Ολική-έκλειψη-Σελήνης

Ολική έκλειψη Σελήνης: Εκείνη την μέρα και ώρα θα είναι ορατό το φαινόμενο της ολικής έκλειψη της Σελήνης σχεδόν παράλληλα με την πανσέληνο στην Ελλάδα.

Ολική έκλειψη της Σελήνης είναι όταν η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται σχεδόν πλήρως, οπότε όλο το φεγγάρι περνάει μέσω της σκιάς της Γης. Στην Αθήνα θα υπάρξει μερική σεληνιακή έκλειψη που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και 45 λεπτά. Διαβάστε παρακάτω:

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 16 Μαΐου, σχεδόν παράλληλα με την πανσέληνο, θα λάβει χώρα μια ολική έκλειψη Σελήνης, η οποία στην Ελλάδα θα είναι μερικώς ορατή.

Ολική-έκλειψη-Σελήνης-Ελλάδα

Δείτε ακόμη Μιχάλης Ζαμπίδης: Γέννησε η σύντροφος του δυο παιδάκια

Μια ολική έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται σχεδόν πλήρως (συζυγία), οπότε όλο το φεγγάρι περνάει μέσω της σκιάς της Γης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Σελήνη γίνεται σταδιακά πιο σκοτεινή και τελικά παίρνει συνήθως ένα κοκκινωπό χρώμα (μερικές φορές πολύ σκούρο ή σχεδόν μαύρο αν η γήινη ατμόσφαιρα είναι βεβαρημένη από σωματίδια π.χ. μετά από μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η έκλειψη θα συμβεί περίπου μιάμιση μέρα προτού το φεγγάρι φτάσει στο περίγειο του, δηλαδή στο σημείο της τροχιά του που είναι το πιο κοντινό στον πλανήτη μας.

Ολική-έκλειψη-Σελήνης-Ελλάδα

Δείτε ακόμη Πύργος: Εξαφανισμένος για 12η μέρα ο Θύμιος Ταυτοποιήθηκαν τα 11 άτομα που ετοίμαζαν την επίθεση

Γι’ αυτό, το βράδυ της Κυριακής και στη διάρκεια της έκλειψης που θα ακολουθήσει, η Σελήνη, που θα απέχει περίπου 362.000 χιλιόμετρα, θα φαίνεται περίπου 12% μεγαλύτερη από ό,τι όταν βρίσκεται στο απόγειο της, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη.

Η έκλειψη θα είναι ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς επίσης, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από διάφορα μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Στην Αθήνα θα υπάρξει μερική σεληνιακή έκλειψη που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, ξεκινώντας γύρω στις 04:30 της 16ης Μαΐου, με κορύφωση περίπου στις 06:15 π.μ.

Ολική-έκλειψη-Σελήνης-Ελλάδα

Δείτε ακόμη Έρευνα αποκαλύπτει τα αίτια του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Όσον αφορά την πανσέληνο, η οποία είναι γνωστή ως «των λουλουδιών» λόγω της εποχής ανθοφορίας με την οποία συμπίπτει, σύμφωνα με το sdna, το αποκορύφωμα της θα συμβεί στις 07:15 ώρα Ελλάδας.

Η επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί φέτος τον Νοέμβριο, ενώ η μεθεπόμενη το 2025.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

Close