νέες οδηγίες-τέλος-η-μάσκα-στα-σχολεία-

Νέες οδηγίες: Τέλος οι μάσκες στα σχολεία. Τέλος οι μάσκες στα σχολεία σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του CDC.

Φαίνεται πως σύμφωνα με τα αμερικάνικα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ή αλλιώς CDC χαλάρωσαν από εχθές Παρασκευή σημαντικά οι συστάσεις για την χρήση μάσκας ακόμη και στα σχολεία. Συγκεκριμένα οι νέες οδηγίες δεν εστιάζουν πλέον στον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Αντίθετα δίνουν βαρύτητα στην παρακολούθηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, στην κάλυψη νοσοκομειακών κλικών και τα ποσοστά μόλυνσης. Χθες μάλιστα μόλις το 5% των αμερικανικών κομητειών πληρούσε το κριτήριο των CDC για την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Δείτε ακόμα Φως στο τούνελ: H παρέμβαση της Ρούλας και η σοκαριστική μαρτυρία για την υπόθεση της Πάτρας

Το υπόλοιπο 95% χαρακτηριζόταν ως περιοχές με υψηλό δείκτη μετάδοσης του ιού. «Βρισκόμαστε σε μια ισχυρότερη θέση σήμερα ως χώρα, με περισσότερα εργαλεία για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την κοινότητά μας από την Covid-19», δήλωσε η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Η καθηγήτρια επεσήμανε την διαθεσιμότητα των εμβολίων, την πρόσβαση του πληθυσμού σε τεστ ανίχνευσης του ιού, την διαθεσιμότητα μασκών υψηλής προστασίας και την πρόσβαση σε νέες θεραπείες. «Χάρη στην ευρεία ανοσία του πληθυσμού, ο συνολικός κίνδυνος βαριάς νόσησης είναι πλέον γενικά χαμηλότερος», σημείωσε.

Οι συστάσεις αναθεωρούνται διότι η έξαρση κρουσμάτων της Όμικρον φαίνεται να υποχωρεί τουλάχιστον στις ΗΠΑ και το Νιου Τζέρσει. Έτσι ανακοινώνουν σχέδια για άρχη του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους όπως σχολεία και δημόσιες εγκαταστάσεις.

Δείτε ακόμα Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου για το 2022

Αυτές οι νέες οδηγίες έχουν τρεις κατηγορίες, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου με βάση την διαθεσιμότητα των νοσοκομειακών κλικών και του ρυθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Τα CDC συστήνουν στους κατοίκων των περιοχών μεσαίου κινδύνου που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από την νόσο να συμβουλεύονται τους γιατρούς για το αν θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Με τον κορονοϊό να διανύει την τρίτη χρόνια πολλοί Αμερικανοί έχουν κουραστεί να φορούν μάσκες. Επίσης υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι για τους εμβολιασμένους οι λοιμώξεις από την παραλλαγή Όμικρον δεν ήταν τόσο σοβαρές και ήταν λιγότερο πιθανές να προκαλέσουν νοσηλεία ή θάνατο σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού.

Δείτε ακόμα

Οι ταξιδιώτες θα εξακολουθούν να φορούν μάσκα σε αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία όπως επίσης και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμιο. Αυτές οι απαιτήσεις ισχύουν μέχρι και τις 18 Μαρτίου όπου και τα CDC θα τις επανεξετάσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες οδηγίες αφορούν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα ο δρ Αμές Αντάλια, λοιμωξιολόγος στο Johns Hopkins Center for Health Security δήλωσε ότι οι αλλαγές έχουν νόημα δεδομένου ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στις ΗΠΑ είναι υψηλός, αλλά οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

«Το να εστιάσουμε στη διαθεσιμότητα των νοσοκομειακών κλινών είναι ένα πολύ καλύτερο κριτήριο και ήταν πάντα η κύρια ανησυχία μας», σημείωσε. Σύμφωνα με τα CDC η χρήση μάσκας στα σχολεία θα συνίσταται πλέον μόνο σε κοινότητες που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου.

Δείτε ακόμα Πάσχα 2022: Πότε κλείνουν τα σχολεία

«Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να μπορούμε να πούμε ότι χρειάζεται να χαλαρώσουμε τα επίπεδα των προληπτικών μέτρων όταν τα πράγματα πάνε καλά. Και πρέπει επίσης να μπορούμε να τα επαναφέρουμε στην περίπτωση που εμφανιστεί μία νέα παραλλαγή (του κορονοϊού) και αυξηθούν τα κρούσματα».

Τέλος τα αμερικάνικα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχουν δεχτεί στο παρελθόν επικριτικά σχόλια για τις αλλαγές στη στάση τους αναφορικά με την χρήση μάσκας. Την περασμένη Άνοιξη η Ουαλένσκι είχε πει στους εμβολιασμένους Αμερικανούς ότι ήταν ασφαλές να βγάλουν τις μάσκες σε κλειστούς χώρους.

Όπως επίσης μπορούσαν να τις βγάλουν και σε περιοχές με χαμηλό δείκτη μετάδοση τους ιού. Όμως μερικούς μήνες πριν είπε ότι και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μεταφέρουν και να κολλήσουν τον ιό.

Δείτε ακόμα Αυτές οι βιταμίνες ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στον κορονοϊό

Τον περασμένο μήνα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters η Ουαλένσκι είχε πει πως τώρα δεν είναι ακόμη η ώρα να βγουν οι μάσκες στα σχολεία.

Αυτό το είχε πει διότι οι αρχές του Νιου Τζέρσει, του Κονέκτικατ, του Ντέλαγουερ, της Καλιφόρνιας και του Όρεγκον δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να άρουν το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία και σε άλλους κλειστούς χώρους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Close