Ανακαλείται Ελληνικό προϊόν που είναι γεμάτο με παράσιτα

Συναγερμός στην Ελλάδα: Βρέθηκαν χημικές ουσίες σε πολύ δημοφιλή τρόφιμα που τρώνε τα παιδιά

Έπειτα από μία Ευρωπαϊκή μελέτη που έγινε, αποδείχθηκε πως υπάρχουν αυξημένες χημικές ουσίες σε πολύ δημοφιλή τρόφιμα που τρώνε τα παιδιά. Ανάμεσα στα προϊόντα είναι και ένα ελληνικό

Νέα ευρωπαϊκή μελέτη φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για την παρουσία των λεγόμενων «παντοτινών χημικών»  σε δημοφιλή προϊόντα δημητριακών. Οι κίνδυνοι που ενέχουν για τους καταναλωτές, και ιδίως τα παιδιά, είναι τεράστιοι, γι αυτό η PAN Europe ζητά να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα

Σύμφωνα με το Δίκτυο Δράσης για τα Φυτοφάρμακα στην Ευρώπη (PAN Europe), τα δημητριακά είναι το τρόφιμο με τα υψηλότερα επίπεδα επιβάρυνσης, παρουσιάζοντας μέσες συγκεντρώσεις έως και 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές που καταγράφονται στο νερό βρύσης.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τριφθοροξικό οξύ (TFA) ,προϊόν διάσπασης φυτοφαρμάκων που περιέχουν PFAS ,σε μεγάλη γκάμα τροφίμων: δημητριακά πρωινού, κρουασάν, ζυμαρικά, επεξεργασμένο αλεύρι, ψωμί ολικής άλεσης και άλλα προϊόντα σίτου.

Οι ουσίες PFAS χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων λόγω της ανθεκτικότητάς τους, όμως η σταθερότητά τους στο περιβάλλον τις καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να αποικοδομηθούν. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζονται «παντοτινά χημικά», καθώς μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος ή στο νερό για αιώνες.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα εξετάζει όλο και πιο προσεκτικά τις πιθανές επιπτώσεις των PFAS στην ανθρώπινη υγεία. Μελέτες έχουν συνδέσει συγκεκριμένες ουσίες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, προβλήματα θυρεοειδούς, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και επιβάρυνση της ηπατικής λειτουργίας.

Οι ειδικοί της PAN Europe ζητούν άμεση αναθεώρηση των ορίων ασφαλείας και συνολική απαγόρευση των PFAS στα φυτοφάρμακα. Στην έρευνα εξετάστηκαν 65 προϊόντα από 16 ευρωπαϊκές χώρες, με TFA να ανιχνεύεται στο 81,5% των δειγμάτων.

Σύμφωνα με την Pan Europe, η μόλυνση ανά την Ευρώπη διαμορφώνεται ως εξής:

  • 310 µg/kg σε αλεύρι σίτου (που παράγεται στη Γερµανία)
  • 210 µg/kg σε γαλλική µπαγκέτα
  • 200 µg/kg σε ελβετικό Rauchbrot
  • 180 µg/kg σε γαλλικό κρουασάν
  • 130 µg/kg σε ολλανδικό µελοµακάρονο (pepernoten) – ένα δηµοφιλές κέρασµα για τα παιδιά την ηµέρα του Αγίου Νικολάου.
  • 120 µg/kg σε ισπανικό ψωµί φρυγανιάς
  • 120 µg/kg σε αλεύρι από το Λουξεµβούργο
  • 74 µg/kg σε αυστριακή φρυγανιά
  • 62 µg/kg σε πολωνικό ψωµί φρυγανιάς (ντίνκελ)
  • 49 µg/kg σε βουλγαρικά µπισκότα
  • 49 µg/kg σε αλεύρι καλαµποκιού από τη Ρουµανία
  • 42 µg/kg σε τσεχικό κουλούρι παπαρουνόσπορου
  • 31 µg/kg σε ουγγρικές χοντρές νιφάδες βρώµης
  • 26 µg/kg σε ιταλικά σπαγγέτι (η κορυφή του παγόβουνου, μόνο ένα δείγμα που εξετάστηκε)
  • 17 µg/kg σε ελληνικά παξιμάδια με ελαιόλαδο

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η έκθεση σε TFA και παρόμοιες ουσίες είναι πλέον σχεδόν αναπόφευκτη, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη για αυστηρότερους κανονισμούς και καλύτερη προστασία των τροφίμων που καταναλώνουν καθημερινά οι πολίτες , ιδιαίτερα τα παιδιά.

Σχετικά άρθρα