Η Γερμανική εταιρεία Lidl ανακαλεί για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, πασίγνωστα τυριά που περιέχουν λιστέρια και ενέχουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
Ο Γερμανικός κολοσσός της Lidl προχώρησε στις 31 Οκτωβρίου 2025 σε νέα ανάκληση τυριών Raclette της μάρκας Chêne d’argent λόγω πιθανής παρουσίας του παθογόνου Listeria monocytogenes. Τα συγκεκριμένα τυριά ανακαλούνται για δεύτερη φορά.
Η ενέργεια αποτελεί επέκταση των προειδοποιήσεων που είχαν εκδώσει οι γαλλικές υγειονομικές αρχές στις 18 και στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 για το ίδιο προϊόν ιδιωτικής ετικέτας του ομίλου. 463 καταστήματα Lidl στη Γαλλία επηρεάζονται από την ανάκληση του προϊόντος Raclette.
Η νέα ανάκληση αφορά δύο προϊόντα Raclette της μάρκας Chêne d’argent (προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας που πωλούνται αποκλειστικά στα καταστήματα Lidl), σε συσκευασίες των 400 και των 800 γραμμαρίων.
Τα προϊόντα, που διατέθηκαν από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2025, φέρουν τη σήμανση υγειονομικού ελέγχου FR 71.047.001 CE και πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της προειδοποίησης που είχε εκδοθεί στις 19 Σεπτεμβρίου για τις ίδιες συσκευασίες, επεκτείνοντας την ανάκληση σε νεότερες παρτίδες με ημερομηνίες διατηρησιμότητας έως τις 24 Νοεμβρίου 2025.
Το τυρί που ανακαλείται

Ως αιτία ανάκλησης αναφέρεται η παρουσία Listeria monocytogenes. Οι καταναλωτές που διαθέτουν προϊόν από τα παραπάνω lot κλήθηκαν να μην το καταναλώσουν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς.
Η επέκταση μιας ανάκλησης όπως αυτή συνήθως σημαίνει ότι ο αρχικός κίνδυνος δεν περιορίστηκε πλήρως ή ότι εντοπίστηκαν νέες παρτίδες του ίδιου προϊόντος που μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ίδιο παράγοντα μόλυνσης.
Στην περίπτωση του τυριού Raclette Chêne d’argent, υπάρχουν μερικά πιθανά σενάρια: Πρώτον, ενδέχεται οι νέες εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν μετά την πρώτη προειδοποίηση να έδειξαν παρουσία Listeria monocytogenes και σε παρτίδες που παρήχθησαν αργότερα από εκείνες της αρχικής ανάκλησης. Συχνά οι έλεγχοι συνεχίζονται και μετά την πρώτη απόσυρση για να επιβεβαιωθεί ότι η πηγή της επιμόλυνσης έχει εντοπιστεί και εξαλειφθεί.
Δεύτερον, η επέκταση μπορεί να οφείλεται σε ανίχνευση της ίδιας βακτηριακής «γραμμής» (ίδιο στέλεχος Listeria) στο εργοστάσιο παραγωγής, κάτι που σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν περιοριζόταν σε μία παρτίδα αλλά πιθανώς σε ένα περιβαλλοντικό σημείο της εγκατάστασης (όπως επιφάνειες ή μηχανήματα συσκευασίας).
Τρίτον, είναι πιθανό η εταιρεία να προχώρησε προληπτικά στην ανάκληση μεταγενέστερων παρτίδων που παρήχθησαν στο ίδιο χρονικό διάστημα ή με τον ίδιο εξοπλισμό, για να αποφύγει τυχόν επανάληψη περιστατικών μόλυνσης.