Συναγερμός στα σχολικά γεύματα: Απαγόρευση της κατανάλωσης τόνου από παιδιά- Είναι καρκινογόνος και τοξικός

Συναγερμός στα σχολικά γεύματα: Απαγόρευση της κατανάλωσης τόνου από παιδιά- Είναι καρκινογόνος και τοξικός

Οχτώ Γαλλικές πόλεις προειδοποίησαν για απαγόρευση κατανάλωσης τόνου από τα σχολικά γεύματα, καθώς είναι ιδιαίτερα τοξικός και καρκινογόνος για την υγεία των παιδιών.

Ο τόνος θα εξαλειφθεί από τα μενού των σχολείων σε οκτώ γαλλικές πόλεις, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα τοξικός και καρκινογόνος για την υγεία των παιδιών.Οι δήμοι ζητούν την άμεση απαγόρευση σε όλα τα προϊόντα τόνου

Bègles, Grenoble, Lille, Lyon, Montpellier, Mouans-Sartoux, Παρίσι και Rennes, μέχρι οι κανόνες για τα επίπεδα υδραργύρου να μειωθούν για να προστατευθεί η υγεία των παιδιών, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών. Οι δήμοι ζητούν η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα υδραργύρου στον τόνο να μειωθεί στα 0,3 mg/kg, όπως ισχύει για τα μικρά ψάρια.

Ο υδράργυρος θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μία από τις δέκα πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες για την ανθρώπινη υγεία. Είναι καρκινογόνος, μεταλλαξιογόνος και τοξικός για την αναπαραγωγή, με ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις στην νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών και του εμβρύου. Ορισμένα ψάρια υψηλά στην τροφική αλυσίδα, όπως ο τόνος, περιέχουν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου

Να σημειωθεί πως σας ενημερώνουμε για τις ανακλήσεις σε όλο το κόσμο, καθώς υπάρχουν πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, τόσο από την Αμερική, όσο κι από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που διαβάζουν το daddy-cool.gr, και θα θέλαμε να ενημερώνονται σχετικά, προκειμένου να προσέχουν τι καταναλώνουν.

Ευρωπαϊκά όρια για την προστασία του πληθυσμού

  • Γενικό όριο για τα προϊόντα αλιείας: 0,5 mg/kg
  • Μικρά ψάρια: 0,3 mg/kg
  • Μεγάλοι θηρευτές (τόνος, καρχαρίας κ.α.): 1 mg/kg

Οι οκτώ πόλεις επισημαίνουν ότι η «εξαίρεση για τα μεγάλα θηρευτικά ψάρια» επιτρέπει στον τόνο να περιέχει τριπλάσια ποσότητα υδραργύρου σε σχέση με άλλα ψάρια, κάτι που θεωρούν επικίνδυνο για τα παιδιά.

Οι δημοτικές αρχές ζητούν από το γαλλικό κράτος να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μειωθεί το επιτρεπόμενο όριο υδραργύρου στον τόνο στο ίδιο επίπεδο με τα μικρά ψάρια, όπως η σαρδέλα. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι μετά από εκστρατείες των οργανώσεων Bloom και Foodwatch, οι Βρυξέλλες συζητούν τη σκοπιμότητα του τρέχοντος ορίου για τον υδράργυρο στον φρέσκο και κονσερβοποιημένο τόνο.

Μέχρι να υπάρξει νομοθετική αλλαγή, οι δήμοι ζητούν την άμεση απαγόρευση σε όλα τα προϊόντα τόνου που υπερβαίνουν τα 0,3 mg/kg υδραργύρου στη Γαλλία, προστατεύοντας την υγεία των παιδιών που τρέφονται καθημερινά με τα σχολικά γεύματα.

Σχετικά άρθρα