Ψηφιακό βιβλιάριο υγείας: Οι αλλαγές που θα ισχύουν από εδώ και στο εξής

Ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιού: Πως θα αντικαταστήσει το απλό βιβλιάριο. Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από εδώ και πέρα αφού το βιβλιάριο υγείας των παιδιών έγινε ψηφιακό. 

Από εδώ και στο εξής το βιβλιάριο υγείας των παιδιών θα είναι ψηφιακό, δηλαδή ηλεκτρονικό, ύστερα από ανακοίνωση που πραγματοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντικατάσταση των παραδοσιακών βιβλιάριων υγείας με ηλεκτρονικά βιβλιάρια υγείας.

Την ίδια στιγμή τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ προχωρούν σε ψηφιοποίηση και του Ατομικού Δελτίου Υγείας το οποίο το χρειάζονται αναγκαστικά οι μαθητές για να γραφτούν στο σχολείο.  Επίσης θα δημι0ουργηθεί Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, το οποίο θα είναι και αυτό ψηφιακό.

Η σχετική ΚΥΑ

Η ΚΥΑ για τις τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν σήμερα έχει υπογραφεί ήδη από τους αρμόδιους υπουργούς ενώ οι γιατροί θα μπορούμε από αύριο να καταχωρούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των παιδιών στο ψηφιακό βιβλιάριό τους.

Επίσης η διαδικασία της καταχώρησης των στοιχείων εμβολιασμού θα είναι πλέον αποκλειστικά ψηφιακοί και οι γονείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα με τους κωδικούς Taxisnet μετά τις 10 Μάη.

Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού

Σύμφωνα με αυτό που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια η αναπτυξιακή πρόοδος του παιδιού από την γέννηση και μετά υπήρχε σε βιβλιάρια σαν μπλοκάκια. Με χειρόγραφες καταχωρήσεις από παιδιάτρους. Όμως η ψηφιοποίηση του βιβλιάριου υγείας θα το αλλάξει αυτό.

Συγκεκριμένα όλη η διαδικασία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών Taxisnet.

Με τον τρόπο αυτό, η καταγραφή της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού συστηματοποιείται, περιλαμβάνοντας όλα τα ιατρικά δεδομένα τα οποία πρέπει να καταχωρούνται από τον παιδίατρο για κάθε ηλικιακή κατηγορία. Περαιτέρω, εξαλείφεται ο κίνδυνος απώλειας των δεδομένων σε περίπτωση που το βιβλιάριο χαθεί ή καταστραφεί.

Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων

Μέχρι σήμερα, η οργάνωση των βασικών παιδιατρικών εμβολίων γινόταν αποκλειστικά με προφορική συνεννόηση μεταξύ γιατρού και γονέων. Χωρίς να καταγράφεται ψηφιακά η διενέργεια των συγκεκριμένων εμβολιασμών. Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να μην διαθέτει δεδομένα για το πόσα παιδιά έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Μέσα από το σύστημα θα παρέχονται επιπλέον δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα:

– οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους, και

Δείτε ακόμα Σχολεία Self Test: Τότε σταματάνε να γίνονται

– γονείς και παιδίατροι θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών, για άμεση αξιολόγηση του ιστορικού του παιδιού.

Περαιτέρω, μέσα από το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων υπάρχει η καταχώρηση για ποιες ασθένειες έχει εμβολιαστεί ένα παιδί, πότε και από ποιον γιατρό εμβολιάστηκε.

Ψηφιακό βιβλιάριο υγείας-οι-αλλαγές-που-θα-ισχύουν-

Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται εφικτή η εποπτεία υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους με δεδομένα ακριβείας, ώστε:
– να παρακολουθούνται οι δείκτες επιδημιολογικής αξιολόγησης και
– να διαμορφώνονται αντίστοιχα οι πολιτικές υγείας.

Δείτε ακόμα Σχολεία: Τότε θα ανοίξουν μετά το Πάσχα- αλλαγή ημερομηνίας

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, αρχικά ο παιδίατρος θα εκδίδει μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη συνταγή για κάθε εμβόλιο. Και στη συνέχεια οι γονείς θα εκτελούν τη συνταγή στο φαρμακείο.

Μόλις διενεργείται ο εμβολιασμός, ο παιδίατρος θα καταχωρίζει την πράξη στο Μητρώο και αυτόματα θα προγραμματίζει τυχόν επόμενες δόσεις. Με τους γονείς να λαμβάνουν αντίστοιχες ενημερώσεις μέσω SMS και e-mail. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και στην εφαρμογή MyHealth.

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

Πρόκειται για ένα ακόμα φυσικό έγγραφο το οποίο ο γονέας έπρεπε να προσκομίζει με αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή του παιδιού του στο σχολείο. Πλέον η διαδικασία έκδοσής του ψηφιοποιείται, διευκολύνοντας γονείς και παιδιάτρους.

Ειδικότερα, ο παιδίατρος θα ξεκινά την ψηφιακή έκδοση της βεβαίωσης εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Στη συνέχεια, θα καλείται να συμπληρώσει όλα τα πεδία της φόρμας, εισάγοντας τα στοιχεία που συνέλεξε κατά την εξέταση (ιατρικό ιστορικό, βάρος, ύψος, εμβολιαστική κάλυψη, λοιπές ιατρικές εξετάσεις κλπ) και τις πληροφορίες για το σχολείο.

Ψηφιακό βιβλιάριο υγείας-οι-αλλαγές-που-θα-ισχύουν-

Επιπλέον, θα υφίσταται η δυνατότητα να αιτηθεί γνωμάτευση και από γιατρό άλλης ειδικότητας σε περίπτωση που ο παιδίατρος το κρίνει απαραίτητο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

 

Close