Ποια είναι τα νέα για την υγεία του Πέτρου Τατσοπουλου και τι είναι το διαχωριστικό ανεύρυσμα που υπέστη

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την υγεία του Πέτρου Τατσόπουλου, μετά την καρδιοχειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης.

Ο 59χρονος συγγραφέας και πρώην βουλευτής βρισκόταν στον αέρα της εκπομπής του Alpha «Εκτός Γραμμής» όταν ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Ο παρουσιαστής του έδωσε αμέσως νερό και κλήθηκε ασθενοφόρο. Ευτυχώς, στο στούντιο της εκπομπής βρισκόταν ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας, που θα εμφανιζόταν στον αέρα λίγο αργότερα, και του έδωσε τις πρώτες βοήθειες ενώ του έκανε και ανάνηψη. «Ήταν πάρα πολύ τυχερός. Η καρδιά του επρόκειτο να σταματήσει σύντομα» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Γιάννης Λύρας. Άνθρωποι με γνώση της σοβαρότητας της κατάστασης του συγγραφέα τόνιζαν ότι ήταν εξαιρετικά τυχερός, αφενός γιατί υπήρχε ο γιατρός στο στούντιο, αφετέρου γιατί το ασθενοφόρο έφθασε αμέσως.

Η ζωτικής σημασίας παρέμβαση του Γιάννη Λύρα

Σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό που θα εμφανιζόταν στην εκπομπή λίγο αργότερα: «Έτυχε να είμαι μπροστά, έτυχε να προσκληθώ αμέσως και να μου δοθεί ο χώρος για να δράσω, πριν έρθει το ασθενοφόρο. Η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας έγινε γρήγορα. Είχε μία καρδιά που δεν έσπρωχνε αίμα» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και συνέχισε: « Ο Πέτρος Τατσόπουλος ήταν πάνω από 10 λεπτά αναίσθητος. Διεκομίσθη σταθερός και έχοντας τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο».

Ο Πέτρος Τατσόπουλος μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με έμφραγμα, και εκεί διεγνώσθη με διαχωριστικό ανεύρυσμα. Αμέσως οι γιατροί προχώρησαν στην διασωλήνωσή του και εισήχθη εκτάκτως στο χειρουργείο για καρδιοχειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του διαχωρισμού της αορτής.

Υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση

Η εγχείρηση του συγγραφέα και πρώην βουλευτή ήταν πολύωρη, με τους καρδιοχειρουργούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της χειρουργικής αποκατάστασης μετά την ολοκλήρωσή του. «Εγένετο χειρουργική αποκατάσταση της νόσου, η επέμβαση που διήρκεσε 5 ώρες περίπου ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ο ασθενής διακομίσθηκε σταθερός στην Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης στις 18:15» ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου.

Η ανακοίνωση του Ιπποκράτειου για τον Πέτρο Τατσόπουλο

Μετά την πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο γνωστός συγγραφέας, το Ιπποκράτειο εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «Ανακοινώνεται ότι ο συγγραφέας, και πρώην Βουλευτής, κ. Πέτρος Τατσόπουλος αφίχθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στις 12.02 στο ΤΕΠ του Ιπποκρατείου Αθήνας με οξύ οπισθοστερνικό άλγος. Μεταφέρθηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής αμέσως, όπου διαγνώστηκε οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής.

Ο ασθενής διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο χειρουργείο καρδιάς επειγόντως (ώρα 12.50), όπου διαπιστώθηκε Οξύς Διαχωρισμός Ανιούσης Αορτής συνοδευόμενος από οξύ επιπωματισμό. Εγένετο χειρουργική αποκατάσταση της νόσου, η επέμβαση που διήρκεσε 5 ώρες περίπου ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ο ασθενής διακομίσθηκε σταθερός στην Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης στις 18:15. Μετά την πάροδο του επόμενου 24ώρου θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση».

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την υγεία του Πέτρου Τατσόπουλου καθώς η συγκεκριμένη εγχείρηση για την αποκατάσταση του διαχωριστικού ανευρύσματος της αορτής είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές.

 

Δειτε ακομα Πότε το έμφραγμα »χτυπάει» τις γυναίκες Τα προειδοποιητικά σημάδια που όλες μας πρέπει να γνωρίζουμε!

Ποια είναι τα νέα για την υγεία του Πέτρου Τατσοπουλου και τι είναι το διαχωριστικό ανεύρυσμα που υπέστη

Τι είναι ο διαχωρισμός και το διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής

Συνήθως, εμφανίζεται με οξύ πόνο, ο οποίος κλασικά εμφανίζεται στο μεσοθωράκιο και αντανακλά προς την πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες
Όπως εξηγεί ο Αριστοτέλης Πάνος, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Γ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, ο διαχωρισμός της αορτής είναι το επίμηκες “σχίσιμο” των χιτώνων της αορτής, το οποίο δημιουργεί έναν ψευδή και έναν αληθή αυλό, όπου κυκλοφορεί ή όχι αίμα. Αυτό το επίμηκες σχίσιμο των χιτώνων της αορτής ακολουθεί συνήθως μία ελικοειδή πορεία, η οποία είναι σχεδόν πάντα ίδια σε φορά και εξαρτάται από το στροβιλισμό του αίματος όταν αυτό εξέρχεται από την καρδιά κατά την καρδιακή συστολή.

Ιστορικά, η ταξινόμηση γινόταν σε δύο κατηγορίες, στην κατηγορία DeBakey Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και στην ταξινόμηση Stanford A, B. Ο διαχωρισμός κατά την ταξινόμηση DeBakey τύπου I ξεκινούσε από την ανιούσα αορτή και εκτεινόταν σε όλο το μήκος της κατιούσας αορτής. Σήμερα, ωστόσο προτιμητέα είναι η ταξινόμηση κατά Stanford A, B. Ο διαχωρισμός τύπου Α ξεκινά από την ανιούσα αορτή και επεκτείνεται σε ένα μέρος ή σε όλο το μήκος της κατιούσας αορτής, ενώ ο διαχωρισμός τύπου Β ξεκινά μετά την έκφυση της αριστερής υποκλειδίου και επεκτείνεται σε ένα μέρος ή σε όλο το μήκος της κατιούσας αορτής. Τελευταία έχει προταθεί και μία νέα ταξινόμηση, κατά το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, η οποία προσπαθεί να συμβιβάσει την ταξινόμηση κατά Stanford και κατά DeBakey. Αυτή, βέβαια, η τελευταία δεν έχει ακόμα εισχωρήσει στη βιβλιογραφία.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι οξύς διαχωρισμός θεωρείται αυτός ο οποίος έχει «ηλικία» μικρότερη των δύο εβδομάδων, ενώ άνω των δύο εβδομάδων θεωρείται χρόνιος διαχωρισμός. Η επίπτωση των διαχωρισμών στο γενικό πληθυσμό είναι 2/3 για τον τύπου Α και 1/3 για τον τύπου Β.

Επίσης, αφορά 2 άνδρες για κάθε 1 γυναίκα και 1 – 5 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους και ανά έτος. Πολλές αιτίες ευθύνονται για την εμφάνιση των διαχωρισμών της αορτής. Έτσι, μπορούμε να εντοπίσουμε τις συγγενείς ανωμαλίες του κολλαγόνου, όπως τα σύνδρομα Marfan, Turner, Noonan και Ehler-Danlos.

Η στιγμή που λιποθύμησε ο Πέτρος Τατσόπουλος στην εκπομπή του Alpha

Σημειώνεται ότι ο Πέτρος Κωστόπουλος βρισκόταν στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής του Alpha όταν ένιωσε έναν δυνατό πόνο στο στήθος. Μόνος του το δήλωσε στον αέρα ζητώντας να αποχωρήσει, με τον παρουσιαστή Τάκη Χατζή να του προσφέρει νερό και να περνά αμέσως σε διαφημίσεις.

Επίσης, οι ασθενείς με δίπτυχη βαλβίδα ή με στένωση του ισθμού εμφανίζουν πολύ πιο συχνά διαχωρισμούς της αορτής. Κλασική αιτιολογία είναι η νέκρωση του μέσου χιτώνα της αορτής, η αρτηριακή υπέρταση, διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις, οι διαχωρισμοί κατά την εγκυμοσύνη, οι τραυματικοί διαχωρισμοί, καθώς και οι ιατρογενείς αιτίες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της πολύ συχνής πλέον χρήσης διαφόρων ενδοαυλικών θεραπειών.

Αυτοί οι διαχωρισμοί συνήθως προξενούνται από τη διέλευση των οδηγών-συρμάτων μέσα από τα αγγεία.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

 

Δειτε ακομα Πώς να σταματήσετε την ταχυκαρδία σε λιγότερο από ένα λεπτό!

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα άρθρα

Πηγή: www.protothema.gr
Close