου φεγγαριού. Αυτό συνεπάγεται από τις κινήσεις της Σελήνης και όχι μόνο. Αρκετοί καιροσκόποι αρχίζουν από διάφορες ημερομηνίες, όπως την 20 Ιούλη, αρχές Αυγούστου κ.α. Αυτές είναι λανθασμένες πρόβλεψεις, διότι τις ημερομηνίες τις όρισε ο άνθρωπος ενώ οι κινήσεις της Σελήνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο και όπως γνωρίζουμε η Σελήνη επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό τις καιρικές συνθήκες. Στην Ηλεία (Πελοπόννησος) ο καιρός της πρώτης Αυγούστου αντιστοιχεί για τον καιρό που θα κάνει το μήνα Αύγουστο.

Η δεύτερη μέρα του Αυγούστου αντιστοιχεί για το Σεπτέμβριο και ούτω καθεξής. Στη Λέσβο αρχίζουν τις παρατηρήσεις και προβλέψεις του καιρού από τις 26 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου. Στα Κύθηρα αρχίζουν από τις 20 Ιουλίου γιορτή του Προφήτη Ηλία. Στον Πόντο μετρούν τις πρώτες ημέρες του Γενάρη. Οι παρατηρήσεις του καιρού της 1ης Γενάρη αφορούν τη πρόβλεψη του Γενάρη και ούτω καθεξής. Σε άλλα μέρη της χώρας η πρόβλεψη του καιρού άρχιζε σε διαφορετικές ημερομηνίες. Σε αρκετές περιοχές υπάρχει η αντίληψη, ότι οι μέρες αυτές είναι αποφράδες όπως οι δρίμες.

Κατά συνέπεια τις ημέρες των Μερομήνιων απαγορεύονται οι εργασίες. Πίστευαν ότι αν τις ημέρες εκείνες ο ξυλουργός έκοβε ξύλα, η ξυλεία θα σάπιζε. Αν οι νοικοκυρές έπλυναν τα ρούχα τότε αυτά θα φθειρόταν πολύ γρήγορα. Πρόσεχαν πολύ τη κάθε εκδήλωση τους. Δεν έκαναν γάμους και προξενιά τις ημέρες των Μερομήνιων διότι πίστευαν ότι οι γάμοι θα διαλυόταν και τα προξενιά θα χαλούσαν. Οι γυναίκες δεν λούζονταν την νύκτα και δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι.
Τα Μερομήνια βασίζονται σε παμπάλαιες αντιλήψεις των αρχαίων που πίστευαν ότι τα ουράνια σώματα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της γης. Ειδικά εκείνοι που μετρούσαν τα Μερομήνια από τις 20 Ιουλίου πίστευαν ότι τότε γίνεται η εμφάνιση του Αστερισμού του Κυνός.

Η ουράνια σφαίρα.

Με το βέλος σημειώνεται ο αστερισμός του Κυνός Ο Αστερισμός αυτός ήταν προσφιλής στους Αστρολόγους και στους Μάγους για μαντικές παρατηρήσεις. Ταυτίζεται η αρχή των Μερομήνιων με τη γιορτή του Προφήτη Ηλία διότι πίστευαν ότι ο Προφήτης Ηλίας ήταν κύριος της βροχής και των μετεωρολογικών φαινομένων.
Ο ήλιος, το φεγγάρι, η παρουσία κομητών, η πούλια και ο ουρανός γενικότερα, αποτέλεσαν τους καθοδηγητές όχι μόνο των ναυτικών, αλλά και των στεριανών.

Οι παλιοί γεωργοί, που δεν είχαν ούτε γνώση της επιστήμης της Μετεωρολογίας, ούτε τη βοήθεια των γεωπόνων, αλλά και ο απλός λαός γενικότερα, βασιζόταν σε σημεία του ουρανού για να προβλέψει τις εκδηλώσεις των καιρικών φαινομένων και να προγραμματίσει τις διάφορες εργασίες του, γεωργικές, οικιακές, ναυτικές, κ.λ.π. .

Λαϊκή Μετεωρολογία

Ας δούμε μια καταγραφή σημαντικών σημείων που εξέταζε ο λαός για να προβλέψει τον καιρό.
Υπάρχουν τρεις περίοδοι πρόβλεψης, η μακροπρόθεσμη, η μεσοπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη. Για την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη χρησιμοποιούσε τα μερομήνια, για τη μεσοπρόθεσμη τ’ άστρα, ιδίως το φεγγάρι και για βραχυπρόθεσμη τα ζώα, τα πουλιά και τα έντομα.

Ήλιος

– Όταν ο ήλιος ανατέλλει λαμπρός, η μέρα θα είναι αίθρια.
– Όταν λάμπει όλη την μέρα χωρίς καμία κηλίδα, και την επομένη θα υπάρχει καλοκαιρία.
– Άσπρος ήλιος, μαύρη μέρα.
– Όταν ο ήλιος ανατέλλει άσπρος και θαμπός, έρχεται σκοτεινιά ή βροχή.
– Ήλιος που ανατέλλει θαμπός και οι ακτίνες του σκίζονται (σκορπίζονται) άλλες προς Βορρά και άλλες προς Νότο, προμηνύει βροχή ή άνεμο.
– Ήλιος που ανατέλλει με πυκνό κύκλο γύρω του, αλλά που όσο περνάει η ώρα ο κύκλος διαλύεται, προμηνύει καλοκαιρία.
– Του ήλιου κύκλος άνεμος, του φεγγαριού βρεχάμενος.
– Ήλιος που δύει σε κόκκινο ουρανό, προμηνύει άνεμο.
– Ήλιος που δύει σε πορτοκαλόχρωμο ουρανό χωρίς σύννεφα, προμηνύει καλοκαιρία.

– Ήλιος που δύει τον χειμώνα σε χρώμα ώχρας, προμηνύει καλοκαιρία.
– Ήλιος που δύει με σύννεφα παχιά και χαλκόχρωμα προς το μέρος της Ανατολής, προμηνύει βροχή.
– Του ήλιου ποδάρια ή σορόκο ή μαϊστραλιά.
– Ήλιος ποδαράτος, αγέρας φουρτουνάτος.
– Ήλιος με ποδάρια, όστριες και μαϊστράλια.
– Ήλιος που ακτινοβολεί ανάμεσα απ’ τα σύννεφα κατά τη Δύση του λέγεται πως «έχει πόδια» και προμηνύει άνεμο με κακοκαιρία. Το ίδιο προμηνύει, εάν «έχει πόδια» μετά την ανατολή του.
– Ήλιος που καίει πολύ προμηνύει βροχή.
– Κόκκινη ανατολή, κατουρημένη δύση.

– Μικρό στέμμα γύρω από τον ήλιο, προμηνύει πιθανή βροχή.
– Μεγάλο στέμμα γύρω του, διώχνει την βροχή.
– Ο χειμωνιάτικος ήλιος με πολύ κρύο, λέγεται «ήλιος με δόντια».
– Όταν υπάρχει συννεφόκαμα (ήλιος που καίει κρυμμένος πίσω από σύννεφα), θα βρέξει.
– Όταν ο ήλιος ανατέλλει (συνήθως τρέμοντας) μέσα σε κόκκινο σύννεφο, θα βρέξει την ίδια μέρα ή τις επόμενες.
– Ήλιος που ανατέλλει μέσα σε σύννεφα σαν σπαθιά προμηνύει σύντομα βροχή.
– Όταν γύρω απ΄ τον ήλιο υπάρχει μαύρος κύκλος αρκετά φαρδύς, έρχεται θύελλα. — Όταν υπάρχουν δύο κύκλοι τέτοιοι, η θύελλα θα είναι σφοδρότερη.

– Ήλιος με μαύρες κηλίδες προμηνύει βροχή. Με κηλίδες κόκκινες, αέρα. Με μαύρες και κόκκινες ταυτόχρονα, και βροχή και αέρα.
– Όταν οι ακτίνες του ήλιου στη δύση του ή στην ανατολή του είναι συγκεντρωμένες σε μία μόνο φωτεινή δέσμη, θα βρέξει.
– Όταν πριν απ΄ την ανατολή του ήλιου υπάρχει ένα μικρό σύννεφο πάνω από τον ορίζοντα και ο ήλιος ανατέλλει χωρίς ακτίνες, θα βρέξει πολύ.
– Ήλιος που ανατέλλει ή δύει ζεστός με κόκκινες ακτίνες προμηνύει πολυήμερους ανέμους.

– Όταν στην ανατολή ή στην δύση του ήλιου υπάρχουν κοκκινωπά σύννεφα προς τα βόρεια και προς τα νότια, έρχεται οπωσδήποτε κακοκαιρία. Όταν υπάρχουν μόνο προς τα βόρεια, έρχεται βόρειος άνεμος. Όταν υπάρχουν μόνο προς τα νότια, έρχεται νότιος άνεμος με πιθανή βροχή.
– Όταν μετά από μια βροχερή ημέρα μαυριδερά σύννεφα καλύπτουν τον ήλιο στην δύση του και οι ακτίνες του σκορπίζονται άτακτα γύρω απ’ τα σύννεφα, θα βρέξει και την επομένη.

– Όταν οι ακτίνες του ήλιου λάμπουν θαμπά, όπως τότε που γίνεται έκλειψη ηλίου, θα βρέξει.
– Όταν, πριν ανατείλει ο ήλιος, οι ακτίνες του είναι σκοτεινές, έρχεται άνεμος και βροχή. Όταν είναι πολύ σκοτεινές, θα βρέξει οπωσδήποτε. Όταν δεν είναι σκοτεινές, αλλά καλύπτονται απλώς από ελαφρό πέπλο από σύννεφα, θα έρθει άνεμος.
– Αντήλιο (σχηματισμός δεύτερου ήλιου, οφειλόμενος σε αντανάκλαση του ηλιακού δίσκου στα σύννεφα): όταν σχηματιστούν δύο αντήλια και ταυτόχρονα αλώνι γύρω από τον ήλιο, θα βρέξει σύντομα.

Κομήτης

– Η εμφάνιση ενός κομήτη γενικώς προμηνύει ξηρασία και χειμώνα ψυχρό με ανεμοταραχές.
– Εάν εμφανιστούν πολλοί, η χρονιά θα υπάρχει μεγάλη ανομβρία.
– Όταν ο κομήτης αργήσει να διαλυθεί, περιμένουμε παρετεταμένη ξηρασία.

Ουρανός

– Όταν πριν απ’ την ανατολή του ήλιου ο ουρανός είναι κόκκινος και χάσει το χρώμα αυτό, όταν ανατείλει ο ήλιος, θα βρέξει.
– Όταν το πρωί είναι κόκκινος ή κίτρινος, θα βρέξει με άνεμο.
– Όταν στη δύση του ήλιου είναι ροζ, προμηνύει καλοκαιρία.
– Όταν στην δύση του ήλιου είναι σκοτεινός και θολός, προμηνύει άνεμο.
– Όταν στη δύση του ηλίου είναι βαθυκόκκινος, προμηνύει ανεμόβροχο.
– Όταν στη δύση του ήλιου είναι λαμπρά κίτρινος, προμηνύει άνεμο.
– Όταν στη δύση του ήλιου είναι αμυδρά κίτρινος, προμηνύει βροχή.
– Όταν σε μια ζεστή μέρα μαυρίσει προς την ανατολή η τη δύση του ήλιου, έρχεται άνεμος.

– Υπερβολικά διαυγής ουρανός προμηνύει βροχή.
– Όταν μετά από θύελλα εμφανιστεί «φρύδι» (κυανόχρωμο τμήμα του ουρανού στο βάθος του ορίζοντα), έρχεται νηνεμία.
– Άστρα τον χειμώνα, σύννεφα το καλοκαίρι.

Πούλια

– Η ανατολή της (τέλος Μαΐου) δηλώνει αρχή καλοκαιριού.
– Η δύση της (πρώτο 15ήμερο Νοεμβρίου) αρχή χειμώνα.
– Πούλια πλακωμένη σπέρνει, όστρια καμωμένη.
– Τον καιρό που κάνει, όταν δύει, θα τον κάνει επί σαράντα μέρες.
– Όταν δύσει με καλοκαιρία, ο χειμώνας θα είναι ήπιος.
– Η Πούλια βασιλεύοντας και πίσω παραγγέλνοντας, «Μήτε τσοπάνος στο βουνό μήτε ζευγάς στον κάμπο».

Το Φεγγάρι

Το φεγγάρι κατά τη διάρκεια ενός μήνα περνά από τέσσερις φάσεις (1ο, 2ο, 3ο και 4ο τέταρτο). Ανάλογα λοιπόν με τι καιρό θα «μπει» σε καθένα από τις περιόδους, τον ίδιο καιρό θα έχει μέχρι να αλλάξει το τέταρτο.

– Ξάπλα το φεγγάρι, όρθιος ο καραβοκύρης.
– Όρθιο το φεγγάρι, ξάπλα ο καραβοκύρης.
– Όρθό φεγγάρι, δίπλα ο ναύτης. (Όταν το φεγγάρι εμφανίζεται πλαγιαστό, έρχεται κακοκαιρία. Και αντίστροφα).
– Φεγγάρι θαμπό και με άκρες όχι ευκρινείς αλλά στρογγυλεμένες προμηνύει βροχή.
– Όταν οι δύο άκρες του φεγγαριού κρατάνε κατακόρυφη στάση χωρίς καμία κλίση, ίσως βρέξει.
– Όταν το φεγγάρι παραμένει κατακόρυφο επί τέσσερις ημέρες, έρχεται θύελλα.

Δείτε ακόμη Οι τάσεις στα γυναικεία χτενίσματα για το Φθινόπωρο &# τον Χειμώνα !

– Όταν την τρίτη ημέρα του νέου φεγγαριού το περιβάλει κύκλος κοκκινωπός, έρχεται μεγάλη θύελλα.
– Κύκλον έχει το φεγγάρι; Για βροχή για ανεμοζάλη.
– Όταν το φεγγάρι αποβραδίς περιβάλλεται από έντονα θαμπό κύκλο, την επομένη θα έχει πυκνή συννεφιά ή θα βρέξει.
– Όταν ο έντονα θαμπός αυτός κύκλος συνοδεύεται από άνεμο, έρχεται κακοκαιρία.
– Μικρό στέμμα (κύκλος) γύρω απ’ το φεγγάρι προμηνύει βροχή.
– Όταν ο κύκλος που περιβάλλει το φεγγάρι είναι ανοικτός σε ένα σημείο, από εκεί θα έρθει άνεμος.

– Μεγάλο στέμμα (κύκλος) γύρω απ’ το φεγγάρι απομακρύνει τη βροχή.
– Όταν το φεγγάρι την άνοιξη έχει χρώμα πυρόξανθο, οι παγετοί είναι πιθανοί τη νύχτα.
– Όταν οι άκρες του νέου φεγγαριού την τρίτη ημέρα είναι λεπτές και καθαρές, έρχεται καλοκαιρία.
– Όταν οι άκρες του νέου φεγγαριού την τρίτη ημέρα είναι λεπτές αλλά κοκκινωπές, έρχεται άνεμος.
– Όταν το γεμάτο φεγγάρι έχει καθαρό φως, θα υπάρχει πολύ καλός καιρός. Όταν είναι κατακόκκινο, έρχεται άνεμος. Όταν υπάρχουν μαύρες κηλίδες, θα βρέξει.

– Όταν γύρω απ’ το φεγγάρι υπάρχει μια άλως (αλώνι, κύκλος, στέμμα), έρχεται άνεμος ή καλοκαιρία. Άνεμος, εάν η άλως έχει ρήγματα. Καλοκαιρία, εάν η άλως σβήνει ομαλά προς την έξω περιφέρεια της.
– Όταν γύρω απ’ το φεγγάρι υπάρχουν δύο άλω (αλώνια), έρχεται θύελλα. Όταν υπάρχουν τρεις, η κακοκαιρία θα είναι ακόμα σφοδρότερη. Και όσο πιο μαύρες είναι η άλω και με πιο πολλά πήγματα, τόσο σφοδρότερη η κακοκαιρία.
– Όταν το φεγγάρι έχει αλώνι, προμηνύει αλλαγή του καιρού.
– Βρεμένο γύρισμα (χάση), αμπαριού γέμισμα.
– Φεγγάρι κόκκινο προμηνύει κακή σοδειά.

– Όταν το φεγγάρι πιαστεί ανάσκελα (ανατέλλει σαν νέο φεγγάρι, πλαγιαστό), θα υπάρχει δροσιά σε όλο τον σεληνιακό μήνα.
– Όταν το νέο φεγγάρι είναι σκοτεινό, θα βρέξει. Όταν είναι κόκκινο, θα έρθει άνεμος. Όταν είναι μαύρο ή πράσινο και παχύ, θα βρέξει και θα κάνει κρύο. Όταν είναι θαμπό και με πούσι, έρχεται κακοκαιρία.
– Όπως θα πιαστεί (ανατείλει) το νέο φεγγάρι, έτσι (με τέτοιο καιρό) θα πάει όλος ο σεληνιακός μήνας.

– Όταν το νέο φεγγάρι έχει τις άκρες του στραμμένες προς Βορρά, θα επικρατήσουν βοριάδες. Όταν προς Νότο, νοτιάδες.
– Όταν το νέο φεγγάρι γέρνει προς τα πίσω, θα επικρατήσουν νοτιάδες. Όταν προς τα εμπρός, βοριάδες.
– Όταν το νέο φεγγάρι σκεπάζεται με ομίχλη, θα έρθει άνεμος.
– Κόκκινο φεγγάρι, βάλε γέννημα στο πιθάρι. (κακοκαιρία).

Τα ζώα

Η συγκεκριμένη μέθοδος προέρχεται πιο πολύ μέσω της εμπειρίας και της επαφής με τη φύση. Παλιά οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά στην φύση αφού εκεί ήταν τα χωράφια τους με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν για μέρες σπίτι τους και είχε σαν επακόλουθο να αναπτυσσόταν μια ιδιαίτερη σχέση με τα στοιχεία τις φύσης. Έτσι λοιπόν, ανάλογα με το άκουσμα του κελαηδίσματος συγκεκριμένων πουλιών κατάφερναν να διαπιστώσουν τι καιρό θα κάνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Δείτε την επιστημονική προβλεψη του καιρού στους σχετικούς συνδέσμους.

Οι τσοπάνηδες μάλιστα την πρωταυγουστιά έχουν και τη «σκυλομαντεία». Σηκώνονται πολύ πρωί, βαθιά σχεδόν χαράματα, και κοιτάζουν τα σκυλιά πως κοιμούνται. Κι αν αυτά κοιμούνται ξάπλα με τεντωμένα τα πόδια, λένε: «Καλοχειμωνιά θα ’χουμε και γλυκοκαιριά». Αν δούνε όμως πως αυτά κοιμούνται μαζεμένα, κουλουριασμένα με το κεφάλι χωμένο στα πόδια τους, τους ακούς να λένε: «κακοχειμωνιά θα ’χουμε φέτος, κακοχειμωνιά με χιόνια και παγοβροχιές».

– Κόκκορας που λαλεί παράκαιρα (πρόωρα) προλέγει αλλαγή καιρού.
– Όταν η γάτα στο παραγώνι νίβεται κατά την όστρια θα έρθει χειμώνας (βροχή), κατά τον βοριά- κρύα και κατά τον μαΐστρο χαλαζόκαιρος.
– Όταν το γουρούνι, οι γίδες, τα μαρτίνια ή και τα πρόβατα της στάνης χοροπηδάνε, σημαίνει αλλαξοκαιριά, (συνήθως βροχή).
– Σαν ουρλιάζουν τα τσακάλια όξω από το χωριό από βραδύς θα έρθει βαρυχειμωνιά.
– Όταν τα καρκαρέλια λαλάνε πάνω από τα δένδρα, προμηνάνε βροχή.
– Σκάρισμα μηρμηγκοφωλιάς σε λιακάδες το χεινόπωρο, προμηνάει πολύμερη βαρυχειμωνιά.

– Αράχνες (ιστοί) που ανεμίζονται στον αέρα, μηνάνε κακοκαιρία.
– Σφήκες που σκαρίζουν μες το σπίτι πέφτοντας από τις χαραμάδες της σκεπής προμηνάνε χειμώνα.
– Όταν τα χελιδόνια πετούν χαμηλά θα βρέξει.
– Όταν τα παπιά, οι χήνες και κότες φτερουγάνε δίχως λόγο τότε θα βρέξει.
– Όταν σκούζει ο Γούβης για νερό, θα βρέξει κι όταν σκούζει η Κουκουβάγια θα έχουμε ξέρα.
– Σαν βγαίνουν τα καβούρια από τα λαγκάδια, προμηνύουν βροχή.
– Τα χέλια σαν βγαίνουν στην στεριά φοβούνται βροχή.
– Όταν τσιμπάνε οι μυίγες θα βρέξει.
– Όταν χορεύουν τα γουρούνια τότε θα βρέξει.
– Τα πολλά βελανίδια δηλώνουν κακοχειμωνιά
– Αν τα έλατα είναι πολύ φορτωμένα με κουκουνάρια, θα έχουμε βαρυχειμωνιά.
– Αν το σκυλί ψάχνει να βρει τόπο για να προφυλαχθεί, σημαίνει ότι θα έχουμε βαρυχειμωνιά.
– Αν εμφανισθούν πρόωρα αποδημητικά πουλιά, σημαίνει ότι θα έχουμε βαρυχειμωνιά.

ΠΗΓΕΣ

(- Λαμνάτος Βασίλης, «Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας», Αθήνα 1982.
– Ψυχογιός Ντίνος, «Ηλειακά», διάφορα περιοδικά, Λεχαινά Ηλείας.
– Παπαρηγόπουλος Πάνος, «Λαογραφικά Καλαβρύτων», Αθήνα 1979.
– Παπανικολάου Κώστας, «Ομφάλιος Λώρος», Πάτρα 1987.
– Κριμπάς Πάνος, «Μνήμες- Ιστορικολαογραφικά Πολιανής Μεσσηνίας», Αθήνα 1986.
– «Μεγάλη Πελοποννησιακή Εγκυκλοπαίδεια», εκδόσεις Κολοκοτρώνης, 1958.
– Παπαδόπουλος Σωτήριος, «Κούβελα Τριφυλίας»,Αθήνα 1997.
– Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος, «Η Λαογραφία της Βυτίνας», Αθήνα 2004.
– Τουτούνης Ηλίας, συλλογές και καταγραφές ανά την Ελλάδα).

Μας μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν τα Μερομήνια 2021 – 2022

 

Close